Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТРУДОВЕ ВИХ..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
173.06 Кб
Скачать

Види дитячої праці.

1.Навчальна праця.

На думку Ушинського - це найскладніший вид праці. Для багатьох учнів значно легше попрацю­вати фізично, ніж розв'язати математичну задачу або на­писати твір. Навчання формує потрібні трудові якості людини лише за умови, що воно має істотні ознаки праці:

  • свідому постановку мети,

  • осмислення конкретним інди­відом своєї ролі в досягненні поставлених завдань,

  • на­пруження розумових сил, подолання труднощів і переш­код,

  • самоконтроль.

Для цього необхідно пробудити в уч­нів бажання вчитися, розвинути в них пізнавальні ін­тереси й дати їм можливість пізнати радість успіху в нав­чанні. Для дитини даний вид праці тяжкий ще й тим що він довгочасний, кропіткий і його результати тяжче побачити, відчути, вони майже недоступні дитині. Але вчитель повинен пояснити дітям, що навчання - це їхня серйозна праця, яка вимагає серйозних зусиль. Кожна праця має результат, матеріальний продукт. Продуктом навчальної праці є знання, уміння, навички.

Головне завдання навчальної праці - навчити дитину вчитись, озброїти її методикою і технікою навчальної праці, дати можливість самому здобувати знання.

Знання, уміння, навички, що отримують діти на уроках позитивно впливають на готовність школярів до суспільно-корисної праці, являються хорошою базою для підготовки учнів до майбутньої трудової діяльності.

Важливе значення для майбутньої трудової діяльності має і те, що учні на уроках навчаються працювати з підручниками, довідковою літературою, комп’ютерною технікою. В процесі навчальної праці формується культура розумової праці, виховуються такі якості, як дисциплінованість, організованість та ін.

2. Позанавчальна робота.

  1. Збори, ранки, присвячені праці.

  2. Виховні години про працю і професії.

  3. Екскурсії на виробництво.

  4. Зустрічі з людьми різних професій.

5) Заняття в гуртках.

3. Виробнича, продуктивна праця.

Продуктивна праця передбачає участь школярів у ство­ренні матеріальних цінностей. У процесі цієї праці учні всту­пають у виробничі відношення, пізнають смисл економічних понять і категорій, у них розвиваються професійні інтереси, нахили, потреби у праці. Її органі­заційні форми на різних вікових етапах неоднакові. Для молодших школярів продуктивна праця поєднується з грою, використовуються інструменти та обладнання, спе­ціально виготовлене для дітей. Підлітки і старші шко­лярі працюють в однакових умовах з дорослими, кори­стуються тими ж знаряддями праці. Вони самі отриму­ють трудові завдання, планують і намічають порядок ро­боти, контролюють її виконання й оцінюють результа­ти.

Українська школа має багатий досвід включення учнів у продуктивну працю. У нових умовах вона прагне зберегти і зміцнити традиційні форми організації продуктивної праці уч­нів та створити нові, що дозволяють здійснити трудове ви­ховання на основі різних форм власності. Серед них: учнівські трудові об'єднання (рослинників, овочівників, садівників, кві­тникарів, майстрів зеленого господарства, тваринників, селек­ціонерів тощо), шкільні лісництва, агрофірми, фермерські гос­подарства, асоціації, виробничі кооперативи, майстерні, буді­вельні загони, орендні підряди, народні художні промисли (гончарство, ткацтво, лозоплетіння, різьба по дереву, розпис та інші).

Продуктивна праця учнів може бути організована:

  • в навчальних майстернях, коли виготовляється продук­ція на замовлення,

  • вирощування сільськогосподарських продуктів на шкільній ділянці,

  • під час трудової виробничої практики на підприємствах сфери обслуговування,

  • на фабриках і заводах,

  • у сільськогос­подарських спілках,

  • робота в шкільних бригадах, лісництвах, та ін.

Виховні можливості участі школярів у продуктивній праці виявляються у таких напрямах:

  • по-перше, пра­цюючи поруч з дорослими, учень прилучається до життя суспільства, набуває життєвого досвіду, досвіду спілку­вання у виробничій сфері, навчається ефективних прийо­мів виробничої діяльності;

  • по-друге, виготовляючи про­дукцію власними руками, школяр відчуває результат праці, що він на щось здатний, з'являється впевненість у собі, у власних силах, а сам вигляд добре зробленої речі приносить ес­тетичне задоволення;

  • по-третє, плата за роботу переко­нує школяра в значущості його праці, самостійно зароб­лені гроші вчать бережливості, господарського підходу до організації власного життя, вміння співвідносити за­доволення потреб з реальними можливостями;

  • по-чет­верте, продуктивна праця вдосконалює трудові вміння і навички, привчає до трудових зусиль, розвиває суспіль­ну активність, волю й такі важливі риси характеру, як дисциплінованість, відповідальність, ініціатива, точність і ретельність.

Особливу увагу слід звернути на охорону праці дітей, забезпечення виконання правил технічної безпеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]