Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora.docx
Скачиваний:
76
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
181.83 Кб
Скачать

34.Аналіз чутливості прибутку до зміни обсягу діяльності.

Аналіз чутливості прибутку (SensitivityAnalysis) — визначення впливу на при­буток зміни витрат, ціни та обсягу продажу. Для визначення впливу на прибуток зміни обсягу продажу можна використа­ти такі показники:/ коефіцієнт маржинального доходу;/ запас міцності;/ операційний важіль.

Визначення впливу зміни обсягу продажу на прибуток за допомогою коефі­цієнта маржинального доходу:

Зміна приб-ку= Зміна обсягу продажу* Коеф марж доходу

Для визначення впливу на прибуток зміни обсягу продажу можна використа­ти запас міцності.Запас міцності— величина, наяку фактичний обсяг продажу перевищує беззбитковий обсяг продажу:

Запас міцності=Продаж- Точка беззбитковості

Запас міцності відображає граничну величину можливого зниження обсягу продажу без ризику зазнати збитків.

Показник запасу міцності можна також використати для визначення суми операційного прибутку:

Операц прибуток= Запас міцності*Коеф марж доходу

Поряд з абсолютним значенням показника запасу міцності використовують коефіцієнт запасу міцності.

Коефіцієнт запасу міцності— співвідношення запасу міцності та Фактичного Сабо запланованого) обсягу продажу:

Коеф запасу міцності= Запас міцності/Продаж

Коефіцієнт запасу міцності є вимірником ризику нерентабельної роботи компа­нії. Значення цього показника лежать у межах: от 1 до бесконечности

Чим більше значення має цей коефіцієнт, тим менше ймовірність того, що компанія зазнає збитку в разі зменшення обсягу продажу.

Структура витрат (CostStructure)— співвідношення постійних та змінних витрат підприємства.Більша питома вага постійних витрат у структурі витрат компанії забезпе­чує більший вплив на прибуток за зміни обсягу продажу. Міру використання постійних витрат у структурі витрат компанії називають операційним важелем.

Операційний важіль— співвідношення постійних і змін­них витрат, що забезпечує більший відсоток зростання прибутку, ніж відповід­ний відсоток зростання обсягу продажу.Тому операційний важіль більший у компаній, що мають більшу питому вагу постійних витрат і, як результат, більший коефіцієнт маржинального доходу.Фактор операц важеля= Марж дохід/прибуток

35.Графічний аналіз взаємозв’язку «витрати-обсяг-прибуток».

Мета ВОП-аналізу розкривається в його сутності. Аналіз взаємозв'язку "Витрати - Обсяг - Прибуток" - це метод системного дослідження взаємозв'язку витрат, обсягу діяльності та прибутку підприємства з метою одержання відповіді на такі питання:- який обсяг діяльності забезпечить відшкод всіх витрат (одерж очік розміру прибутку);- при якій ціні доходи покриють витрати - як вплине на прибуток зміна ціни реалізації;- яким повинен бути додатк обсяг реалізації, якщо планується збільш постійні витрати;- як вплине на прибуток одночасне зменш ціни і збільш обсягу реалізації;- яка структура витрат є найоптимальнішою?Аналіз взаємозв'язку "витрати — обсяг — прибуток" можна здійснити за допомогою графіків:

1) Беззбитковості.2) Взаємозв'язку "обсягу та прибутку.3) Маржинального доходу.Графік беззбитковості

Графік беззбитковості показує прибуток чи збиток при певних витратах.Графік беззбитковості будують у такій послідовності:

Крок 1. Побудова осей графікаНа цьому графіку на осі відображають обсяг діяльності (продажу) у грошових або натуральних одиницях, або як відсоток використання виробничої потужності. На осі У відображають витрати (з розподілом їх на змінні й постійні) та дохід від продажу.Крок 2. Нанесення ліній постійних витрат

Лінію постійних витрат проводять паралельно осі X, оскільки постійні витрати не змінюються при зміні обсягу продажу.К р о к 3. Обчислення загальних витратКрок 4. Нанесення лінії змінних витрат

Лінію змінних витрат проводять з точки постійних витрат на осі У через точки обчислених загальних витрат.Крок 5. Розрахунок доходу від продажу (виручки)Для кількох зручних обсягів продажу обчислюють суму доходу (виручки) від продажу та відображають на графіку у вигляді точок.

Крок 6. Нанесення лінії загального доходу

Через нанесені на графіку точки доходів з точки 0 проводять лінію доходу від продажу. Точка перетину лінії загальних витрат та лінії доходу від продажу є точкою беззбитковості.Графік взаємозв’язку "прибуток-обсяг" ілюструє залежність прибутку від обсягу продажу в натуральних або грошових одиницях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]