Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_Papenko.rtf
Скачиваний:
126
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
1.75 Mб
Скачать

86. Робітничий рух в Німеччині. Діяльність а.Бебеля, в.Лібкнехта.

Оживлення робітничого руху намітилось під час світової економічної кризи 1857 р. Діячі прогресивної партії стали створювати кооперативні товариства робочих. Робочі Лейннга в 1862 р. створили самостійний союз “Вперед”, на чолі з Вальтейхом і Фріче. Союз присвятив свою діяльність обговоренню політичних і соціалістичних питань, вів активну агітацію за введення всезагального виборчого права, за скликання загального нім парламенту, розгорнув дискусію прострахування робочих. Велика увага приділялась ідеї скликання загальнонім робочого конгресу. Найбільш передові представники робітничого руху – А. Бебель, В. Лібкнехт. Вони не поривали з лівим крилом дрібнобурж демократів – Саксонською демократією (народною партією), розділяла її тактику обєднання. Шлях до створення робітничої організації перешкоджав реакційний Пруський Закон про союзи від 11 березня 1850 р., який забороняв всілякі товариства і союзи, які вступали в контакт з іншими організаціями закордоном. Економічна криза 1866 р. знову посилила роб рух. В Рурській області, Саксонії, Сілезії, Шлезвіг – Гольштейні утворились секції інтернаціоналу. До цього часу встановились особисті звязки Бебеля з Марксом. Бебель став активним марксистом інтернаціоналістом. Його популярність серед робочих зросла в звязку з вибранням його і Лебкнехта в пн нім рейхстаг. В Саксонії завдяки зусиллям Бебеля і Лібкнехта були утворені роб союзи. Звернення Бебеля і Лібкнехта до нім робочих з закликом створення роб партії відновило боротьбу за утворення партії. В 1869 р. в м. Ейзенахі відбувся зїзд, який прийняв рішення про створення соц – дем – роб партії. Статут партії передбачав право кожного члена активно вирішувати питання теорії і практики. Було створено друкований орган – газету “Народна держава”. Через профсоюзи партія керувала боротьбою нім пролетаріату. Соц-дем-роб партія нім стала справжньою револ організацією. Її вожді Бебель і Лібкнехт уособлювали револ традиції нім робочих.

87.Робітничий рух у Франції та ідеї республіканізму (20– 40-ві рр. Хіх ст.).

Соціалістичні коріння в робітничому русі беруть початок від Французької революції. Франсуа-Ноель Бабеф започаткував рух «рівних», що відстоював ідеї суспільства рівних можливостей. Рух здобув прихильників в основному серед міських робітників. Для здійснення своєї мети Бабеф готував план повстання, але його було викрито і більшість змовників були ув'язнені.Між тим, Сен-Сімон і Шарль Фур'є розвивають їдеї утопічного соціалістичного суспільства. Вони вважають, що ідеальне суспільство буде засноване на співпраці та принципі рівності мільйонів людей, панівних класів та інтелігенції. Для здійснення своїх ідей вони відкидають робітничий рук і звертаються з закликом до совісті панівних класів.

88.Рух дигерів. Д. Уінстенлі.

Негативне відношення левеллерів до вимог міських мас та сільської бідноти сприяло розвитку весною 1649 руху „істинних левелерів” чи дигерів (копачів). Вони обєднали в своїй програмі інтереси більшості англ.народу – великої маси беззем.бідняків та копігольдерів. Ідеологом дигерів був Джеррад Уінстенлі – в своїх памфлетах виступав проти землеволодіння лендлордів і збереження залежного положення копігольдерів – джерело правлячого зла. Глибше трактував поняття свободи в порівнянні з „Народною угодою”. Заперечення інституту приватної власності на землю вцілому. З релігійної ідеї рівності людей перед богом він робив висновок про несправедливість приватної власності на землю і намагався обоснувати необхідність загального володіння землею та надання її всім позбавленим майна. В памфлеті „Закон свободи” він викладав утопічний план громадського управління без приватної земельної власності. Засобом боротьбм за досягнення своїх ідеалів він вважав не повстання, проповідь та рельгійно-моральні погляди. Уінстенлі закликав до мирної обробки бідняками пусток - весною 1649 біля одного з сіл дигери почали займати та освоювати землю ( пд.-сх.обл.); були розігнані солдатами. Місцеві лорди та великі фрігольдери віднеслись до починань дигерів негативно. Рух дигерів перекинувся в інші графства (бл.10 колоній). Гоніня та переслідування дигерів призвели до занепаду руху.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]