Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори 2010 final.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

86. Парламентські фракції та групи в парламенті України

Парламентська (депутатська) фракція — це об'єднання парла­ментаріїв на основі їхньої партійної належності. Парламентські фракції зазвичай формуються із членів однієї політичної партії, представленої у парламенті, можливе утворення спільної фракції із представників кількох ідеологічно і політично близьких партій. Парламентські фракції є одним з найважливіших елементів струк­тури палат парламентів. їх існування визнається конституціями багатьох держав. Порядок утворення і права фракцій визначають­ся регламентами парламентів. Регламенти зазвичай встановлюють нижню межу чисельності фракції, за якої вона може існувати. Парламентська фракція зв'язана партійною дисципліною. Вона формує свій керівний орган — правління, виконавчий комітет, бюро тощо, до складу якого входять лідери партії, парламентські організатори («батоги»), секретарі та ін. Великі фракції можуть по­ділятися на групи або секції. Для вивчення питань поточної парла­ментської роботи, окремих законопроектів, що виносяться на роз­гляд парламенту, у фракціях можуть утворюватись тимчасові ро­бочі групи. Вищим керівним органом фракції є загальні збори або конференція її членів. Лідер партії зазвичай є водночас і керівни­ком фракції, іноді ці функції покладаються на різних парламентаріїв. Парламентські фракції справляють великий вплив на роботу парламенту — формування порядку денного пленарних засідань, спрямованість дебатів, голосування, використання різних форм контролю за діяльністю уряду. На рівні фракцій ведуться пере­говори про формування уряду. Роль фракцій конкретних партій у парламенті залежить від їх чисельності. Найбільші можливості впливати на роботу парламенту й уряду мають ті фракції, що вхо­дять до парламентської більшості. Крім парламентських фракцій у парламентах деяких країн утво­рюються також депутатські групи, що є об'єднаннями парламен­таріїв, які не входять до складу фракцій Депутатські фракції – це обєднання парламентаріїв на основі їх партійної належності. Депутатські фракції в Україні формуються на партійній основі народними депутатами, обраними за списком політичних партій, які за результатом виборів отримали депутатські мандати. В українському парламенті представлені: фракція Партії регіонів, фракція "Блок Юлії Тимошенко – "Батьківщина", фракція блоку "Наша Україна – Народна самооборона", фракція Комуністичної партії України, Народної партії. Є також позафракційні депутати (41 депутат). Група «Право вибору», «Реформи заради майбутнього»

87. Контроль парламенту за здійсненням делегованих повноважень.

В тих державах, де конституцією визнано право парламенту делегувати частину законод.повноважень вик.владі, встановлюється спец.процедура контролю за дотримання делегованих повноважень.

Відмінність між справжньою зак-ою владою і делегованими повноваженнями міститься в різниці між об’єктом та санацією закону.

При цьому делеговані повноваження визначають лише об’єкт зак-ої постанови, а саекціонування закону – виключна монополія зак-ої влади.

Велика Британія.-Єдина процедура здійснення делегованих повноважень і її контролю.

В результаті делегування повноважень таке делегування поділ. на 2 категорії:

  1. Акти, які набир.чинності після схвалення обома палатами пар-ту

  2. Акти, які набир.чинність негайно, але можуть бути негайно анульованими

Індія. Контроль за делегов.повнов. здійсн.вибірково. Оскільки пар-т не має фізично часу і можливості здійсн.контроль за усіма чисельними міністер.наказами , за процедурою всі такі накази мають бути «покладені на стіл» комітету з питань підпорядкуванню законодавству – а вже комітет вирішує, які з них виносяться на розгляд парл-ту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]