Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теория.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Роботодавці встановлюють перелік обов’язків , які вимагаються від адміністраторів:

  • Створення , оптимізація , налагодження БД;

  • Адміністрування БД;

  • Тестування нових конфігурацій , обробок та звітів;

  • Резервне копіювання та встановлення даних.

До обов’язків адміністратора БД належать: визначення інформаційного змісту БД, структури зберігання та стратегії доступу, взаємодія з користувачами, визначення контролю повноважень процедур перевірки вірогідності даних, а також стратегії даних, керування ефективністю БД.

5. Адміністратор бд (абд). Функції адміністратора в субд.

Адміністратор БД (АБД) — особа або група осіб, які відповідають за загальне керування БД. Важливе завдання адміністратора БД — захист даних від злому, несанкціонованого та некомпетентного доступу.

Для виконання функції адміністратора в СУБД передбачено різні службові програми. Адміністрування БД передбачає виконання функцій для забезпечення надійної та ефективної роботи бази даних, задоволення інформаційних потреб користувача, відображення в БД динаміки предметної сфери.

До обов’язків адміністратора БД належать:

-визначення інформаційного змісту БД,

-структури зберігання та стратегії доступу,

-взаємодія з користувачами,

-визначення контролю повноважень процедур перевірки вірогідності даних, а також стратегії даних,

-керування ефективністю БД -інсталяція і оновлення версій СУБД і прикладних інструментів  - розподіл дискової пам'яті і планування майбутніх вимог системи до пам'яті  - створення первинних структур пам'яті в базі даних (табличних просторів) у міру проектування додатків розробниками застосувань  - створення первинних об'єктів (таблиць, уявлень, індексів) в міру проектування додатків розробниками  - модифікація структури бази даних відповідно до потреб додатків  - зарахування користувачів і підтримка захисту системи  - дотримання ліцензійної угоди по СУБД  - управління і відстеження доступу користувачів до бази даних  - відстеження та оптимізація продуктивності бази даних  - планування резервного копіювання і відновлення  - підтримання архівних даних на пристроях зберігання інформації  - здійснення резервного копіювання і відновлення  - звернення за технічним супроводом до розробників СУБД.

Адміністратор БД повинен вміти визначати вузькі місця системи , що обмежують її виробничі масштаби , налаштовувати SQL та програмне забезпечення СУБД та володіти знаннями, які необхідні для вирішення питань оптимізації швидкої реакції у БД.

При модифікації і поповненнях БД, співвідношення між даними контролюються спеціальними засобами підтримки цілісності БД – що покладаються на спеціальну службу Адміністратора бази даних (АБД), а системи управління базами даних (СУБД) надають інструментальні засоби, які забезпечують службі АБД можливість виконання її функцій.

6.Бази знань та їх призначення

База знань - це сукупність систематизованих основоположних відомостей, які належать до відповідної галузі знання, зберігаються у пам'яті ЕОМ, об'єм яких є необхідним та достатнім для вирішення заданого кола теоретичних чи практичних завдань. Іншими словами, база знань - це семантична модель, яка призначена для представлення в ЕОМ знань накопичених людиною у визначеній предметній галузі. Ці моделі можна розділити на два типи: логічні та евристичні. Прикладами логічних моделей є моделі обчислення предикатів, моделі індуктивного типу, а до евристичних моделей віднесені продукційні, фреймові, мережні. Частіше всього експертні системи використовують продукційні моделі баз знань, де продукціями є пари виду "умова - дія" ("якщо...то"), які люди використовують при міркуваннях. Такі системи, в яких вихідною інформацією є не тільки вихідні дані завдання, але й правила обробки цих даних, що подаються у вигляді продукцій, називають продукційними.База знань є змістовною частиною банку знань, який необхідно розглядати як сховище знань, що являє собою у сукупності і самі знання і засоби, за допомогою яких здійснюється їх накопичення, збереження, оновлення та використання, а також засоби управління усіма цими процесами.

7. Вбудовані в інтегровані економічні системи (ЕІС) аналітичні модулі або підсистеми.

Підсистема технічного забезпечення - це комплекс апаратно-технічних засобів обчислювальної техніки та телекомунікаційного обладнання для збору, обробки та обміну інформацією з внутрішніми та зовнішніми користувачами.

Сьогодні технічне забезпечення складається з потужних комп'ютерів з серверною архітектурою та ПК для робочих станцій користувачів, модемів, маршрутизаторів, мультиплексорів, каналів зв'язку, пристроїв безперебійного живлення, сканерів, друкуючих засобів, мережевих адаптерів і концентраторів тощо.

  • Підсистема математичного забезпечення - це комплекс алгоритмів економіко-математичних методів для обробки даних та автоматизації складання форм бухгалтерської і статистичної звітності.

  • Підсистема інформаційного забезпечення - це сукупність типових форм первинних документів і форм звітності, систем класифікації та кодування інформації, файлів даних, що складають базу даних і використовуються для автоматизованого рішення задач банківської діяльності.

  • Підсистема організаційно-правового забезпечення - сукупність нормативно-правових актів, інструктивних і методичних матеріалів, що встановлюють технологію функціонування АС та права й обов 'язки персоналу, що обслуговує АС.

  • Підсистема лінгвістичного забезпечення складається із засобів ведення діалогу системи з людиною, та сукупності мовних засобів програмування, опису даних, запитів для пошуку інформації в БД тощо.

Якщо брати до уваги функціональну частину АС, то сьогодні не існує стандарту щодо функціональних підсистем чи АРМів. Однак існує перелік функцій які можуть бути в повному об'ємі або частково автоматизовані. Кожен розробник АС разом із замовником інформаційної системи фактично і визначають функціональну частину на стадії розробки та впровадження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]