Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora.docx
Скачиваний:
76
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
181.83 Кб
Скачать

11. Групування та облік витрат за економічними елементами

Елемент витрат - це сукупність економічно однорідних видів витрат. Відображення витрат за економічними елементами допомагає відповісти на запитання, що саме витрачено. Витрати операційної діяльності групують за такими елементами:1) матеріальні витрати;2) витрати на оплату праці;3) відрахування на соціальні заходи;4) амортизація;5) інші операційні витрати.

Для обліку витрат за економічними елементами призначені рахунки класу 8 "Витрати за елементами". На кожний елемент витрат є окремий синтетичний рахунок: п'ять елементів і відповідно п'ять синтетичних рахунків (рахунки 80-84). За дебетом рахунків 80-84 нагромаджують відповідні елементи витрат, а за кредитом - списують їх за призначенням. Рахунки 80-84 транзитні, залишків за ними немає. Обороти за рахунками 80-84 показують витрати за певними елементами.

Малі та інші підприємства можуть прийняти рішення не використовувати рахунки класу 8 (рахунки 80-84) про що записується у прийнятій обліковій політиці. В такому випадку інформацію про витрати за економічними елементами беруть з різних рахунків, а саме:

- матеріальні витрати - з рахунків 20 "Виробничі запаси", 22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети", 28 "Товари";

- витрати на оплату праці - з рахунку 66 "Розрахунки за виплатами працівникам";

- відрахування на соціальні заходи - з рахунку 65 "Розрахунки за страхуванням";

- амортизація - з рахунку 13 "Знос (амортизація) необоротних активів";

- інші операційні витрати - з рахунків 37 "Розрахунки з різними дебіторами", 68 "Розрахунки за іншими операціями".

12. Групування та облік витрат за статтями калькуляції.

Процес обчислення собівартості одиниці продукції називається калькулюванням собівартості продукції.

Калькулювання собівартості продукції передбачає встановлення об'єкта калькуляції, вибір калькуляційних одиниць, визначення калькуляційних статей витрат.

Об'єкт калькулювання- це та продукція або робота (послуга), собівартість яких обчислюється. До об'єктів калькулювання на підприємстві належать основна і допоміжна продукція, послуги і роботи, призначені для споживання як за межами, так і всередині цього підприємства.

Для кожного об'єкта калькулювання обирається калькуляційна одиниця - одиниця його кількісного виміру (маса, площа, об'єм, кількість у штуках тощо).

Перелік статей калькуляції витрат може бути різним і встановлюється самим підприємством, що обумовлено особливостями галузі, до якої воно належить.

Для визначення виробничої собівартості окремих видів продукції застосовують таку номенклатуру статей калькуляції:

1) сировина та матеріали;

2) купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби, роботи і послуги виробничого характеру сторонніх підприємств та організацій;

3) паливо й енергія на технологічні цілі;

4) зворотні відходи (вираховуються);

5) основна заробітна плата;

6) додаткова заробітна плата;

7) відрахування на соціальні заходи;

8) витрати на утримання та експлуатацію устаткування;

9) загальновиробничі витрати;

10) втрати від браку;

11) інші виробничі витрати.

До наведеної вище номенклатури статей калькуляції підприємства можуть вносити зміни з урахуванням особливостей техніки, технології та організації виробництва відповідної галузі і питомої ваги окремих видів витрат у собівартості продукції, а також об'єднувати кілька статей калькуляції в одну або виділяти з однієї статті кілька статей калькуляції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]