Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
new4.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
114.69 Кб
Скачать

Висновки з четвертого питання:

Якщо влада спирається лише на силові методи впливу, її можливості є доволі обмеженими. Набагато кращим з погляду ефективності влади є поєднання примусу з добровільною згодою населення підкорятися цій владі.

Легітимна влада сприймається громадянами як правомірна та справед­лива. Легітимність пов'язана з консенсусом суспільства щодо основних політичних цінностей та наявністю у влади авторитета.

Традиційна легітимність (влада вождів, королів, царів, султанів) грун­тується на праві успадкування влади, яка спирається на божественний хара­ктер влади монарха. Така влада базується на традиціях підкорення та при­мушення суспільства монархом.

У більшості сучасних суспільств збереження королівської влади є більше символом, складовою ментальності цих суспільств, аніж реальним механізмом реалізації традиційної легітимності.

Харизматична легітимність (від грецьк. сііагівта -"божественний дар", "благодать") базується на надзвичайно видатних якостях лідера.

У перехідних, нестабільних суспільствах харизматична легітимність є виправданою. Проте з вивільненням суспільної свідомості від впливу релігії вірогідність і доцільність використання такого підґрунтя влади зменшують­ся.

Для демократичних держав характерна раціонально-правова легітимність. її джерелом є віра громадян у правильність формальних пра­вил, наприклад у необхідність формування влади на основі загальних і вільних виборів, верховенство закону, законослухняність.

Висновки з теми:

Отже, влада є одна з фундаментальних початків людського суспільства.

Влада - організована і регулятивно-контролююча основа політики, од­не з важливіших і найстародавніших політичних знань управління суспільством, культурною діяльністю, конкретним життям людини.

Влада безперечно засіб здійснення політики. Вона має універсальну властивість: загальність функціонування в усіх сферах суспільних відносин і політичних процесах, здатність проникати в усі види діяльності, зв'язувати людей, суспільні соціальні верстви і групи і протиставляти їх, має і єдиний принцип діяльності - командування в різних його формах (розпорядження, наказ, переконання та ін.).

Влада є скрізь, де є стійкі об'єднання людей: в сім'ї, виробничих колек­тивах, різноманітних організаціях і установах, в усій державі.

Основні поняття

Влада - це здатність і можливість здійснювати свою волю (класом, групою, особистістю або партією, державою і т.д.), справляти певний вплив на діяльність, поведінку людей з допомогою авторитету, права, сили та інших засобів.

Політична влада - це політичне панування, політико-правова гарантія певного типу економічних, соціальних відносин, один з видів авто­ритету, власне політичного авторитету.

Державна влада - це влада, здійснювана спеціальним, відособленим апаратом, створеним саме для управління.

Легітимність влади - здатність політичного режиму досягати суспільного визнання й виправдання обраного політичного курсу, винесе­них ним політичних рішень, кадрових або функціональних змін в структу­рах влади.

Розподіл влад - принцип розмежування функцій в єдиній системі дер­жавної влади з поділом її на законодавчу, виконавчу й судову гілки влади, які здійснюють свої повноваження кожна самостійно, врівноважуючи одна одну.

Етатизм - поширення активності та впливу держави на соціально-політичне життя із застосуванням централізації, бюрократизації та концентрації політичної влади.

23

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]