Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_Papenko.rtf
Скачиваний:
126
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
1.75 Mб
Скачать

90.Семилітня війна. Боротьба європейських держав за колонії.

Аахенський мир 1748 не приносмть спокою; стимул для розвязання світових політюконфліктів іде від колоніальних держав та Авст. у брит.інтересах війна ведеться водночас у Європі й за морем. Британо-фр.колоніальна війна 1755-1763. Пн.Америка. зростаюча еміграція посмлює натиск поселенців на рідкозаселені, проте добре захищені фортами фр.колоніальні території. Постійні прикордонні сутички загострюються 1754 аж до військових конфліктів у долині Огайо. Початкові фр.успіхи стають причиною падінняуряду вігів. 1757-61 Вільям Пітт (Старший, граф Чатам,”трнтій архітеутор Брит.світ.імперії післяКромвеля і Вільгельма ІІІ”) бере на себе політ.керівництво; він зміцнює флот і військо за морем; Прус.отримує допомогу субсидіями. 1758 – вихід у долину Огайо; здобуття Форт-Луїсбурга і Форт-Дюгесна. 1759 – вихід до річки св.Лаврентія; Квебек – „серце ворожої держави” – здобуто (ген. Вульф); із взяттям Монреаля –т прорив до Великих озер. Вест-Індія. З фр.Антильських о-вів завойовано: Гваделупу -1759, Мартиніку -1762, після вступу у війну Іспанії 1761 – також Кубу. Зх.Африка. до 1760 окупація всіх фр.баз у Сенегамбії; перемоги на морі і напади на фр.порти. Індія. Початкові фр.успіхи: разомзКалькуттою завойовують майже всю Пд.Індію, окрім Мадраса. 1757 – перемога під Плессі закладає основу брит.панування в Індії. Крах фр.планів в Індії. 1763 Паризький мир. ВБ відбирає Канаду,Луїзіану, мис Бретон і Сенегамбіювід Фр.; Флориду від Іспанії. Війна за Сілезію (1756-1763). Граф Кауніц, авст.канцлер, залучає на свій бік Марію Терезію у політ.примиренні з Фр. Січень 1756 – брит.-прус. Встмінстерська конвенція для захисту Ганновера. Травень 1756 Версальська угода; до фр.-авст.наступального союзу приєднуються імператриця Єлизавета (зособистих причин), Саксонія, Швеція і Нім.імперія. Серпень 1756 – вторгнення Фрідріха в саксонію (превентивна війна). 1757-58 Фрідріх ІІ наступає з перемогами під Пагою, Росбахом, Цондорфом, Лейтеном і поразками під Горс-Егерсдорфом, Коліном. Брит.підтримка Прус.з боку Пітта – з падінням 1761 Пітта субсидії припиняються. 1759-61 Фрідріх ІІ в обороні. Обєднані авст.і рос.війська майже знищують прус.військо 1759 в битві під Кунерсдорфом.1762 Росія по смерті імпераириці залишає коаліцію: Петра ІІІ, палкого шанувальника Фрідріха, вбивають, Катерина ІІ припиняє війну. Нестача сил змушує Фр.і Швецію відмовитися від продовження війни; Авст.змушена розпочати переговори. 1763 Губертурсбургський мир – без територіаьних змін. Його значення – європ.рівновага порушується через 5-ту велику державу Прусію; вплив Росії зростає; прус.- авст.протистояння визначає нім.політику до 1866.

91.Соціальні погляди г. Бабефа та бубафістів

Гракх Бабе́ф (фр. Gracchus Babeuf; псевдонім Ноеля Франсуа; *23 листопада 1760 — †27 травня 1797) — керівник руху «рівних» у Франції, один з попередників наукового комунізму. Бабеф був активним учасником Великої французької революції. В друкованих органах «Захисник свободи преси» і «Народний трибун» Бабефа різко критикував реакційний уряд, що став при владі після перевороту 9 термідора. Після виходу з тюрми, куди його кинули 1795, Бабеф, разом з Буонарроті і Дарте, 1796 створив «Товариство рівних», яке прагнуло шляхом повстання скинути Директорію і встановити новий суспільний лад. Змова була розкрита, Бабеф і Дарте — гільйотиновані. Бабеф і його соратники (бабувісти), додержуючись ідей утопічного соціалізму, мали на меті продовжити революцію, поки вона не набере «плебейського» характеру і не принесе «рівність, свободу і щастя для всіх», тобто були прихильниками соціальної революції в інтересах трудящих і створення своєрідного комуністичного суспільства.

Програма Бабефа мала риси загального аскетизму і дрібнобуржуазної зрівняльності. Бабувісти мали нечітке уявлення про класи та класову боротьбу і збиралися захопити владу силою вузької змовницької організації. Карл Маркс і Фрідріх Енгельс високо оцінювали діяльність Бабефа, а його твори відносили до тієї літератури, яка відбивала вимоги пролетаріату.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]