Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10_Basidiomycota.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
18.12 Mб
Скачать

Фрагмобазидіоміцети з драглистими плодовими тілами Порядок Аурікуляріальні - Auriculariales

Гіменоміцети. Плодові тіла гімнокарпні, драглистої консистенції, мають переважно форму вушної раковини; базидія стихічна, поділена на клітини трьома поперечними перегородками (фрагмобазидія). Базидіоспори проростають гачковидно зігнутими конідіями, які згодом розвиваються у міцелій (т. зв. репетитивне проростання базидіоспор). Септи доліпорові, з неперфорованою парентесомою. Типовий рід порядку - аурикулярія.

Рід аурикулярія - Аиrісиlaria - характеризується наявністю вухоподібних, забарвлених у коричневий колір плодових тіл драглистої консистенції, які прикріплюються боком до деревних субстратів - повалених стовбурів, гнилих пеньків, засохлих гілок тощо. Гіменіальний шар гладенький або злегка складчастий. Найвідомішим представником роду є іудине вухо - цей гриб належить до їстівних і навіть промислово культивується у деяких країнах Азії.

Іудине вухо, або аурикулярія Іуди - Аиrісиlaria auricula-judae (рис.). Плодові тіла здебільшого вухоподібні, черепашковидні або у вигляді чашечки, прикріплені звуженою основою до субстрату, 1-8 см у діаметрі, драглистої консистенції, зовні сірувато-коричневі, з короткими волосками. У суху погоду карпофори іудиного вуха всихають і набувають шкірястого вигляду, проте при наявності вологи швидко відновлють нормальну драглисту консистенцію. Гіменіальний шар складчастий. Базидії циліндричні, розділені на чотири клітини трьома поперечними перегородками.

Зустрічається на деревних залишках - відмерлих гілках, стовбурах та пеньках листяних порід дерев з ранньої весни до пізньої осені. В Україні цей гриб поширений здебільшого в тих регіонах, де є ліси - Карпати, Прикарпаття, Полісся, Лісостеп, Крим.

Гриб широко використовується в їжу в традиційній китайській та корейській кухні, а сьогодні його можна зустріти на продуктових прилавках України. Є відомості, що іудине вухо спеціально вирощували в Китаї та Кореї ще у VI столітті нашої ери.

Рис. Аиrісиlaria auricula-judae: А - плодове тіло; Б - зріз через плодове тіло. 1 - фрагмобазидія; 2 – базидіоспори

Порядок Тремеляльні - Tremellales

Гіменоміцети; плодові тіла гімнокарпні, драглистої консистенції; базидія хіастична, поділена на чотири клітини двома поздовжніми перегородками, розташованими хрестоподібно, тобто являє собою один з варіантів фрагмобазидії. Септи доліпорові, парентосоми складаються з окремих фрагментів-пухирців. Базидіоспори проростають конідіями (репетитивне проростання). Провідний рід порядку - тремела.

Рід тремела - Tremella (рис.). Плодові тіла, залежно від вологості оточуючого середовища, можуть виглядати по-різному. Так, після дощу тремела має вигляд драглистих округлих, опуклих, мозковидних, із численними звивинами та складками слизистих тіл. Однак, якщо тривалий час стоїть суха погода, плодові тіла тремели висихають, набувають шкірястої консистенції і мають вигляд кірочок темного кольору. Різні види тремели мають різний колір. Наприклад, у видів, що дуже часто зустрічаються в Україні, зокрема у Tremella lutescens - тремели жовтіючої - плодові тіла світло-жовті, а у Т. fimbriate - тремели торочкуватої - оливково-чорнуваті. Гіменіальний шар у тремели вкриває всю поверхню плодового тіла. Види цього роду є переважно ксилотрофами і часто зустрічаються на засохлих гілках листяних порід дерев, старих пеньках, опалих гілках, а також на корі живих дерев.

Рис. Tremella: А - плодові тіла; Б - зріз через плодове тіло. 1 - фрагмобазидія; 2 - базидіоспори

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]