Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Юридична деонтологія - посібник (Сливка).doc
Скачиваний:
429
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
983.55 Кб
Скачать

Загальна частина Тема 1. Методологія юридичної деонтології

Людина. Взаємодія людини з Всесвітом. Призначення людини на Землі.

Поняття культури. Культура і цивілізація. Культура особи у контексті філософського аналізу. Гармонія особи. Культура людини та її психіка. Види культур та субкультур, суперкультура.

Особа юриста. Онтологічні та деонтологічні засади особи юриста. Соціалізація особи юриста. Взаємозумовленість культури й освіти. Філософія правової освіти. Історія підготовки юристів. Характеристика навчальних закладів юридичного профілю. Професійна соціалізація у культурологічному вимірі. Форми професійної соціалізації. Процес професіоналізації.

Методологічні засади культурології права. Предмет і зміст культурології права. Принципи та функції культурології права. Загальнолюдська культура та загальнолюдські цінності. Культурна норма. Культурні процеси, культурна подія, культурне середовище, культурний контекст, культурний потенціал, культурні тенденції у праві. Контркультура, антикультурна підміна і окультурення права.

Тема 2. Предмет юридичної деонтології

Зміст онтології та деонтології. Історія виникнення деонтології. Вчення І.Бентама про обов'язки людини. Теорія обов'язку. І.Кант про моральний імператив.

Дослідження В.Сокуренка про внутрішній імператив та деонтологію юриста. Розвиток юридичної деонтології В.Горшеньовим та І.Бенедиком. С.Алекссєв, М.Айзенберг і П.Рабінович про вступ до спеціальності "Правознавство". Сучасні дослідники юридичної деонтології: О.Скакун, С.Гусарєв, М.Коваль, І.Бризгалов, О.Шмоткін та ін. Львівська та харківсько-київська "деонтологічні школи".

Юридична деонтологія як філософське-правове вчення про внутрішній імператив службового обов'язку юриста. Співвідношення внутрішнього імперативу обов'язку із зовнішнім. Принципи внутрішнього імперативу службового обов'язку. Предмет юридичної. Зв’язок юридичної деонтології з іншими науками. Класифікація юридичної деонтології.

Тема 3. Принципи, функції та компоненти юридичної деонтології

Поняття принципу у юридичній деонтології. Принципи права і правничих дисциплін та їх вплив на принципи юридичної деонтології.

Оригінальність принципів юридичної деонтології та їх дія. Роль обітниці і морального самоконтролю для формування принципів. Джерела принципів та норм юридичної деонтології.

Загальні поняття функцій права. Своєрідні функції юридичної діяльності. Підхід до формування функцій юридичної деонтології. Функції які стосуються особи правника. Функції, які відображають процес формування національного права в Україні. Функції які стосуються регулювання суспільних відносин у державі.

Проблема формування компонентів юридичної деонтології. Культурологія юридичної діяльності. Роль свідомості і почуттів у юридичній деонтології. Види почуттів та їх аспекти. Класифікація аспектів основних видів почуттів як визначальний чинник компонентів юридичної деонтології.

Тема 4. Співвідношення юридичної деонтології з професійною культурою та правничою етикою

Поняття професійної культури юриста. Компоненти професійної культури. Принципи та функції професійної культури як об'єднуючі принципи і функції правничої етики та Юридичної деонтології. Філософське розуміння єдності професійної культури юриста з правничою етикою і юридичною деонтологією як загального, особливого й одиничного.

Етика як наука про мораль. Професійна мораль юриста. Зміст правничої етики та її різновиди. Етика права. Поняття вищої етики юриста.

Правнича етика як вчення про онтологію та аксіологію юриста у природному правовому полі. Акмеологія юридичних дій та свідомість праdника. Внутрішня сутність правничої етики. Правнича етика як наука. Духовно-етичний вибір професійної діяльності юриста. Правнича етика і державне мислення юриста.

Морально-етичні норми у юридичному процесі. Моральний діалог між існуючими моральними нормами і формуючим національним правом. Дослідження морально-етичних норм філософією права. Морально-етичні норми і людська психологія.

Зв'язок норм юридичної деонтології з правничою етикою та професійною культурою. Поняття норм природного права. Дефініції природного права як системи норм і як науки. Одиничне, особливе й загальне у нормах природного права та їх вплив на формування юридичної деонтології. Синтез природного та позитивного права, моралі і права.