Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УКР ФОЛЬКЛОР.docx
Скачиваний:
110
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
140.19 Кб
Скачать

62. М. Костомаров. Стаття «Про історичне значення руської народної поезії»

Костомаров "Об историческом значении"-писав як магістрську дисертацію-праця побудована на укр. та рос. фолькл. та етногр., як опублікованих, так і рукописних матеріалах-основні концептуальні положення культурно-історичної школи. -приходить до думки, що на характер людини накладають відбиток народ, місце й час--->принцип історизму---> намагається з’ясувати значення поезії як іст джерела- праця поділяється на 6 розділів за тематичним розподілом- проводив паралелі між піснями та міфологічною символізацією і відстоював думку ії взвємозародження

М.Костомаров у статті „Об историческом значении русской народной поэзии” (1843) наголошував на історичному значенні українських народних пісень: вони сприяють відтворенню народного побуту, є „джерело для внутрішньої історії, за яким історик міг би робити висновки про суспільний устрій, сімейний побут, звичаї; як предмет філологічного дослідження; як пам'ятники уявлень народу про самого себе і оточуюче тощо”.1Науковець зазначав, що естетика майже паралельно крокує з етикою і мораллю, нерідко поступаючись їм.

М. Костомаров у статті "Об историческом значении русской народной поэзии" (1843) вказує на різні рівні історичного значення українських народних пісень, підкреслюючи їхню вартість: "Як відтворення народного побуту, джерело для внутрішньої історії, за якими історик міг би робити висновки про суспільний устрій, сімейний побут, звичаї; як предмет філологічного дослідження; як пам'ятники уявлень народу про самого себе і оточуюче тощо"

1 Етнографічні писання М. І. Костомарова. – К., 1930. С.54.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]