Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Excel_1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
8.69 Mб
Скачать

1.2 Історія електронних таблиць Excel

У 1984 році був випущений перший у світі серійний комп'ютер із графічною операційною системою — Macintosh. Цілком закономірно, що однієї з перших прикладних програм для нього стала електронна таблиця. Але, як це не дивно це був табличний процесор Excel підготовлений уже відомою на той час компанія Microsoft. Та сама Microsoft що завжди до цього підтримувала IBM своїми операційними системами MS-DOS.

Справа в тому, що Microsoft із самого початку прагнула до створення графічних операційних систем, a IBM цього не підтримувала. Компанія IBM наполегливо стояла на тім, що її ринок — офісні комп'ютери, для серйозних користувачів, а їм графіка, музика та інші надмірності ні до чого. Отже над графічними оболонками для платформи IBM PC компанія Microsoft працювала сама, на свій страх і ризик і на свої кошти. Перша пробна версія Windows була випущена в 1984 році. IBM у черговий раз на це не прореагувала. Саме тому, як тільки з'явився перший Macintosh з графічною операційною системою, Microsoft підтримала його своєї програмою Excel. Компанія Microsoft випустила в 1987 році другу версію Windows 2.0 і електронні таблиці Excel 2.O вважалися першої (і найкращою) програмою цієї версії Windows.

Значення програми Excel ще більше зросло після переходу до середовища Windows 3.1 в 1992 році. Але по справжньому можливості електронних таблиць Excel розкрилися тільки у складі інтегрованого пакету офісних програм Microsoft Office 95 для операційного середовища Windows 95. Справа в тому, що починаючи з 1995 року Excel офіційно поширюється тільки у складі офісних пакетів програм компанії Microsoft. До складу пакетів офісних програм Microsoft Office входять різні додатки ( з кожною новою версією склад пакету розширюється). Робота в складі пакетів програм поширює власні можливості Excel та дозволяє значно спростити розробку комплексних офісних документів різного ступеня складності. З часу виходу Microsoft Office 95 змінилася трохи нумерація версій Microsoft Excel. Зараз нумерація частіше йде згідно всього пакету. Але окремо для програм пакету йде рівнобіжно йде своя нумерація. Так, наприклад, електронні таблиці Microsoft Excel 95 це Excel 7.O, електронні таблиці Microsoft Excel 97 це Excel 8.O, електронні таблиці Microsoft Excel 2000 це Excel 9.O та остання на час створення методичного посібника версія пакету Microsoft Office XP з електронними таблицями Microsoft Excel XP це Excel 10.O.

Випускалися та випускаються протягом останніх років різні за складом версії пакетів (так, наприклад для останнього на цей час пакету Office XP існує декілька версій: Office XP SBE1, Office XP Standard, Office XP Pro, Office XP Pro with FrontPage, Office XP Developer), але обов’язково до будь якої версії, зразу після головного додатку текстового процесору Microsoft Word, йдуть електронні таблиці Excel.

1.3 Основні можливості та сфери застосування електронних таблиць Excel.

Excel — це табличний процесор, тобто програма, що призначена для автоматизації роботи з великими масивами чисел, представленими в табличній формі. На сьогодні Excel 97/ 2000/XPє одними із найдосконаліших і найпопулярніших у світі табличних процесорів для операційних середовищ сімейства Windows.

Ці електронні таблиці здатні[1] :

• надавати користувачеві контекстуально-залежну до­помогу;

• подавати дані в наочній графічній формі у вигляді гістограм, графіків і будь-яких діаграм;

• працювати зі списками (базами даних) — створювати, форматувати та сортувати списки, проводити пошук і вибір їхніх елементів за заданими критеріями-автофільтрами;

• оперативно аналізувати економічну діяльність будь-яких об'єктів (організацій, підприємств, бірж, банків тощо), сприяти прийняттю правильних рішень;

• сортувати табличні дані за алфавітом, зростанням (спаданням), датами, місяцями і т. д.;

• проводити обмін даними з іншими програмами та додатками за технологією OLE (Object Linking and Embedding — об'єктно-орієнтований зв'язок і вбудовування);

• формувати зведені таблиці, звіти і навіть карти з ге­ографічною прив'язкою даних;

• створювати макроси, тобто макрокоманди, які використовуються для автоматизації розв'язання процедур та задач, що часто повторюються, виконувати ряд інших функцій.

Excel зручно використовувати разом з сучасними текстовими редакторами, іншими табличними процесорами та СУБД.

Excel взаємодіє з такими програмами-додатками, що підтримують технологію OLE:

• WordArt — програма вставки малюнків до документу та формування текстових спеці­альних ефектів;

• Equation Editor — програма введення математичних формул та рівнянь;

• Outlook — програма керування документами (настільна інформаційна система);

• PowerPoint — графічна програма для створення презентацій і багатьма іншими.

Взагалі [2] існує багато різних підходів до використання програми Excel. Вони розрізняються тим, які застосовуються засоби і який результат досягається. Основне призначення програми складається в автоматизації обчислень у числових таблицях, коли зміна значення в однієї комірці автоматично приводить до зміни даних в інших комірках, зв'язаних з нею. Такий стиль роботи з Excel характерний для економістів, бухгалтерів, працівників банківської сфери і керівників, що відповідають за розвиток підприємств. Він заснований на тім, що в комірках можуть стояти не тільки числа, але і формули. Якщо в комірці знаходиться формула, то як числове значення комірки на екрані відображається результат розрахунку по цій формулі. Коли змінюються значення в комірках, що входять у формулу, змінюється і результат розрахунку по формулі.

Крім найпростіших арифметичних формул в комірках можна використовувати математичні функції і навіть мікропрограми, що написані мовою VBA (Visual Basic for Applications — Visual Basic для додатків). Цей рівень використання Excel характерний для наукових кіл. Зокрема, Excel є ідеальним засобом для проведення статистичних розрахунків взагалі і для обробки результатів експериментів зокрема.

Представники наук, далеких від техніки, математики і статистики, нерідко використовують Excel для підготовки графіків і діаграм. Засіб автоматичної побудови діаграм, убудований у програму, дійсно дуже зручний в роботі і простий в освоєнні. Цим користаються біологи, медики, хіміки, представники інших професій.

Складні прийоми використання програми, як правило, вимагають вищої чи спеціальної середньої (наприклад бухгалтерської) освіти.

Майте також на увазі, що при улаштуванні на роботу, ми маємо справу з людьми, що приймають рішення, і розуміють важливість знання подібних програм. Тому знання основ Excel — вагомий козир при працевлаштуванні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]