Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
new1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
97.28 Кб
Скачать

міністерство внутрішніх справ УКРАЇНИ

ЗАПОРІЗЬКИЙ ЮРИДИЧНИЙ ІНСТИТУТ ДДУВС

Кафедра ФІЛОСОФІЇ І ПОЛІТОЛОГІЇ

лекція

з дисципліни ПОЛІТОЛОГІЯ

Тема № ___1__. Предмет, методи та основні категорії курсу „політологія”

(_2__ години)

Для студентів юридичного факультету

ЗАПОРІЖЖЯ – 2010

Лекцію підготував доцент кафедри філософії і політології Запорізького юридичного інституту Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Волобуєв В.В.

Рецензенти:

Лекція обговорена та схвалена кафедри

________________________

“____”___________ 2010 р., протокол № ____

План лекції:

1 .Предмет,функції політології...........................................................З

2.Методи дослідження політології.............................................................................................6

З. Роль політології у сучасних умовах..................................................................................................10

Основні поняття..................................................................................11

Список використаної літератури.......................................................13

РЕКОМЕНДОВАНА Література:

1. Бодуен Ж. Вступ до політології. - К.,1995.

2. Політологія: Посібник для студентів вищіх навчальних закладів / За ред. О.В. Бабкіної, В.П. Горбатенка. - К.: Видавничий центр «Академія», 1998 -368с.

3. Рогачев С.Я. Предмет политологии и ее место в системе социальных наук // Государство и право., 1993, №5.

4. Федун Л.А. О предмете и методе политологии // Социально-полит, науки., 1991, №3.

5. Шляхтун П.П. Політологія (теорія та історія політичної науки): Підручник .-К.: Либідь, 2002.- 576 с.

6. Политология: Знциклопедический словарь / Общ. ред. Ю. Й. Аверьянов. М., 2005.- 269 с.

7. Політологія: Посібник для студентів вищіх навчальних закладів / За ред. О.В. Бабиної. В.П. Горбатенка. - К.: Видавничий центр «Академія», 1998 -344С.

Мета лекції:

Метою лекції є розкриття основних положень теми, досягнень науки з питань, що розглядаються, з'ясування невирішених і дискусійних проблем, узагальнення досвіду роботи, подання рекомендацій щодо використання основних висновків з теми на практичних заняттях, основних форм навчальних занять, передбачених для засвоєння теоретичного матеріалу.

Вступ

Розмежування політології та інших наук, які

вивчають політичну сферу суспільного життя, передбачає виокремлення предмета політології. Стосовно цього предмета існують різні судження.

Однак у міру розмежування громадянського суспільства й держави, появи інституціональних засобів впливу цього суспільства на державу - - політичних партій, груп інтересів, засобів масової інформації тощо коло інституціональних суб'єктів політики розширилося, що зробило очевидним обмеженість трактування політології як науки лише про Державу. Вона стає наукою про політику в цілому. Визначаючи об'єктом політології політичну сферу суспільного життя, вчені висловлюють різні думки щодо її предмета. Одні вважають таким предметом владу, другі - - політичну систему, треті -демократію, четверті - - політичну культуру тощо. Особливості політології як окремої науки про політику найповніше відображає категорія «політична система суспільства». Це інтегративна категорія, яка органічно поєднує всі Інші категорії політології - політичні Інститути, політичні відносини, політичні процеси, політичну культуру тощо, а тому є центральною у науці про політику.

Отже, політологія як наука про політику це наука про політичну систему суспільства та її різноманітні підсистеми. Жодна інша галузь наукового знання, яка досліджує політичну сферу суспільного життя, не робить це з такою системністю й повнотою, як політологія, і не має політичну систему суспільства в цілому як свій предмет. Політологія не може претендувати на вивчення всієї багатоманітності проявів політичного життя суспільства, однак вона є єдиною наукою.

І. ПИТАННЯ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]