Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora.docx
Скачиваний:
76
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
181.83 Кб
Скачать

36.Аналіз «витрати-обсяг-прибуток» в умовах виробництва декількох видів продукції.

Точка беззбитковості вумовах реалізації декількохвидівпродукції може бути розрахована шляхом використання так званої гіпотетичної (зведеної) одиниці продукції.

На практиці існує багато підприємств, що виробляють не один, а кілька видів продукції та послуг. У таких випадках аналіз ускладнюється і ґрунтується на комбінації продажу.

Комбінація продажу – співвідношення окремих видів продукції в загальному обсязі продажу. Це співвідношення виражається у відсотках або пропорції виробів.

Для визначення точки беззбитковості кожного виду продукції необхідно визначити величину маржинального доходу на одну умовну одиницю.

Середньозважений маржинальний дохід – це сума величин маржинального доходу різних виробів, зважених за допомогою комбінації продажу їх. Однак існує інший спосіб розрахунку, при якому середньозважений маржинальний дохід дорівнює частці від ділення загального маржинального доходу на загальну кількість продукції. Знаючи середньозважений маржинальний дохід та загальні постійні витрати, можна обчислити точку беззбитковості(де точка беззбитковості рівна частці від ділення постійних витрат на маржинальний дохід на одиницю продукції). Така методика аналізу залежить від точної та фіксованої комбінації продажу. Якщо змінюється комбінація продажу, то змінюються і результати аналізу.

Такий підхід до аналізу взаємозв’язку «витрати-обсяг-прибуток» за умов асортименту передбачає, що всі постійні витрати є непрямими щодо конкретних видів продукції. на практиці більшість постійних витрат мають саме такий характер.

Але якщо окремі види постійних витрат пов’язані з виробництвом певного виду продукції, то слід застосувати аналіз щодо кожної окремої виробничої лінії, а не для виробництва загалом.

37.Суть бюджетування. Види бюджетів.

Бюджетування – це процес планування майбутніх операцій підприємства та оформлення його результатів у вигляді системи бюджетів.

Бюджет підприємства – це план його майбутньої діяльності, виражений системою кількісних і вартісних показників.

Мета і завдання бюджетування:1) здійснення періодичного планування;

2) забезпечення координації, кооперації та комунікації в діяльності окремих підрозділів підприємства;3) залучення менеджерів до кількісного обґрунтування планів роботи їх підрозділів;4) визначення та усвідомлення майбутніх витрат діяльності окремих підрозділів та підприємства в цілому, необхідних ре-сурсів для забезпечення цієї діяльності;5) мотивація працівників та їх орієнтація на досягнення кон-кретної мети в межах загальної стратегії підприємства;6) створення бази для контролю діяльності окремих колек-тивів та їх керівників, оцінки результатів діяльності;7) забезпечення виконання вимог законодавства та умов гос-подарських договорів, контрактів і т. ін.

Існує 3 основні підходи до організації процесу бюджетування:

Підхід "згори-вниз" (Тор — Down) означає, що вище керівництво компанії цілком здійснює процес бюджетування з мінімальним залученням менеджерів підрозділів і відділів нижчого рівня. Підхід "знизу — вгору" (Bottom — Up) означає, що спочатку керівники різних підрозділів складають бюджети щодо діяльності, за яку вони відповідають. У практиці поширенішим є комбінований підхід "знизу — вгору / згори — вниз", який узагальнює й збалансовує найкращі моменти двох раніше розглянутих підходів

Відправною точкою для бюджетування є бюджет продажу.

Найпоширенішими методами складання бюджетів є: бюджетування через при­рощення і бюджетування "з нуля".

Бюджетування через прирощення (IncrementalBudgeting) — складання бюдже­тів на підставі фактичних результатів, досягнутих у попередньому періоді. За такого підходу фактичні показники попереднього періоду коригують з ура­хуванням цінової та податкової політики держави та інших чинників. Перевагою такого методу є простота, оскільки він не потребує значних ви­трат на розрахунки.

Бюджетування "з нуля" (ZeroBaseBudgeting) — це метод бюджетування, за якого менеджери щоразу мають обґрунтовувати заплановані витрати так, ніби діяльність здійснюється вперше.

Бюджетування "з нуля" вимагає від кожного бюджетного центру детального аналізу діяльності для виявлення неефективних операцій і вибору найвигідніших напрямів використання ресурсів.

Бюджет продажу (SalesBudget) — операційний бюджет, що містить інформа­цію про запланований обсяг продажу, ціну й очікуваний дохід від продажу кож­ного виду продукції.

Бюджет придбання матеріалів— плановий документ, який містить розраху­нок кількості матеріалів, що їх необхідно придбати в бюджетному періоді.Обсяг закупівлі матеріалів обчислюють за формулою:

Отже, гнучкий бюджет (FlexibleBudget) — бюджет, складений на основі бюд­жетних витрат і доходів для фактичного обсягу діяльності або для кількох реле-вантних рівнів передбачуваної діяльності.

Розрізняють такі види бюджетів:

- за змістом - генеральний (зведений), що включає операційні /сукупність бюджетів витрат і доходів, що забезпечують складання бюджетного звіту про прибуток/ і фінансові бюджети / відображають грошові потоки та бюджетний баланс;- відносно до кількості розрахункових показників обсягу діяльності:- статичний /часто це синонім генерального;- динамічний (гнучкий).

Гнучкий бюджет - це бюджет, складений (на етапі планування чи аналізу) для декількох можливих обсягів діяльності в межах діапазону.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]