Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora.docx
Скачиваний:
76
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
181.83 Кб
Скачать

9. Класифікація витрат для прийняття управлінських рішень

Витрати для прийняття управлінських рішень поділяються на:

1) Релевантні витрати - це витрати, що можуть бути змінені внаслідок прийняття управлінських рішень, тобто майбутні витрати. Нерелевантні - не можуть бути змінені в результаті прийнятого управлінського рішення, тобто минулі витрати.

2) Постійні витрати - це витрати, величина яких залишається незмінною при зміні обсягу виконаних проектних робіт. Зміннівитрати - цевитрати, абсолютна величина яких змінюється (збільшується або зменшується) разом із зміною обсягів робіт (послуг).

3) Маржинальні витрати – це витрати на виробництво (або реалізацію) додаткової одиниці продукції. Середні витрати — це витрати на одиницю продукції всього випуску

4) Дійсні витрати — це витрати, які вимагають реальної сплати грошей або витрачання інших активів. Ці витрати відображаються в бухгалтерських регістрах у міру їх виникнення. Альтернативні - вигода, яка витрачається, коли вибір одного напряму дій вимагає відмовитися від альтернативного рішення. Уявні витрати виникають лише серед очікуваних витрат, не відображаються в облікових регістрах і беруться до уваги лише за умови обмеженості ресурсів.

10. Класифікація витрат для оцінки запасів та визначення фінансового результату.

1) Вичерпані (спожиті) витрати— це збільшення зобов'язань або зменшення активів у процесі поточної діяльності для отримання доходу звітного періоду. Своєю чергою, невичерпані (неспожиті) витрати— це збіль­шення зобов'язань або зменшення активів у процесі поточної діяльності для отри­мання доходу або іншої вигоди в майбутніх періодах. 2) Витрати на продукцію— це витрати, пов'язані з виробницт­вом або придбанням товарів для реалізації. У виробничій сфері до таких витрат належать усі витрати (матеріали, зарплата, амортизація верстатів тощо), пов'яза­ні з функцією виробництва продукції. У торговельному підприємстві витратами на продукцію є чиста вартість при­дбання товарів для реалізації. Витрати періоду— це витрати, що не включають у собівартість запасів і розглядають як витрати того періоду, в якому вони були здійснені (управління, маркетинг, дослідження, розробки тощо)

3) Прямі витрати— це витрати, які можна віднести безпосеред­ньо до певного об'єкта витрат економічно доцільним шляхом. Відповідно, непрямі витрати— це витрати, що не можна від­нести безпосередньо до певного об'єкта витрат економічно доцільним шляхом.

4) Основні витрати— це сукупність прямих витрат на виробництво продукції. У прак­тиці основні витрати поділяють на три групи: прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці та інші прямі витрати. Прямі матеріальні витрати— це вартість витрачених мате­ріалів, які стають частиною готової продукції і які можна віднести до певного виробу економічно доцільним шляхом. Прямі витрати на оплату праці — це заробітна плата робітни­ків, яка може бути включена у собівартість певних виробів економічно доціль­ним шляхом. Інші прямі витрати — це решта прямих витрат, крім пря­мих матеріальних витрат та прямих витрат на оплату праці. Прикладом таких витрат є амортизація або оренда спеціального устаткуван­ня.

Виробничі накладні витрати — це витрати, пов'яза­ні з процесом виробництва, які не можна віднести до певних виробів економічно доцільним шляхом. В Україні такі витрати називають загальновиробничими.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]