Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Юридична деонтологія - посібник (Сливка).doc
Скачиваний:
429
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
983.55 Кб
Скачать

Тема 8.Аспекти психолого-естетичного почуття юриста

Психологія та предмет її дослідження. Психологічний вплив на людину. Основні психологічні категорії. Психологія юридичної праці та психологія юридичного управління. Деонтологічні аспекти юридичної психології.

Поняття психологічної культури юриста. Види. психологічної культури юриста за темпераментом особистості. Норми і механізм дії психологічної культури юриста. Рівні психологічної культури юриста: експектація, емпатія. Сфери психологічної культури юриста: несвідоме, передсвідоме свідоме, підсвідоме, надсвідоме. Психологічний “тиск” у юридичній практиці.

Принципи та функції психологічної культури юриста. Інтелект та розум. Властивості та категорії інтелекту. Розпорядження власним інтелектом, мудрість. Зміст інтелектуальної культури юриста, Інтелектуальне пізнання правової діяльності. Основні принципи та функції інтелектуальної культури юриста. Інтелектуальне навчання. Предмет та завдання інтелектуальної культури юриста.

Емоції та їх види. Причини виникнення емоцій. Емоції та почуття. Поняття правового почуття. Емоційний досвід юриста.

Внутрішні процеси психіці людини. Внутрішні переконання юриста. Підсвідомість, її вплив на юридичну практику. Поняття культури. підсвідомості юриста. Норми підсвідомості культури. Принципи та функції культури підсвідомості юриста.

Зміст емоційної культури юриста. Стадії емоційно-правової ситуації. Принципи та функції емоційної культури юриста. Врегулювання юридичних конфліктів.

Необхідність педагогічних знань у юридичній діяльності. Поняття педагогічної культури юриста, її принципи та функції. Значення педагогічного такту для особи юриста. Педагогічна спостережливість та передбачливість юриста.

Естетика як гармонійне сприйняття світу. Поняття “золотого перетину” в естетиці. Основні естетичні категорії. Правова естетика. Поняття естетичної культури юриста, її внутрішні та зовнішні аспекти. Естетичне пізнання правового явища. Принципи та функції етичної культури юриста. Піднесення рівня правового почуття юриста.

Тема 9. Аспекти професійного почуття юриста

Характеристика деонтологічних процесів у професійно-службовій діяльності.

Поняття інформації. Закон України "Про інформацію". Види інформації. Правова інформація. Онтологія та деонтологія правової інформації.

Зміст принципи та функції інформаційної культури юриста. Правові основи одержання, використання, поширення і зберігання інформації юристом.

Економіка у період переходу до ринкових відносин. Правове забезпечення економічних реформ. Деонтологія економіко-правових параметрів юриста. Необхідність економічної культури у юридичних процедурах.

Поняття економічної культури юриста. Організація економіко-правового виховання громадян. Причини га функції економічної культури юриста. Фінансова дисципліна, фіскальні правопорушення та завдання перед юридичними службами.

Логіко-математичні дії юриста. Поняття математичної культури юриста, її зміст та компоненти. Причини та функції математичної культури юриста.

Акторські прийоми у юридичній діяльності. Професійно-юридична гра, її логічні засади та особливості у пізнанні правової істини.

Зміст акторської культури юриста. Акторська увага та професійні рухи юриста. Принципи та функції акторської культури юриста. Внутрішній монолог та кульмінаційні моменти юридичної діяльності.

Поняття зовнішньої культури юриста. Службовий етикет як компонент зовнішньої культури юриста. Види службового етикету. Принципи та функції службового етикету юриста. Службовий етикет юриста в екстремальних ситуаціях.

Філософія ненасильства та юридичне милосердя. Особиста культура юриста.

Правомірність застосування вогнепальної зброї та фізичної сили до Правопорушників. Поняття вогнепальної та фізичної культури працівника міліції. Принципи та функції вогнепальної та фізичної культури працівника міліції. Переваги застосування фізичних засобів впливу до правопорушника перед бойовими. Перетворення абстрактного у конкретне у вогнепальній та фізичній культурі окремих юристів.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА