Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
хвостики и критерии.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
293.89 Кб
Скачать

4.6. Сутність економічних шоків

Модель взаємодії сукупного попиту та сукупної пропозиції також може бути використана й для пояснення економічної сутності шоків – відхилення обсягу випуску й зайнятості від потенційного рівня.

Шок − несподівана зміна сукупного попиту або сукупної пропозиції. Під впливом шоків відбувається зсув кривих AD і AS. Розрізняються позитивні й негативні шоки.

Позитивним шоком сукупного попиту може бути несподіване різке збільшення кожного з компонентів сукупних видатків (споживчі, інвестиційні, державні або іноземні сектори).

Причиною негативного шоку сукупного попиту може стати стиск грошової маси.

Шоки з боку попиту можуть виникати, наприклад, внаслідок різкої зміни пропозиції грошей або швидкості їхнього обігу, різких коливань інвестиційного попиту тощо.

Існують три види шоків (відхилень) від доходу, які викликають реакцію споживача: тимчасові (випадкові), перманентні й очікувані в майбутньому.

І. Тимчасові (випадкові) це такі шоки, за яких, хоча поточ­ний дохід визначеного періоду зміниться, це майже не вплине на споживан­ня, оскільки значна частина доходу буде спрямована на заощадження. Наприклад, якщо хтось виграв велику суму грошей у лотерею, то най­більш ймовірно, що він не витратить грошей, а розподілить на трива­лий період часу.

2. Перманентні це такі шоки, за яких зростає (зменшується) дохід поточний і майбутній. У цьому випадку в тій самій пропорції змі­ниться і споживання. Прикладом може бути підвищення по службі.

3. Очікувані в майбутньому - це такі шоки, коли дохід поточний не зміниться, а в майбутньому відбувається зміна споживчих ви­трат. Так, якщо суб'єкт очікує підвищення по службі, то є імовірність, що він буде запозичувати гроші.

Особливе місце займають негативні шоки сукупної пропозиції. Їх звичайно називають ціновими шоками, оскільки наслідки цих шоків ведуть до зростання витрат і рівня цін.

Прикладом негативного шоку сукупної пропозиції служить нафтовий шок середини 70-х рр. XX в. У результаті різкого підвищення цін на нафту міжнародним картелем ОПЕК збільшилися сукупні витрати, скоротилася сукупна пропозиція (зрушення кривої короткострокової пропозиції SRAS вліво й нагору), відбулося зростання загального рівня цін.

Шоки пропозиції також можуть бути пов'язані з динамікою наступних показників.

1. Зміна цін на ресурси й фактори виробництва, які необхідні фірмі для здійснення хоча б одного виробничого циклу. Як відомо, якщо ціни на ресурси ростуть, це загрожує збільшенням витрат виробництва, отже, фірми або будуть підвищувати ціни на готовий продукт, або почнуть скорочувати масштаби виробництва й, як слідство, пропозиція.

2. Стихійні лиха природного або техногенного характеру можуть викликати втрату економікою частини ресурсів, тобто  виробничого потенціалу, що також змушує знижувати показники випуску продукції.

3. Податкові зміни. Підвищення податкової ставки приводить до збільшення загальної суми відрахувань до скарбниці держави. Це залишає фірмі менше можливостей для її ефективного розвитку.

4. Зміни в законодавстві. Наприклад, додаткові витрати на вирішення соціальних проблем.

Аналогічно, якщо говорити про різке зростання величини пропозиції, перераховані вище показники повинні приймати протилежні значення.

Академічна група ВВ-11-1 Навчальний рік 2012/2013 Семестр 3