Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora.docx
Скачиваний:
76
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
181.83 Кб
Скачать

38.Гнучкі та фіксовані бюджети.

Стосовно до вихідних даних розрізняють фіксовані (статичні) та гнучкі бюджети.

Гнучкий бюджет показує розміри витрат і результати при різному обсязі діяльності відповідного центра відповідальності. Залежно від обсягу діяльності змінні й змішані витрати змінюються, а постійні залишаються незмінними. Тому, у гнучкому бюджеті вказується ставка змінних витрат на одиницю продукції й приріст змішаних витрат на одиницю приросту обсягу продукції.

Гнучкий бюджет щонайкраще підходить для центрів повністю регульованих витрат, а також для центрів виторгу, тому що він показує, як саме керівник, змінюючи обсяг випуску або реалізації, може впливати на витрати або виторг, витрати на основні матеріали, відрядну зарплату.

Фіксований бюджет не змінюється залежно від змін рівня ділової активності, тому його використовують для планування частково регульованих витрат, які не залежать безпосередньо від обсягу випуску й для яких взаємозв'язок "вхід-вихід" має не настільки явний характер. Фіксовані бюджети використовуються насамперед для центрів частково регульованих витрат, а також для інших видів центрів відповідальності. Прикладом фіксованих бюджетів може бути план витрат на НДДКР, на рекламу тощо.

39.Облік за центрами відповідальності.

Центр відповідальності - сегмент діяльності, в межах якого встановлено персональну відповідальність менеджера за показники діяльності, які він контролює.

У системі управління вищий керівник має контролювати і оцінювати діяльність менеджера нижчого рівня, а вони здійснювати самоконтроль та інформувати вище керівництво про результати діяльності. Для здійснення такого контролю існує система обліку відповідальності.

Облік відповідальності - система обліку, що забезпечує контроль і оцінку діяльності кожного центру відповідальності (СОЦВ).

Система обліку центрів відповідальності повинна ґрунтуватися на таких принципах:- відповідальності менеджерів тільки за ту діяльність, яка перебуває під їх впливом;- визначення цілей, за якими оцінюватиметься діяльність менеджерів спільно з ними;- бажання менеджерів досягти поставлених цілей;- чіткості визначення ролі обліку у заохоченні працівників.

Створення й функціонування системи обліку за ЦВ передбачає:

- визначення ЦВ з урахуванням особливостей організаційної структури підприємства;- складання бюджету для кожного ЦВ;- регулярне складання звітності про виконання ЦВ;- своєчасний аналіз причин відхилень та оцінка діяльності ЦВ.

Чотири типи центрів відповідальності: центр витрат, центр доходу; центр прибутку, центр інвестицій.

В основу визначення відповідальності покладено принцип контрольованості. Комітетом з питань стандартів та концепцій витрат (США) розроблено такі рекомендації:

- якщо певна особа має право замовляти і використовувати послуги, то вона повинна відповідати за величину витрат на ці послуги;

- якщо певна особа своїми діями може впливати на витрати, то вона повинна нести за них відповідальність;

- навіть якщо певна особа своїми діями не може значною мірою впливати на суму витрат, на неї може бути покладено відповідальність за ті елементи, на які вона впливає через осіб, котрі безпосередньо відповідають за ці елементи.

Облік витрат і доходів за центрами відповідальності вимагає їх систематизації і кодування за кожним центром відповідальності так, наприклад код витрат виробничого підприємства може мати таку структуру:1 - ознака діяльності (основна);2 - функція (виробництво, збут, адміністрування.);3 - структурна одиниця (цех 1);4 - стаття витрат (транспортно-заготівельні витрати);5 - контрольованість витрат (визначає міру відповідальності начальника цеху 1);6 - код об'єкту витрат (код виробу чи замовлення).

Інформація про результати діяльності центру відповідальності періодично узагальнюються у Звіті центру відповідальності, зміст, форма, періодичність складання яких є різною на кожному підприємстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]