Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
new7.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
171.52 Кб
Скачать

Висновки з третього питання:

Історичний досвід показує, що сучасне цивілізоване суспільство не може функціонувати без політичної демократії, яка також неможлива без багатопартійності.

Історичний процес формування багатопартійної системи в Україні почався на початку XX ст. Аналіз програмних положень партії свідчить, що більшість із них ще не мають серйозної концепції,спрямованої на стабілізацію суспільства, виходу його з кризи та просування по шляху прогресу.Декларації одних - це перелік абстрактних загальнолюдських цінностей, інших - антикомуністичні маніфести, третіх - повторення ортодоксальних марксистсько-ленінських ідей, агітація за повернення до застійних часів, четвертих - це екстримістські, націоналістичні та шовиністичні заклики.

Говорячи про чинники консолідації суспільства, які можуть бути покладені в основу діяльності громадсько-політичних організацій, слід назвати насамперед загальнодержавний ринок, який необхідний для того, щоб вийти з кризи бо має для цього й матеріальні, й фінансові, й людські ресурси.

Отже, вихід України з кризи багато в чому залежить від того, як політичні партії, громадські організації і рухи зможуть консолідувати суспільство.27

Тому, в інтересах суспільства - формування декількох масових і впливових політичних об'єднань, що дають можливість позбавитись суспільних потрясінь, забезпечить мирний перерозподіл влади між різними суспільними силами.

Висновки з теми:

По закінченню данної роботи хотілося б зазначити, що в загалі поставлені Jlитлш^яJ^pJgщтгІJЮвш£TJO,aлe існувала складність у викладенні питання багатопартійності в Україні з точки зору сучасних методологічних підходів. Це зумовлено відсутністю власного національного теоретичного підгрунття політологічної теорії, дефіцитом наукових праць.

28 квітня 2001 р. вступив у силу закон "Про політичні партії в Україні". Закон ще неповністю відповідає потребам політичного структурування суспільства, стимулювання процесів зміцнення політичних партій та їх консолідацій. Та все ж таки, він сприятиме зміцненню демократичних засад розвитку політичної системи в Україні, становленню в нашій державі громадянського суспільства.

Взагалі, становлення політичних партій в Україні відбувається у надзвичайно складних умовах, більшість населення є байдужою до політики і політиків. На сьогодні жодна з партій нездатна вести за собою маси, зробити свою діяльність впливовою в суспільстві. Тому різкі державні інститути повинні ціленаправлено більш активно діяти на розвиток багатопартійності, допомогати встановленню партій, їх підтримці та розвитку в Україні.

Основні поняття

Влада - це здатність і можливість здійснювати свою волю (класом, групою, особистістю або партією, державою і т.д.), справляти певний вплив на діяльність, поведінку людей з допомогою авторитету, права, сили та інших засобів.

Політична влада - це політичне панування, політико-правова гарантія певного типу економічних, соціальних відносин, один з видів авто­ритету, власне політичного авторитету.

Державна влада - це влада, здійснювана спеціальним, відособленим апаратом, створеним саме для управління.

Легітимність влади - здатність політичного режиму досягати суспільного визнання й виправдання обраного політичного курсу, винесе­них ним політичних рішень, кадрових або функціональних змін в структу­рах влади.

Розподіл влад - принцип розмежування функцій в єдиній системі дер­жавної влади з поділом її на законодавчу, виконавчу й судову гілки влади, які здійснюють свої повноваження кожна самостійно, врівноважуючи одна одну.

Етатизм - поширення активності та впливу держави на соціально-політичне життя із застосуванням централізації, бюрократизації та концентрації політичної влади.

35

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]