Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теория.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.49 Mб
Скачать

124. Структура інформаційної системи обліку, характеристика її складових.

Інформаційна система (ІС) – це сукупність інформації, апаратно-програмних і технологічних засобів, засобів телекомунікації, баз і банків даних, методів і процедур, персоналу управління, які реалізують функції збирання, нагромадження та обробки інформації для підготовки та прийняття ефективних управлінських рішень. ІС склад. з 2 частин: забезпечувальної та функціональної. Забезпечувальна частина ІС охоплює підсистеми, що реалізують технологію автоматизованої обробки інформації. Включає інформаційне, лінгвістичне, технічне, програмне, математичне, організаційне, правове забезпечення. Функціональна частина ІС реалізує розв’язування задач предметної сфери. У функціональній системі виокремлюють підсистеми, кожна з яких має свій склад комплексів задач, призначений для реалізації функцій управління.

ІС бух. обл.. охоплює такі підсистеми: 1)облік ОЗ та Нематер. Акт., 2)облік матеріальних цінностей, 3)облік праці та ЗП, 4)облік гот. продукції та її реалізації, 5)облік фінансово-розрахункових операцій, 6)облік витрат на виробництво, 7)зведений облік та складання звітності.

125.Структура управлінської інформаційної системи. Функціональна та забезпечуюча частини.

Інформаційна система – сукупність інформації, апаратно-програмних і технологічних засобів, засобів комунікації, баз і банків даних, методів і процедур, персоналу управління, які реалізують функції збирання, обробки, нагромадження та обробки інформації для підготовки та прийняття ефективних управлінських рішень.

У структурі системи виділяють: забезпечувальну і функціональну частину. Забезпечувальна частина охоплює підсистеми, що реаліз. Технологію автомат. обробки даних. Забезпечувальна частина: інформаційне забезпечення – методичні та інструктивні документи, єдина система класифікації та кодування,інформаційна база; лінгвістичне забезпечення – сукупність мовних засобів для формалізації природної мови люди з машиною(мовні засоби інформаційно-пошукових систем, діалогові мови спец. призначення,мови управління і маніпулювання даними бази); технічне забезпечення – комплекс тенічних засобів,методичні та керівні матеріали щодо КТЗ,персонал, що обслуговує КТЗ; програмне забезпечення – сукупність програм, які реалізують мету і завдання інформаційної системи та забезпечують функціонування технічних засобів системи; математичне забезпечення – сукупність економіко математичних методів, моделей та алгоритмів обробки інформації,які є в інфо системі; організаційне забезпечення – власний апарат управління, що забезп. функц. всіх його підсистем; , правове забезпечення – сукупність норм, виражених у нормативних актах, що встановл і закріпл організацію цих систем . Функціональна частина реалізує розв’язування задач предметної сфери. У функціональній підсит. виокремл підсистем. Склад яких для кожного рівня свій.

126. Структура, форми подання та відображення економічної інформації.

Структура економічної інформації достатньо складна і може охоплювати різні комбінації інформаційних сукупностей, які володіють певним змістом. Інформаційна сукупність — це група даних, що характеризує об’єкт, процес, операцію.

Розглянемо структуру, форми подання та відображення економічної інформації. Економічна інформація може бути подана так: СИМВОЛ Þ РЕКВІЗИТ Þ ПОКАЗНИК Þ МАСИВ Þ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ПОТІК Þ ІНФОРМАЦІЙНА БАЗА.

Символ — елементарний нетрадиційний сигнал інформації, який немає самостійного значення. Наприклад, цифра, літера, знак.

Реквізит — найпростіша структурна одиниця інформації, неподільна на смисловому рівні. Вони бувають двох видів:

реквізит-основа — кількісна характеристика суттєвості, позначається великими літерами алфавіту та слугує основним елементом для побудови формул. Наприклад, кількість, ціна, сума;

реквізит-ознака — якісна характеристика суттєвості, позначається маленькими літерами алфавіту та слугує в ролі індексації у формулах. Наприклад, склад, одиниця виміру, назва матеріалу.

Виходячи з цього, можемо сказати, що економічний показник — це інформаційна сукупність, що складається з реквізітів-ознак і реквізітів-основ, тобто, інформація, що має остаточний економічний зміст. На основі показників складаються документи. У документи, що використовуються в процесі управління, планування, обліку, можуть входити один або кілька показників.

Набір взаємопов’язаних даних однієї форми з усіма її значеннями — це масив даних. Наприклад, сукупність даних про рух грошових коштів на підприємстві.

Сукупність масивів, що стосуються однієї ділянки управлінської роботи, називається інформаційним потоком.

Сукупність інформаційних потоків, що характеризують управлінську роботу, пов’язану з виконанням певної функції, називають інформаційною базою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]