Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Excel_1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
8.69 Mб
Скачать

1.2.Використання імен у формулах

Ім'я – ідентифікатор, що легко запам'ятовується, який можливо використовувати для посилання на комірку, групу комірок, значення чи формулу. Застосування імен забезпечує наступні переваги:

1.Формули, що використовують імена, легше сприймаються і запам'ятовуються, чим формули, що використовують посилання на комірки. Наприклад, формула «=Активи-пасиви» набагато зрозуміліше, ніж формула «=А1-В1».

2.При зміні структури робочого листа досить обновити лише посилання в одному місці – у визначенні імен, і усі формули, що використовують ці імена, будуть оперувати з коректними посиланнями.

3.Після того, як ім'я визначене, воно може застосовуватися в будь-якім місці робочої книги. Доступ до всіх імен з будь-якого робочого листа можна одержати за допомогою поля чи імені в лівій частині рядка формул.

Користувач може також визначити спеціальні імена, діапазон дії яких обмежується поточним робочим листом. Це означає, що такі імена можуть використовуватися лише на тім робочому листі, на якому вони були визначені. Подібні імена не відображаються в полі імені чи діалоговому вікні «Присвоение имени», яке можна викликати командою «Вставка» - «Имя» - «Присвоить». З'явиться вікно «Присвоение имени». За замовчуванням Excel пропонує привласнити ім'я активної комірки. Тому необхідно задати діапазон, натиснувши на кнопку згортання вікна, розташованого в нижній частині вікна «Формула».

У поле «Имя» вноситься ім'я заданого діапазону. Після того як ім'я визначене, користувач може виконувати з його допомогою наступні дії:

1.Замінити усі відповідні посилання цим ім'ям у всіх місцях робочого листа. Наприклад, визначивши ім'я «Доход» як «=$A$1», можна замінити всі посилання на комірку $A$1 ім'ям «Доход».

2.Привласнити ім'я формулі, не поміщаючи цю формулу в комірку. Це допомагає скоротити розміри робочого листа, оскільки в таких випадках Excel зберігає формулу тільки один раз, а не при кожнім використанні формули в комірках.

Як правило, корисно привласнювати ім'я формулі в тому випадку, якщо та сама формула використовується в багатьох місцях робочого листа. Присвоювання імені формулі звичайно корисно для тих формул, у яких застосовуються відносні посилання.

При роботі з пойменованими формулами необхідно мати на увазі, що в тому випадку, коли змінюється визначення пойменованої формули, всі комірки, що використовують це ім'я, автоматично обновляються.

1.3.Значення помилок у формулах

Excel виводить в комірку значення помилки, коли формула для цієї комірки не може бути правильно обчислена. Якщо формула містить посилання на комірку, у якій знаходиться значення помилки, то дана формула також буде виводити значення помилки. При роботі з електронною таблицею може виникнути необхідність простежити залежності для ряду комірок з посиланнями з ціллю визначення джерела помилки, для чого можуть бути корисні назви кодів помилок, а також можливі причини їхнього виникнення.

Коди помилок і можливі причини

Код помилки

Можливі причини

#ДЕЛ/0

У формулі робиться спроба поділити на нуль

#ИМЯ?

Excel не зміг розпізнати ім'я, що використане у формулі

#ПУСТО!

Було задане перетинання двох областей, що не мають загальних комірок

#Н/Д

Немає доступного значення

#ЧИСЛО!

Невірно зазначений аргумент при операціях з числами, або неможливо прорахувати результат

#ССЫЛКА!

Неправильне посилання на комірку

#ЗНАЧ!

Аргумент чи операнд мають неприпустимий тип

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]