Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори 2010 final.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

84. Президентське право не вето та процедура його подолання в Україні

Після прийняття Верховною Радою України законопроекту у третьому читанні і в цілому як закону, відповідно до Конституції України (термін «промульгація» у ній не використовується), «Закон підписує Голова Верховної Ради України і невідкладно на­правляє його Президентові України.

Президент має право вето на закони, ухвалені Верховною Радою України. Парламент в змозі при повторному розгляді законопроекту подолати вето президента. Президент України протягом п'ятнадцяти днів після отримання закону підписує його, беручи до виконання, та офіційно оприлюднює його або повертає закон зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгляду.

Верховна Рада України може подолати вето Президента України на закон, повторно розглянувши його і прийнявши ква­ліфікованою більшістю у дві третини голосів. Тоді Президент України зобов'язаний його підписати та офі­ційно оприлюднити протягом десяти днів. У разі якщо Президент України не підписав такий закон, він невідкладно офіційно опри­люднюється Головою Верховної Ради України і опубліковується за його підписом»

У разі якщо Президент України протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно

оприлюднений.

Закон набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування.

85. Підстави та процедура розпуску парламенту в Україні

Припинення повноважень парламенту конкретного скликання відбувається із закінченням строку, на який його було скликано, або достроково. Дострокове припинення повноважень парламен­ту може здійснюватись главою держави, з ініціативи самого пар­ламенту або за результатами референдуму. Конституція України встановила, що «Повноваження Верховної Ради України при­пиняються у день відкриття першого засідання Верховної Ради України нового скликання» (ч. 1 ст. 90).

Згідно з Конституцією України дострокове припинення повно­важень Верховної Ради України Президентом України можливе у трьох випадках: «Президент України має право достроково при­пинити повноваження Верховної Ради України, якщо протягом протягом тридцяти днів однієї чергової сесії пленар­ні засідання не можуть розпочатися.

Конституція України містить застереження щодо достро­кового припинення повноважень Верховної Ради України: «Повноваження Верховної Ради України, що обрана на поза­чергових виборах, проведених після дострокового припинення Президентом України повноважень Верховної Ради України попе­реднього скликання, не можуть бути припинені протягом одного року з дня її обрання. Повноваження Верховної Ради України не можуть бути достроково припинені Президентом України в остан­ні шість місяців строку повноважень Верховної Ради України або Президента України» (ч. 4, 5 ст. 90). Можливості дострокового припинення повноважень Верхов­ної Ради України з її власної ініціативи (саморозпуску Верховної Ради України) або за результатами всеукраїнського референдуму Конституція України не передбачає.

+якщо парламент недієздатний ( менще 300 депутатів)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]