Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
приклади для менеджер в.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
82.1 Кб
Скачать

Розв’язок

Мінова вартість – це здатність одного товару обмінюватися на певну кількість іншого товару або грошей. Мінова вартість є формою прояву вартості товару, а отже змінюється пропорційно до зміни вартості обмінюваних товарів.

Вплив динаміки продуктивності та інтенсивності праці на вартість товарів див. у поясненні до попереднього прикладу.

За умовою задачі товар А обмінюється на товар Б у пропорції:

1 од. тов. А = 5 од. тов. Б;

а) якщо у виробництві товару А удвічі зросте продуктивність праці, його вартість удвічі скоротиться і пропорція обміну на товар Б буде такою:

1 од. тов. А = 2,5 од. тов. Б;

б) якщо удвічі зросте продуктивність праці у виробництві товару Б, його вартість зменшиться удвічі, а пропорція обміну товару А на товар Б буде:

1 од. тов. А = 10 од. тов. Б;

в) якщо удвічі зросте продуктивність у виробництві товару А його вартість удвічі зменшиться, зростання інтенсивності праці у виробництві товару Б не вплине на його вартість, отже пропорція обміну цих товарів буде такою:

1 од. тов. А = 2,5 од. тов. Б.

Приклади розв’язання задач Тема №5

Приклад 1. У 1965 р. 1 долар обмінювався на 7,5 індійських рупій. Визначте, як змінився валютний курс долара до рупії у 1966 р. після девальвації долара на 8,56 %.

Розв’язок

1) Визначимо масштаб цін Індії.

Масштаб цін-це фіксована вага валютного металу,прийнята за одиницю грошей. Якщо 1 долар = 2,3 рупій і 1 долар = 0,888 грам золота,

0,888

то 1 рупія = −−−−− = 0,1184 грам золота

7,5

2) Девальвація є грошовою реформою, що зменшує золотий зміст грошової одиниці. Отже порахуємо новий вміст золота в 1 доларі після девальвації:

0,888 - 0,888 • 0,0856 = 0, 8120 грам золота.

3) Знайдемо зміну валютного курсу долара до рупії, після девальвації долара.

Валютний курс долара до рупії після девальвації долара складе:

0,8120

1 долар = ---------- = 6,858 рупії

0,1184

Відповідь: курс долара до рупії після девальвації долара зменшився і становить 1: 6,858

Приклад 2. За умов золотомонетного стандарту загальна сума цін товарів, запропонованих для продажу у США становила 108 млрд дол. золотом. Для обслуговування товарного обігу уряд випустив 4,5 млрд. паперових доларів. Визначте, скільки золотих доларів залишиться в обігу, якщо відомо, що долар обертається 15 разів на рік, у кредит продано товарів на загальну суму 22 млрд. дол., платежі, за якими настав час розрахунку дорівнюють 7 млрд. дол., за бартером та на умовах взаємних поставок реалізується товарів на загальну суму 18 млрд. дол.

Розв’язок

Грошовий обіг – це рух грошей у готівковій і безготівковій формах, який обслуговує реалізацію вироблених у національній економіці товарів і усі нетоварні платежі у народному господарстві країни.

Закон грошового обігу – це стала залежність кількості грошей, що потрібна для обслуговування товарного обігу від товарної маси, рівня ринкових цін товарів, швидкості обороту грошей з урахуванням усіх притаманних грошам функцій. Згідно з класичним підходом кількість грошей, потрібних для обігу, визначається за формулою:

де ΣЦТ – сума цін товарів (вартісна оцінка виробленого продукту); К – сума цін товарів, проданий у кредит; П – платежі, за якими настав час розрахунку у поточному році; ВП – платежі, які взаємно погашаються; О – кількість оборотів грошової одиниці за рік.

1). Визначимо кількість грошей, що потрібні для обігу за наведеною у поясненні формулою:

2). Визначимо кількість золотих доларів, що мають залишитися в обігу за умови випуску 4,5 млр. паперових доларів:

КГзол. = 5 – 4,5 = 0,5 млрд. золотих доларів.

Відповідь: За наведених в задачі умов загальна потреба в грошах для обігу наявної товарної маси становить 5 млрд. дол., кількість золотих доларів, що мають залишитися в обігу становить 0,5 млрд. дол.

Приклад 3. Через туристичну агенцію сім’я купила санаторну путівку до м. Сочі (Росія). 2000 грн зі своїх заощаджень сім’я має можливість додатково витратити на відпочинок. На час від’їзду валютні курси в Україні були такими – 0,17 грн за 1 рос. руб. і 5,29 грн за 1 дол. США, в Росії – 5,95 руб. за 1 грн і 31,27 руб. за 1 дол. США. Проаналізуйте можливі варіанти конвертації гривні у рублі і оберіть з них вигідніший.