Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kuybida.Lekcii_new-1.doc
Скачиваний:
347
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
520.7 Кб
Скачать

2. Повноваження місцевого суду

Місцевий суд є судом лише першої інстанції.

Місцеві загальні суди (крім військових) розглядають:

1) усі цивільні справи;

2) кримінальні справи, крім справ про злочини проти основ національної безпеки України, справ про злочини, за вчинення яких передбачено покарання у виді довічного позбавлення волі, а також справ, у яких обвинувачують суддю;

3) адміністративні справи, у яких однією зі сторін є орган місцевого самоврядування, його посадова чи службова особа, а також усі адміністративні справи щодо оскарження рішень суб’єктів владних повноважень про накладення адміністративних стягнень;

4) справи про адміністративні правопорушення.

Місцеві військові суди розглядають кримінальні справи про злочини осіб, які мають військове звання до підполковника, капітана другого рангу включно, крім тих справ, які підсудні апеляційним військовим судам.

Місцеві господарські суди розглядають справи, що виникають з господарських правовідносин, тобто справи між юридичними особами, фізичними особами-підприємцями.

Місцеві адміністративні суди розглядають адміністративні справи, у яких однією зі сторін є орган державної влади, інший державний орган, орган влади Автономної Республіки Крим, їх посадова чи службова особа.

3. Склад місцевого суду. Порядок розподілу судових справ. Спеціалізація суддів

Місцевий суд складається з суддів місцевого суду, зі складу яких призначаються голова та заступник голови суду. У місцевому суді, в якому кількість суддів перевищує п'ятнадцять, може бути призначено більше одного заступника голови суду.

У місцевих судах судові справи (позовні заяви, заяви, скарги) розподіляються апаратом суду згідно з установленою черговістю, спеціалізацією та навантаженням або керівництвом суду. Це передбачено Інструкцією з діловодства у місцевому загальному суді, затвердженою наказом Державної судової адміністрації України від 27 червня 2006 року, Інструкцією з діловодства в апеляційних і місцевих адміністративних судах, затвердженою наказом Державної судової адміністрації України від 5 грудня 2006 року, Інструкцією з діловодства в господарських судах, затвердженою Наказом Голови Вищого господарського суду України від 10 грудня 2002 року.

Запровадження розподілу справ за критерієм спеціалізації суддів позитивно впливає на оперативність і якість вирішення справ, а також сприяє однаковому застосуванню закону в межах одного суду.

4. Одноособовий та колегіальний розгляд судових справ у місцевому суді. Порядок відводу (самовідводу) суддів

У місцевому суді справи розглядають професійний суддя одноособово або колегія суддів (у тому числі з участю народних засідателів).

Зазвичай усі цивільні, господарські, адміністративні та кримінальні справи розглядаються професійним судом одноособово.

Лише деякі категорії цивільних справ в окремому провадженні можуть розглядатися колегією у складі професійного судді і двох народних засідателів.

Залежно від категорії і складності господарської справи її може бути розглянуто колегією у складі трьох професійних суддів.

Адміністративні справи, предметом оскарження в яких є рішення, дії чи бездіяльність Президента України, Кабінету Міністрів України, міністерства чи іншого центрального органу виконавчої влади, Національного банку України, їхньої посадової чи службової особи, виборчої комісії (комісії з референдуму), члена цієї комісії розглядаються колегією у складі трьох суддів. Адміністративні справи розглядаються в окружному адміністративному суді колегією у складі трьох суддів також за клопотанням однієї зі сторін про колегіальний розгляд справи або з ініціативи судді в разі їх особливої складності.

Кримінальні справи про злочини, за які законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років, розглядаються в місцевому суді колегією з трьох професійних суддів, якщо підсудний заявив клопотання про колегіальний розгляд.

Суддя не може брати участі в розгляді судової справи:

- якщо він як суддя брав участь у розгляді цієї справи в суді іншої інстанції або розглядав її перед скасуванням судового рішення із направленням справи на новий розгляд;

- якщо він брав участь у розгляді цієї справи або пов’язаної з нею справи як учасник судового процесу;

- якщо він прямо чи опосередковано заінтересований в результаті розгляду справи;

- якщо він є членом сім’ї або близьким родичем сторони чи інших осіб, які беруть участь у справі;

- за наявності інших обставин, які викликають сумнів у неупередженості судді.

У цивільному та адміністративному судочинстві питання про відвід чи самовідвід судді вирішує сам суддя (колегія суддів), що розглядає (розглядають) справу. У господарському і кримінальному судочинстві питання про відвід вирішує голова суду. Кодекс України про адміністративні правопорушення не передбачає можливості відводу судді, який розглядає справу про адміністративне правопорушення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]