Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
324.61 Кб
Скачать

Рецензування та захист дипломної роботи

На виконану дипломну роботу науковий керівник готує відгук, який має свідчити про самостійність дослідження, актуальність теми, відповідність змісту роботи, плану, а також дає оцінку якості виконання самої роботи і праці студента над нею та робить висновок про можливість допуску дипломної роботи до захисту в ДЕК.

Студент повинен самостійно отримати рецензію на свою роботу від керівництва підприємства на якому він проходив переддипломну практику, або яке він досліджував.

Рецензентами можуть бути провідні спеціалісти, які працюють на підприємствах, у наукових установах, викладачі інших вищих навчальних закладів, інших кафедр університету.

Рецензія (Додаток Е) надається до оформленої дипломної роботи у письмовому вигляді у довільній формі і має містити такі складові:

  • висновки щодо актуальності обраної теми, практичної значущості

виконаної дипломної роботи;

  • характеристику повноти розкриття теми дипломної роботи;

  • відповідність змісту роботи її завданням;

  • висновки щодо використання в роботі сучасних методів дослідження,

методичних підходів до вдосконалення діяльності підприємства згідно з напрямом теми дипломної роботи;

  • оцінку конкретних пропозицій, рекомендацій щодо вдосконалення

управління певними аспектами діяльності, підвищення його ефективності;

  • оцінку загальних вражень від дипломної роботи (оформлення, стиль і

грамотність викладення тощо);

  • інші питання на розсуд рецензента;

  • висновок рецензента про відповідність якості виконаної дипломної роботи

до вимог, що висуваються до таких робіт, про можливість допущення її до захисту і, за бажанням рецензента, його думка про оцінку роботи за чотирьохбальною системою: відмінно, добре, задовільно, незадовільно.

Рецензент має підписатися та зазначити своє прізвище, ім'я та по батькові, місце роботи, посаду, яку обіймає, і завірити підпис печаткою (обов’язково!!!)

Дипломна робота, підписана студентом та його науковим керівником, за наявності позитивного письмового відгуку наукового керівника та рецензента, подається на попередній захист комісії у складі викладачів кафедри - (рецензування членом комісії, стисла доповідь, ретельний перегляд наочних матеріалів). Члени комісії роблять відповідний запис поряд з відгуком наукового керівника.

Рукопис у твердій палітурці подається студентом завідувачу кафедри, який приймає рішення щодо дозволу до захисту і оформлює його через відповідний запис у висновку кафедри про дипломну роботу . Якщо завідувач кафедри вважає за неможливе допустити магістерську роботу до захисту через її незадовільну якість, то питання виноситься на засідання кафедри за участю наукового керівника. Обговорення оформлюється протоколом і подається на затвердження декану факультету і ректору університету.

До внутрішньої сторінки обкладинки дипломної роботи студент приклеює конверт для супроводжувальних документів ( рецензія керівника підприємства, відгук наукового керівника). Робота реєструється на кафедрі і направляється декану факультету для прийняття остаточного рішення про допущення на зовнішню рецензію.

За наявності зауважень рецензента студентові надається можливість ознайомитися з рецензією до захисту роботи на засіданні ДЕК. Рецензія вкладається у конверт разом з іншими супровідними документами.

За умов успішного складання державного іспиту з фаху захист дипломної роботи відбувається на відкритому засіданні державної екзаменаційної комісії, графік роботи якої затверджує ректор університету.

На засідання ДЕК до початку захисту подаються такі документи:

• витяг із наказу ректора про затвердження персонального складу цієї комісії;

• список студентів екзаменаційної групи, які допущені до захисту дипломних

робіт (проектів) чи до складання державного іспиту за підписом декана факультету;

• довідка від деканату про виконання студентом навчального плану та про

одержані ним оцінки з теоретичних дисциплін, навчальних та виробничих

практик;

• Дипломна робота студента;

• письмовий відгук керівника дипломної роботи;

• рецензія керівника підприємства

• інші матеріали, які характеризують наукову і практичну цінність виконаної

дипломної роботи (довідки про впровадження пропозицій студента у практичну діяльність підприємства, видані статті студента за темою дипломної роботи та ін.).

Під час підготовки до захисту студент має погодити зі своїм науковим керівником складену ним стислу доповідь щодо дипломної роботи і підготовлені наочні матеріали (4-6 сторінок з найважливішими ілюстративними матеріалами: плакати або роздавальний матеріал, слайди, фотографії, макети, рекламні проспекти тощо).

Обсяг тексту доповіді має відповідати до 10 хвилин виступу, містити

основні результати аналізу матеріалів діючого підприємства і творчих розробок щодо визначених моделей управління, пропозицій і рекомендацій, які є результатом проведеного дослідження. Перед захистом слід ретельно прочитати рецензію, особливу увагу звернути на висловлені рецензентом зауваження, і за можливістю, усунути зазначені недоліки або дати аргументовану відповідь у доповіді.

Наочні матеріали мають послідовно ілюструвати доповідь студента і забезпечувати повноту висвітлення всіх положень, які підлягають захисту.

Процедура захисту протоколюється секретарем комісії.

У доповіді студент стисло доповідає комісії сутність проведеного дослідження, дає оцінку отриманим результатам, ілюструючи доповідь наочними матеріалами.

Після відповіді студента на запитання оголошується відзив наукового керівника виконаної дипломної роботи.

Після доповіді студента голова ДЕК зачитує відгук та рецензію на магістерську роботу, а студент відповідає на всі зауваження рецензента.

Під час захисту дипломної роботи члени ДЕК, присутні на захисті викладачі, спеціалісти можуть задавати студентові запитання, щодо змісту дипломної роботи. Відповіді студента мають бути конкретними, аргументованими і короткими.

За результатами захисту дипломної роботи ДЕК приймає рішення щодо оцінки захисту й роботи та про присвоєння спеціалісту відповідної кваліфікації і про видачу йому диплома державного зразка.

Студент, який отримав на захисті дипломної роботи незадовільну оцінку, має бути відрахованим з ВЗН, і в цьому випадку йому видається академічна довідка встановленого зразка. За ним залишається право бути повторно допущеним до захисту дипломної роботи протягом наступних трьох років. Повторно Дипломна робота виконується за наявності заяви студента про допуск до захисту, дозволу ректора і рішення випускової кафедри про затвердження теми й об'єкта дослідження, призначення наукового керівника. На вимогу кафедри тему дипломної роботи може бути змінено або в межах тієї ж теми матеріали роботи можуть бути ним суттєво оновлені і доповнені.

Якщо захист дипломної роботи не відбувся з поважних причин, (про що студент має подати відповідні документи у ДЕК, то ректор університету може подовжити термін його навчання до наступного терміну роботи ДЕК із захисту дипломних робіт, але не більше ніж на один рік.

Незалежно від причин повторний захист дипломних робіт у той самий рік категорично забороняється.

На всіх засіданнях ДЕК складається протокол, в який вносяться відповідні оцінки за складання іспитів і захист, записуються запитання членів ДЕК і присутніх на захисті, особисті думки членів ДЕК, оцінюється набутий рівень, а також відомості про державний документ про освіту, що видається випускникові університету.

Протоколи підписують голова і члени ДЕК, що брали участь у засіданні, і зберігаються в університеті протягом 75 років.

Державна екзаменаційна комісія після завершення роботи складає звіт, в якому відображаються основні кількісні показники щодо рівня й якості успішності по проведених іспитах і захистах, характеристиках виконаних дипломних робіт щодо впровадження конкретних пропозицій у практику діючих підприємств, застосування сучасних інформаційних і комп'ютерних технологій в аналітичних дослідженнях і т. ін.

Звіт ДЕК обговорюється на вченій раді НФ ЗНУ. Захищені кваліфікаційні роботи кафедра здає в архів НІ ЗНУ не пізніше як через 3 дні після завершення роботи ДЕК, де вони зберігаються.