Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теория.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.49 Mб
Скачать

90. Склад задач обліку виробничих запасів в автоматизованій інформаційній системі обліку.

В Україні методологічні основи формування в б/о інф. про запаси та її розкриття у ФЗ визнач. у П(С)БО 9 „Запаси”.

За цим стандартом запаси — це активи, які:

- утримуються для подальшого продажу за умов звичайної госп. д-сті;

- перебувають у процесі вир-ва з метою подальшого продажу продукту вир-ва;

- утримуються для споживання під час вир-ва прод, виконання робіт та надання послуг, а також управління п-ством.

У б/о виокремлюють поняття «виробничі» запаси, що озн. предмети праці, призначені для оброб­лення, перероблення або використання у промисловому вир-ві чи для госп. потреб, а також засоби праці, які відповідно до чинних положень входять до складу оборотних засобів як МШП.

Основними задачами обліку вироб. запасів є:

  • Облік надходження матер.Цінностей на склад;

  • облік руху матер. цінностей на складі;

  • облік нестач та надлишків мат.цінностей у місцях зберігання й експлуатації;

  • облік руху МШП в експлуатації;

  • облік переоцінювання матер. цінностей;

  • облік наявності та руху дорогоцінних металів і каменів у складі комплектуючих виробів, МШП за місцями зберігання та експлуатації;

  • облік наявності та руху матері, МШП;

  • облік витрат матер. цінностей зі складу.

Ці задачі реглам. чинні в Україні нормат. док: ЗУ«Про б/о і ФЗ»; План рах. б/о; П(С)БО2 «Баланс»; П(С)БО3 «Звіт про фін.рез.»; П(С)БО5«Звіт про Вл.К»; П(С)БО6 «Виправлення помилок і змін у ФЗ»; П(С)БО9 «Запаси»; П(С)БО16 «Витрати»; Інструкція по інвентаризації ОЗ, немат. активів, мат. цінностей, грош. засобів і док-в, розрахунків; Пол. про докум. забезпечення записів у б/о; типовий порядок визначення норм запасів тов-мат цінності.; інші норм. док-ти.

91. Склад задач обліку витрат на вир. Запаси в автоматизованій ін форм. Системі

Виробни¬чі запаси - це предмети праці, призначені для оброб¬лення, перероблення або використання у промисл. вир-ві чи для госп-их потреб, а також засоби праці, які входять до складу оборотних засобів як МШП.

Основними задачами обліку виробничих запасів є: облік надходження матеріальних цінностей на склад; облік руху матеріальних цінностей на складі; облік нестач та надлишків матеріальних цінностей у місцях й зберігання й експлуатації; облік руху малоцінних та швидкозношуваних предметів в експлуатації; облік переоцінювання матеріальних цінностей; облік наявності та руху дорогоцінних металів і каменів тощо

Важливу роль в обліку виробничих запасів відіграють методи їх оцінювання. Залежно від обраної облікової політики на підприємстві використовуються такі методи, як LIFO, FIFO тощо.

Задачі з обліку виробничих запасів тісно взаємопов'язані з задачами інших ділянок обліку та управлінською інформаційною системою підприємства:

позавиробничі витрати; надходження матеріальних цінностей за фактичною вартістю (облік фінансово-розрахункових от рацій);

відпуск матеріальних цінностей у порядку реалізації (облік готової продукції та її реалізації);

прихід матеріальних цінностей за кореспондуючими рахунками; витрати матеріальних цінностей за кореспондуючими рахунками (облік та складання звітності);

витрати матеріальних цінностей на виробництво (облік ви трат на виробництво).

Для обліку МЦ визначе¬но рах. 20 «Вир. запаси», який має відповідні с/р: 201 сировина й мат-ли, 202 купівельні напіфаб. та комп-лектуючі вироби, 203 паливо, 204 тара й тарні мат-ли, 205 буд. мат-ли, 206 мат., передані на переробку, 207 запасні частини, 208 мат. с/г призн-ня, 209 ін. мат-ли.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]