Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kuybida.Lekcii_new-1.doc
Скачиваний:
347
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
520.7 Кб
Скачать

3. Гарантії незалежності суддів

Згідно зі ст. 14 Закону України «Про судоустрій України» і главою ІІІ Закону України «Про статус суддів», незалежність суддів забезпечується:

1) особливим порядком призначення, обрання, притягнення до відповідальності та звільнення суддів;

2) недоторканністю суддів;

3) незмінюваністю професійних суддів;

4) порядком здійснення судочинства, встановленим процесуальним законом, таємницею ухвалення судового рішення;

5) забороною втручання у здійснення правосуддя;

6) відповідальністю за неповагу до суду чи судді, встановленою законом;

7) особливим порядком фінансування та організаційного забезпечення діяльності судів, встановленим законом;

8) належним матеріальним та соціальним забезпеченням суддів;

9) функціонуванням органів суддівського самоврядування;

10) визначеними законом засобами забезпечення особистої безпеки суддів, їх сімей, майна, а також іншими засобами їх правового захисту;

11) правом судді на відставку.

Всі державні органи, установи та організації, органи місцевого самоврядування, громадяни та їх об'єднання зобов'язані поважати незалежність суддів і не посягати на неї.

Судді - недоторканні. Суддя не може бути без згоди Верховної Ради України затриманий чи заарештований до винесення обвинувального вироку судом. Суддя, затриманий за підозрою у вчиненні діяння, за яке встановлена кримінальна чи адміністративна відповідальність, повинен бути негайно звільнений після з'ясування його особи.

4. Порядок призначення та обрання суддів

В Україні перше призначення на посаду судді (крім судді Конституційного Суду України) здійснюється Президентом України на п'ять років, а після закінчення цього строку суддя обирається безстроково Верховною Радою України. Відповідальність за добір суддів покладається на систему кваліфікаційних комісій суддів і Вищу раду юстиції.

Призначення. Кваліфікаційні комісії суддів здійснюють первинний відбір на посаду судді шляхом перевірки відповідності претендентів кваліфікаційним вимогам та проведення кваліфікаційної атестації у формі кваліфікаційного іспиту. Вища рада юстиції проводить співбесіду з рекомендованими на посаду судді претендентами і за її результатами вносить подання Президенту України про призначення на посаду судді. Про призначення на посаду судді Президент України видає указ.

Обрання. Згідно зі ст. 2 Закону України «Про порядок обрання на посаду та звільнення з посади професійного судді Верховною Радою України», обрання кандидата на посаду судді безстроково відбувається в такому порядку:

1) звернення кандидата на посаду судді безстроково до державної судової адміністрації, а суддів Верховного Суду України та суддів спеціалізованих судів - до голів цих судів щодо рекомендації їх для обрання суддями безстроково;

2) підготовка матеріалів щодо обрання кандидата суддею безстроково з повідомленням про це в місцевих засобах масової інформації, газеті "Голос України" та направлення їх до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;

3) надання рекомендації про можливість обрання кандидата на посаду судді безстроково Вищою кваліфікаційною комісією суддів України;

4) подання Головою Верховного Суду України або головою відповідного вищого спеціалізованого суду до Верховної Ради України матеріалів про обрання кандидата суддею безстроково;

5) розгляд Комітетом Верховної Ради України, до відання якого належить розгляд питання про обрання суддів (сьогодні – це Комітет з питань правосуддя), подання про обрання кандидата суддею безстроково, прийняття рішення щодо рекомендації або нерекомендації кандидата на посаду судді безстроково та внесення цього рішення на розгляд Верховної Ради України;

6) прийняття Верховною Радою України рішення щодо обрання кандидата або відмови йому в обранні на посаду судді безстроково.

Переведення. Переведення судді за його заявою з одного суду до іншого суду того самого рівня і спеціалізації здійснюється Президентом України за поданням Голови Верховного Суду України або голови відповідного вищого спеціалізованого суду. Усі інші переведення судді з одного суду до іншого суду здійснюються у порядку призначення чи обрання судді, встановленому законом (ст. 62 Закону України «Про судоустрій України»).

Порядок призначення суддів Конституційного Суду України Президентом України, Верховною Радою України і з’їздом суддів України встановлено статтями 6-8 Закону України «Про Конституційний Суд України».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]