Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України Звіт.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
460.29 Кб
Скачать

4.8 Облік руху товару

Торгівля – величезна галузь народного господарства. У цієї сфери залучено майже всі її або у ролі продавців, або у ролі покупців. Під торгівлею ми розуміємо господарську діяльність із обороту, купівлі і продаж товарів. Причому якості й продавців і покупців можуть виступати юридичних осіб, індивідуальні підприємці і особи без реєстрації як підприємців.

Щодня у діяльності торгової організації йде чимало господарських процесів, що з оборотом товарів: придбання, транспортування до місця продажу, приймання, вибракування, навантаження і розвантаження, зберігання, продаж, доставка покупцям, уцінка, списання та інші.

Товари у Міжнародній торговій організації ставляться до активів, призначеним на продаж. Товари єматериально-производственними запасами. Процес придбання й наступного продажу товарів безпосередньо пов'язані з рухом грошових потоків у створенні, освітою і формуватимуться погашенням заборгованості продавців і покупців.

Найважливіше завдання оптової торгівлі – планомірно регулювати товарне пропозицію до відповідності зі попитом.

Розвиток роздрібної торгівлі значною мірою сприяє задоволенню потреб населення і ще впливає виробництво та споживання. У сфері роздрібної торгівлі закінчується процес звернення товарів хороших і вони переходить до сферу особистого споживання. Цей перехід відбувається шляхом купівлі-продажу.

Актуальність обраної теми у тому, що господарськими процесами торгової організації є придбання й продаж товару. Дані процеси складаються з багатьох господарських операцій, що з товарним і грошовим оборотом.

4.9 Облік тари

азвичай підприємства торгівлі одержують товари в тарі.

Бухгалтерський облік тари ведуть за її видами: тара картонна і паперова (кулі, мішки), дерев’яна, скляна (пляшки, банки), з пласт­маси (діжки, гофровані ящики), металева (бідони, діжки), з тканини і нетканих матеріалів (мішки, кулі).

За характером використання тару поділяють на: інвентарну, багатооборотну й однооборотну.

До інвентарної належить тара, яку постійно використовують на підприємстві для зберігання товарів на складах (у коморах) або багаторазового використання. Інвентарну тару залежно від терміну її експлуатації та вартості обліковують у складі запасів, основних засобів або інших необоротних матеріальних активів.

Багатооборотну тару використовують для перевезення товарів від складу постачальника до місця зберігання й реалізації. Як правило, тара надходить від постачальників на підприємство разом із товаром, тому операції з її обігу відображають в обліку аналогічно до обліку товарів. Аналітичний облік її ведуть у натуральному й вартісному вираженні за матеріально відповідальними особами. Матеріально відповідальні особи ведуть оперативний натуральний облік тари в картках складського обліку або товарних книгах.

Звільнену від товарів тару торговельні підприємства мають повертати постачальникам, які сплачують її вартість за приймаль­ними цінами.

Однооборотна тара (коробки, папір, інші пакувальні матеріали) використовується один раз, підлягає знищенню й у бухгалтерському обліку не відображається. Її вартість відносять до вартості затареного товару.

Тару, що вивільнилася з-під товарів, роздрібні підприємства можуть (мають) повертати постачальникам або здавати таро-

приймальним чи тароремонтним підприємствам для повторного використання. Дерев’яну тару оприбутковують і обліковують за цінами придбання. Деякі види тари (мішки) можна оприбутковувати не за цінами придбання, а за цінами, встановленими для повернення цієї тари.

Синтетичний облік наявності й обігу тари здійснюють на рахунках: