Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kuybida.Lekcii_new-1.doc
Скачиваний:
347
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
520.7 Кб
Скачать

3. Склад апеляційного суду. Порядок розподілу судових справ. Склад суду при розгляді справ в апеляційному суді

До складу апеляційного суду входять судді, як правило, обрані Верховною Радою України на посаду судді безстроково. До складу апеляційного суду може бути також призначено Президентом України суддю в межах п'ятирічного строку (за умови, що він відповідає кваліфікаційним вимогам до претендента на посаду судді апеляційного суду). Зі складу суддів апеляційного суду Рада суддів України призначає голову суду та його заступників.

В апеляційному суді справи в апеляційному порядку розглядають колегії з трьох професійних суддів.

Кримінальні справи, підсудні апеляційним загальним судам у першій інстанції, якщо у них можливе призначення покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років, розглядає колегія у складі трьох професійних суддів за клопотанням підсудного про колегіальний розгляд. Кримінальні справи про злочини, за які законом передбачено довічне позбавлення волі, апеляційний загальний суд розглядає у першій інстанції колегією у складі двох професійних суддів і трьох народних засідателів. В інших випадках кримінальні справи, підсудні у першій інстанції апеляційним загальним судам, розглядає професійний суддя одноособово.

4. Голова апеляційного суду, його повноваження

Голову апеляційного суду призначає на посаду строком на п'ять років з числа суддів та звільняє з посади Рада суддів України за поданням Голови Верховного Суду України (а щодо апеляційних спеціалізованих судів – за спільним поданням Голови Верховного Суду України і голови відповідного вищого спеціалізованого суду на підставі відповідної рекомендації ради суддів) (див. Рішення Ради суддів України «Щодо призначення суддів на адміністративні посади в судах загальної юрисдикції та звільнення з цих посад» від 31 травня 2007 р. № 50). Голову апеляційного суду може бути призначено на адміністративну посаду повторно.

Голова апеляційного суду наділений судовими повноваженнями, оскільки він є суддею, а також організаційними повноваженнями. До організаційних повноважень зокрема належать (стаття 28 Закону України «Про судоустрій України»):

1) організаційне керівництво діяльністю суду;

2) розподіл обов'язків між заступниками голови суду;

3) утворення судових палат та внесення їх персонального складу на затвердження президією суду;

4) організація роботи президії суду, внесення на її розгляд питань і головування на засіданнях президії;

5) організація ведення та аналізу судової статистики, вивчення й узагальнення судової практики;

6) прийняття на роботу і звільнення працівників апарату суду, присвоєння їм рангів державного службовця, застосування щодо них заохочень та дисциплінарних стягнень;

7) організація підвищення кваліфікації суддів і працівників апарату відповідного суду;

8) внесення пропозицій Голові Верховного Суду України чи голові відповідного вищого спеціалізованого суду щодо кандидатур для призначення на посади голів місцевих судів та їх заступників;

9) представництво суду у відносинах з іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, громадянами та організаціями.

Голова апеляційного суду з питань, що належать до його повноважень, видає накази і розпорядження.

Голова апеляційного суду має першого заступника та заступників голови суду - голів судових палат. У разі відсутності голови апеляційного суду його повноваження здійснює перший заступник голови, а за його відсутності – старший за віком заступник голови апеляційного суду - голова судової палати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]