Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kuybida.Lekcii_new-1.doc
Скачиваний:
347
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
520.7 Кб
Скачать

5. Голова місцевого суду, його повноваження

До законодавчого врегулювання голову місцевого суду призначає на посаду строком на п'ять років з числа суддів та звільняє з посади Рада суддів України за поданням Голови Верховного Суду України (а щодо місцевих спеціалізованих судів – за спільним поданням Голови Верховного Суду України і голови відповідного вищого спеціалізованого суду на підставі рекомендації відповідної ради суддів) (див. Рішення Ради суддів України «Щодо призначення суддів на адміністративні посади в судах загальної юрисдикції та звільнення з цих посад» від 31 травня 2007 р. № 50). Голову місцевого суду може бути призначено на адміністративну посаду повторно.

Голова місцевого суду наділений судовими повноваженнями, оскільки він є суддею, а також організаційними повноваженнями. До організаційних повноважень зокрема належать:

1) організаційне керівництво діяльністю суду;

2) визначення обсягу обов'язків заступника (заступників) голови суду;

3) прийняття на роботу і звільнення працівників апарату суду, присвоєння їм рангів державного службовця, застосування щодо них заохочень та дисциплінарних стягнень;

4) здійснення заходів щодо забезпечення формування складу народних засідателів;

5) організація ведення судової статистики;

6) представництво суду у відносинах з іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, громадянами та організаціями.

Голова місцевого суду з питань, що належать до його повноважень, видає накази і розпорядження.

Голова місцевого суду має заступника (заступників), що призначається у такому ж порядку, що й голова суду. Заступник голови місцевого суду відповідно до визначених головою суду обов'язків бере участь в організації діяльності суду. У разі відсутності голови суду виконання його обов'язків здійснюється відповідно до встановленого ним розподілу обов'язків щодо організації діяльності суду.

6. Апарат місцевого суду: структура і повноваження. Організація роботи в місцевому суді

Організаційне забезпечення роботи суду здійснює його апарат, який очолює керівник апарату (завідуючий секретаріатом). Завідуючий секретаріатом підпорядковується голові суду і координує свою діяльність з відповідним територіальним управлінням державної судової адміністрації.

Структуру і штатну чисельність апарату місцевого суду затверджує Голова Державної судової адміністрації України за поданням голови суду в межах видатків на утримання відповідного суду.

До штату апарату місцевого суду входять керівник апарату суду; головний бухгалтер; помічник голови суду; помічник заступника голови суду; помічники судді; секретарі судового засідання; старший судовий розпорядник; судові розпорядники; консультант суду; консультант з кадрової роботи; консультант із судової статистики; старший секретар суду; секретарі суду; діловод суду; оператор комп'ютерного набору; друкарка; експедитор; завідувач архіву суду; архіваріус; бібліотекар суду; завідувач господарства суду. Типові посадові інструкції для цих службовців апарату суду затверджено Наказом Державної судової адміністрації України від 20 липня 2005 року №86 (є на сайті Державної судової адміністрації України). У структурі апарату суду виділяють канцелярію, архів, бібліотеку, службу судових розпорядників суду.

Розподіл обов'язків між працівниками апарату суду повинен забезпечувати звільнення суддів від дій, які безпосередньо не пов'язані із здійсненням правосуддя.

Приймання громадян в суді здійснюється згідно з Правилами внутрішнього розпорядку суду, які затверджуються наказом голови суду. Ознайомлення з матеріалами судових справ здійснюється протягом усього робочого дня апарату суду. Графік приймання громадян і Правила внутрішнього розпорядку суду вивішуються в суді на дошці оголошень суду. На цьому ж стенді повинна бути вивішена інша корисна для громадян інформація (списки справ, призначених до розгляду в суді, зразки заяв, витяги з нормативно-правових актів тощо).

З метою створення оптимальних умов для реалізації громадянами своїх прав та інтересів приймання громадян у суді здійснюється відповідним працівником апарату суду, який визначається наказом голови суду. Особисте приймання громадян з питань роботи суду також ведеться головою суду або його заступником.

Організація роботи суду планується шляхом складання планів – загального плану, календарних планів розгляду справ. Планується робота з кадрами суду (навчання, наради тощо). Ведеться статистичний облік про кількість і результати розгляду судових справ. Статистичні звіти (піврічний, річний) подаються до державної судової адміністрації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]