Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЕМОРАГІЧНІ_Студентам.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
320.51 Кб
Скачать

Задачі по темі „геморагічний васкуліт”

Задача №1

Дитина 7 років поступила в стаціонар з приводу болю в ділянці обох гомілково-ступневих суглобів, мілкопапульозного висипу навколо них та на гомілках. З анамнезу відомо, що тиждень тому назад перехворіла важкою ангіною на фоні алергічних проявів. Об’єктивно: суглоби з ознаками запалення, висип навколо них та на гомілках геморагічно-мілкопапульозний, симетричний, виступає над поверхнею шкіри, усі елементи однакового кольору. Печінка, селезінка, лімфатичні вузли не збільшені. Гемограма: Нв 118г/л, Ер. 3,6Т/л, ШОЕ 18мм/год, лейкоцити – 16Г/л, тромбоцити – 78Г/л. Лейкоформула: п 8%, с 65%, е 7%, л 20%.

Завдання:

  1. Поставити попередній діагноз.

  2. Які обстеження необхідно провести для уточнення діагнозу?

  3. Який тип кровоточивості характерний для даного захворювання?

  4. Протягом якого терміну проводиться диспансерний нагляд за хворими, які перенесли геморагічний васкуліт без ураження нирок.

Задача №2

Хлопчик 5 років поступив в клініку з приводу болю в животі. Тиждень тому назад почалася ангіна (лікувався антибіотиками, жарознижуючими препаратами, 2-разово мама давала ацетилсаліцилову кислоту, т.я. температура не знижувалася). Оглянутий хірургом для виключення гострої хірургічної патології. Об’єктивно: має місце набряк та помірний біль обох колінних суглобів, на шкірі в ділянці гомілок виявлена невелика кількість геморагічного мілкопапульозного висипу. Гемограма: пенічні стани відсутні. УЗД ОЧП: внутрішні органи не збільшені, невелика кількість рідини в черевній порожнині.

Завдання:

  1. Поставити попередній діагноз.

  2. Які додаткові методи дослідження необхідно провести для уточнення діагнозу?

  3. Які ускладнення можуть бути у даного пацієнта з боку ШКТ?

  4. Які патогенетичні принципи лікування геморагічного васкуліту?

Задача №3

У дівчинки 13 років, яка близько тижня назад перенесла ринофаринготрахеобронхіт, з’явився різкий біль в животі, однократне блювання. Лікувалася амбулаторно як гострий розлад травлення. Наступного дня приєднався артрит гомілково-ступневих суглобів та симетричний висип геморагічного характеру навколо суглобів, підвищилась температура до 38-39°С. В загальному аналізі сечі має місце гематурія.

Завдання:

  1. Поставити попередній діагноз.

  2. Які обстеження необхідно провести в даному випадку?

  3. Назвати обов’язкові елементи висипу васкулітно-пурпурного типу кровоточивості.

  4. Дати характеристику шкірного синдрому при геморагічному васкуліті.

Задача №4

Хлопчик 7 років, поступив в гематологічне відділення з приводу висипу на розгинальних поверхнях рук, ніг та ділянках сідниць. Два тижні тому назад перехворів ангіною. З анамнезу відомо, що часто хворіє запаленням верхніх дихальних шляхів, має харчову та медикаментозну алергію. При огляді: загальний стан середнього ступеня важкості, самопочуття порушене мало, на розгинальних поверхнях рук, ніг та на сідницях симетричний геморагічно-папульозний висип, мономорфний, монохромний, виступає над поверхнею шкіри, не зникає при натискуванні; печінка, селезінка, лімфатичні вузли не збільшені.

Завдання:

  1. Поставити попередній діагноз.

  2. Які обстеження необхідно провести для підтвердження діагнозу?

  3. Які принципи патогенетичного лікування необхідно застосувати в даному випадку?

  4. Які відмінності висипу при геморагічному васкуліті від менінгококцемії?

Задача №5

Дівчинка 5 років, поступила в клініку зі скаргами на біль в правому колінному суглобі, наявності висипу на шкірі. Захворювання розпочалось на фоні повного здоров’я. Об’єктивно: стан дитини середнього ступеня важкості, на шкірі розгинальних поверхонь рук, ніг та сідницях симетрично розташований геморагічно-мілкопапульозний висип. Внутрішні органи без патологічних змін. Гемограма: Нв 116г/л, Ер. 4,2Т/л, лейкоцити – 14Г/л, ШОЕ 9мм/год. Лейкоформула: с 3%, п 42%, е 10%, л 45%. Загальний аналіз сечі без особливостей. Аналіз калу на я/гельмінтів – велика кількість яєць аскарид.

Завдання:

  1. Поставити попередній діагноз.

  2. Дати характеристику шкірного синдрому при геморагічному васкуліті.

  3. Який стан у дитини міг спровокувати початок геморагічного васкуліту у пацієнтки?

  4. Які існують типи кровоточивості?

Задача №6

Хлопчик 9 років поступив в хірургічне відділення з приводу підозри на гострий апендицит. Наростали як клініка болю в животі так і зміни в загальному аналізі крові (лейкоцитоз). На операційному столі діагноз апендициту був виключений, при цьому хірурги відмітили наявність геморагічного висипу на очеревині. На наступний день у пацієнта з’явився петехіально-мілкопапульозний висип на розгинальних поверхнях рук та ніг.

Завдання:

  1. Поставити попередній діагноз в даному випадку.

  2. З якими захворюваннями проводиться диференційна діагностика абдомінального синдрому при геморагічному васкуліті?

  3. Які обстеження необхідно провести для підтвердження діагнозу?

  4. Який тип кровоточивості характерний для геморагічного васкуліту?

Задача №7

Дівчинка 11 років, поступила у клініку з приводу болю в колінних суглобах (більше справа). З анамнезу відомо, що близько тижня тому назад у дитини з’явився симетричний висип в ділянці гомілок (лікар зробив заключення про алергічний дерматит – призначив лікування), стан не покращувався; далі приєднався висип на сідницях та в ділянці променево-зап’ясткових суглобів, що і стало причиною звернення у лікарню. При обстеженні – ознаки гіперкоагуляції.

Завдання:

        1. Який діагноз можна запідозрити в даному випадку?

        2. Дати характеристику шкірного синдрому при геморагічному васкуліті.

        3. Які обстеження необхідно провести для підтвердження діагнозу?

        4. Які існують типи кровоточивості?