Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
324.61 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Державний вищий навчальний заклад

Нікопольський факультет

Запорізький національний університет

Берднікова Т.М. Болгарін В.В.

Методичні вказівки до написання дипломних робіт

для студентів спеціальностей:

7.050206 «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності»

7050201 «Менеджмент організацій»

(баклаврів та спеціалістів)

Нікополь

2011

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Державний вищий навчальний заклад

Нікопольський факультет

Запорізький національний університет

Затверджено

Вченою радою НФ ЗНУ

Берднікова Т.М. Болгарін В.В.

Ухвалено на засіданні

кафедри менеджменту

протокол №_________

від “___”_______200_ р.

Зав. кафедрою________

к.е.н. доц. Берднікова Т.М.

Методичні вказівки до написання дипломних робіт

для студентів спеціальностей:

7.050206 «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності»

7050201 «Менеджмент організацій»

(баклаврів та спеціалістів)

Нікополь

2011

УДК:

Методичні вказівки до написання дипломних робіт для бакалаврів та спеціалістів спеціальності «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності», «Менеджмент організацій», денної та заочної форм навчання / Укладачі: Берднікова Т.М. Болгарін В.В.

Дипломна робота, що виконується бакалаврами або спеціалістами є науковою роботою, яка дає змогу виявити рівень засвоєння ними теоретичних знань з напрямку підготовки “менеджмент”, спеціальності “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності”, «Менеджмент організацій» та практичної підготовки, здатність до самостійної роботи за обраним професійним спрямуванням.

У методичних вказівках наводяться загальні вимоги до написання дипломної роботи; порядок вибору теми; порядок розробки календарного плану виконання дипломної роботи; механізм роботи з бібліографічними джерелами, вивчення літератури та вибору фактичного матеріалу; вимоги щодо оформлення дипломної роботи; порядок здійснення захисту магістерської роботи; перелік використаної літератури та додатки.

Рецензент к.е.н. доц. Панкова М.О.

Відповідальний

за випуск

Зміст

  1. Зміст……………………………………………………………………. 4

  2. Вступ…………………………………………………………………….5

  3. Загальні положення ……………………………………………………7

  4. Зміст та обсяги дипломної роботи……………………………………10

  5. Оформлення дипломної роботи ………………………………………16

  6. Рецензування та захист дипломної роботи…………….……………..22

  7. Тематика дипломних робіт спеціалістів зі спеціальності «Менеджмент організації»……………………………………………..39

  8. Додаток А…………………………………………………………….…41

  9. Додаток Б…………………………………………………………….…42

  10. Додаток В…………………………………………………….…………46

  11. Додаток Г ..………………………………………………….…………47

  12. Додаток В……………………………………………………...……….49

  13. Додаток Е………………………………………………………...……..51

  14. Додаток Ж………………………………………………………………53

ВСТУП

Методичні рекомендації, що призначені для надання допомоги студентам у виконанні дипломної роботи згідно з чинними стандартами України, містять основні вимоги, які висуваються до змісту та оформлення дипломної роботи, організації її виконання, порядку захисту та оцінювання.

Розробка і захист дипломної роботи є завершальним етапом підготовки студента з питань управління зовнішньоекономічною діяльністю. У дипломній роботі віддзеркалюються набуті студентом під час навчання знання з менеджменту зовнішньоекономічної діяльності, міжнародного маркетингу, економіки підприємства, інвестиційного менеджменту, вміння читати звітні бухгалтерські документи і робити відповідний аналіз фінансово-економічного стану підприємства, оцінювати стан управління ЗЕД та розробляти заходи щодо поліпшення експортної діяльності з належним визначенням необхідних інвестицій та їх обґрунтуванням.

Виконання студентом дипломної роботи є складовою державної атестації, підсумковою кваліфікаційною роботою, яка дає змогу виявити рівень засвоєння ним теоретичних знань та практичної підготовки, здатність до самостійної роботи за обраною спеціальністю.

Дипломна робота – це випускна кваліфікаційна робота наукового змісту, що має внутрішню єдність і логічно відображає порядок та результати розробки обраної теми. Вона повинна відповідати сучасному рівню розвитку науки, а її тема повинна бути актуальною.

У дипломній роботі необхідно повно відобразити й обґрунтувати основні положення, висновки і рекомендації, їх новизну та значення.

Дипломна робота є самостійним науковим дослідженням, але належить до учбово-дослідницьких робіт, в ній моделюються вже відомі рішення. Виконання роботи повинно свідчити, що її автор навчився самостійно здійснювати науковий пошук, бачити професійні проблеми, знати загальні методи і засоби їх вирішення; її науковий рівень повинен відповідати програмі навчання.

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Дипломна робота готується з метою публічного захисту, тому автор повинен продемонструвати своє вміння вести науковий пошук і вирішувати конкретні завдання. Отримана інформація надається у вигляді текстового та ілюстрованого матеріалу, у якому упорядковані наукові факти й доведена наукова цінність та практичне значення положень.

Зміст роботи фіксує як вихідні положення наукового дослідження, так і послідовність роботи та отриманий результат. При цьому наводиться аналіз фактів, розглядаються типові ситуації, обговорюються альтернативи та причини вибору того чи іншого рішення.

При викладенні матеріалу висновки повинні бути аргументовані, а дані ретельно перевірені.

Основні етапи виконання дипломної роботи:

1. Вибір теми й об'єкта дослідження, затвердження теми.

2. Розробка завдання на дипломну роботу, складання календарного плану виконання.

3. Опрацювання літературних джерел

4. Розробка плану й методики дослідження, збирання фактичного матеріалу під час переддипломної практики на об'єкті дослідження.

5. Обробка фактичного матеріалу із застосуванням ПЕОМ.

6. Оформлення першого варіанта тексту, подання його на ознайомлення науковому керівникові.

7. Усунення недоліків, оформлення остаточного варіанта тексту, оформлення дипломної роботи (нормоконтроль).

8. Подання роботи на ознайомлення керівництву об'єкта дослідження, отримання рецензії від підприємства.

9. Подання роботи на кафедру.

10. Попередній внутрішньо-кафедральний захист (заслуховування) дипломної роботи (з підготовкою тексту доповіді й ілюстративного матеріалу).

11. Захист дипломної роботи у ДЕК.

Кожному студенту кафедра призначає наукового керівника, який надає йому науково-методичну допомогу у самостійній роботі над дипломною роботою. Науковий керівник індивідуально консультує студента, допомагає йому скласти план дипломної роботи, а також контролює дотримання графіка виконання, рецензує частини роботи і завершений рукопис, готує студента до захисту.

Науковими керівниками призначаються провідні викладачі та науковці кафедри, а також спеціалісти установ і підприємств, що працюють за профілем дипломної роботи і мають відповідний науковий ступінь.

Студентові надається право самостійно обрати тему дипломної роботи згідно з тематикою, що затверджена кафедрою. Студент за погодженням із керівником може запропонувати свою тему дослідження за умов відповідного обґрунтування доцільності її розробки (відповідно до попередньої власної науково-дослідної роботи, до місця роботи, можливостей отримання необхідної інформації на об'єкті дослідження).

Разом із вибором теми визначається об'єкт, на матеріалах якого буде виконуватися робота. Це має бути підприємство будь-якої форми власності, яке є юридичною особою і має самостійну звітність. Діяльність цього підприємства повинна створювати можливість інформаційного забезпечення дослідження обраної теми.

Якщо студент не має пропозицій, щодо досліджуваного об'єкта, то кафедра призначає підприємство або установу, з якими Нікопольський інститут ЗНУ має відповідну угоду.

Після остаточного узгодження з науковим керівником і редагування формулювання теми дипломних робіт теми із зазначенням об'єктів, на яких вони виконуватимуться, розглядаються та обговорюються на засіданні кафедри.

Список студентів-дипломників, перелік їх тем та наукові керівники кожного фіксуються наказом НФ ЗНУ.

Об'єкт дипломного дослідження є базою переддипломної практики.

На період виконання дипломних робіт на кафедрі складається графік кон-

сультацій наукових керівників, згідно з яким забезпечується систематична робота студента і наукового керівника над дипломною роботою. Постійні консультації допомагають студенту у виборі методів дослідження; контролі дотримання вимог до змісту й оформлення дипломної роботи, своєчасному усуненні відхилень. Оперативне й уважне виконання рекомендацій керівника сприяє своєчасному поданню дипломної роботи й є запорукою її успішного захисту.

Порушення студентом графіка виконання дипломної роботи фіксується науковим керівником, який інформує завідувача кафедри. У разі порушення графіка виконання дипломної роботи без поважних причин, за рішенням кафедри студент-дипломник може бути не допущений до її захисту.

Відповідно до календарних етапів студент має подавати роботу частинами на перегляд, а у встановлений графіком кінцевий термін подати завершену дипломну роботу на рецензування науковому керівникові.

У разі позитивної рецензії наукового керівника дипломна робота допускається до попереднього захисту на кафедрі.

Також на кафедрі складається графік проведення нормоконторолю (усунення недоліків стосовно оформлення дипломної роботи). Згідно яким забезпечується дотримання вимог до оформлення дипломної роботи або її частиною, у відповідну дату. Студенти, які вчасно не з’являються на нормо контроль до захисту не допускаються.