Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora.docx
Скачиваний:
76
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
181.83 Кб
Скачать

18.Характеристика рахунків для обліку адміністративних витрат.

На рахунку 92 "Адміністративні витрати" відображають і накопичують протягом року витрати, пов'язані з управлінням та обслуговуванням підприємства

Витрати на управління та обслуговування підприємства (загальногосподарські витрати), на відміну від попереднього порядку, не розподіляються між реалізованою та нереалізованою продукцією, а списуються щомісяця або в кінці року на фінансові результати основної діяльності в загальній сумі наростаючим підсумком з початку року з кредиту рахунку 92 на дебет субрахунку 791 "Результати основної діяльності".

До видання галузевих методичних рекомендацій з обліку затрат і калькулювання собівартості готової продукції (робіт, послуг) згідно з пунктом 18 ПСБО 16 "Витрати" рекомендується вести аналітичний облік адміністративних витрат за наступною номенклатурою статей:

За дебетом:

Загальні корпоративні витрати (організаційні витрати, витрати на проведення річних зборів, представницькі витрати тощо).

Витрати на службові відрядження і утримання апарату управління підприємством та іншого загальногосподарського персоналу.

Витрати на утримання основних засобів, інших матеріальних необоротних активів загальногосподарського використання (операційна оренда, страхування майна, амортизація, ремонт, опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення, охорона).

Винагороди за професійні послуги (юридичні, аудиторські, з оцінки майна тощо).

Витрати на зв'язок (поштові, телеграфні, телефонні, телекс, факс тощо).

Амортизація нематеріальних активів загальногосподарського використання.

Витрати на врегулювання спорів у судових органах.

Податки, збори та інші передбачені законодавством обов'язкові платежі (крім податків, зборів та обов'язкових платежів, що включаються до виробничої собівартості продукції, робіт, послуг).

Плата за розрахунково-касове обслуговування та інші послуги банків.

Інші витрати загальногосподарського призначення.

За кредитом:

Списання сальдо адміністративних витрат на фінансові результати.

19.Опис поведінки витрат, функції витрат та методи їх визначення.

Поведінка витрат – це характер реагування витрат на зміни в діяльності підприємства. Зміни у складі та величині витрат відбуваються під впливом певних подій та операцій, які мають місце в процесі господарської діяльності. Тому діяльність, яка впливає на витрати, називається фактором (чинником) витрат. Приклади: 1)дослідження і розробки – фактором витрат буде кількість проектів, технічна складність проектів; 2)проектування продукції – кількість виробів, кількість складових виробів (елементів); 3)виробництво – обсяг виробництва, основна заробітна плата; 4)маркетинг і збут ­­­- кількість оголошень, продавців; 5)доставка продукції – кількість замовлень, відстань перевезень.

Змінні витрати – витрати, що змінюються прямо пропорційно до зміни обсягу діяльності (зростання кількості виробленої продукції в 10 р. призведе до зростання змінних витрат теж у 10 р.)

Постійні – не залежать від обсягів виробництва.

Загальні витрати – сума постійних і змінних.

Напівзмінні витрати – витрати, що змінюються, але не прямо пропорційно до обсягу діяльності. Витрати на придбання сировини за умов, отримання знижки у разі купівлі великої партії.

Змішані витрати – витрати, що містять елементи, як змінних так і постійних витрат. Наприклад, оплата за телефон (постійні витрати – абонплата, плюс плата за міжміськи розмова змінні).

Напівпостійні витрати – витрати, що змінюються ступінчасто при зміні обсягу діяльності. Наприклад, зп працівників служби ремонту при умові, що для обслуговування устаткування на кожні 500 машино-годин потрібен 1 ремонтник.

Визначення функції витрат:Оцінка витрат – це процес обчислення динаміки витрат, тобто встановлення кількісного взаємозв’язку між витратами та різними факторами на підставі дослідження діяльності.

Функція витрат – це математичний опис взаємозв’язку між витратами та їх факторами. Y=a+bx. y – загальні витрати; а – постійні витрати; b – змінні на од.; x – значення фактора витрат.

Методи визначення функції витрат:

Технологічний аналіз Аналіз рахунків

Метод вищої і нижчої точки

Метод візуального пристосування

Регресійний

Спрощений статистичний аналіз

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]