Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
торба Мета.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
93.18 Кб
Скачать

Урок-семінар «Шкала електромагнітних хвиль»

III Курс

Мета. Проконтролювати, узагальни­ти, систематизувати знання учнів про способи добування, особливості поши­рення, властивості і застосування елект­ромагнітних хвиль різних частот. Роз­ширювати політехнічний кругозір. Роз­вивати навички мовного користування фізичними термінами. Виховувати відповідальне ставлення до навчання, самостійність, цілеспрямованість.

Наочність: шкала електромагнітних хвиль, модель трубки Рентгена, рент­генівські знімки.

Хід уроку

Вступне слово вчителя. Властивості електромагнітних хвиль Електромагнітні хвилі з різними довжинами мають досить багато відмінностей, але всі вони, навіть почи­наючи зі змінного струму, однієї фізич­ної природи.

Спільними для всіх електромагнітних випромінювань є механізми їх виник­нення: електромагнітні хвилі з будь- якою довжиною хвилі можуть виникати при прискореному русі електричних за­рядів чи при переходах молекул, атомів або атомних ядер з одного збудженого стану в інший. Гармонічні коливання електричних зарядів супроводжуються електромагнітним випромінюванням, що має частоту рівну частоті коливань зарядів.

Виявляють електромагнітні хвилі за їх дією на заряджені частинки. У ваку­умі електромагнітна хвиля будь-якої довжини поширюється зі швидкістю 300000 км/с.

Як і будь-які хвилі, електромагнітні хвилі мають властивості відбивання і за­ломлення, огинання (дифракції), інтер­ференції, поперечності тощо.

Весь спектр електромагнітних коли­вань умовно поділяється на окремі діапазони, для яких найбільш харак­терні певні властивості та особливості добування і поширення:

  • змінний електричний струм (низь­кочастотне проміння)-,

  • радіохвилі з піддіапазонами: довгі, середні, короткі та ультракороткі;

  • інфрачервоне проміння;

  • видиме світло;

  • ультрафіолетове випромінювання;

  • рентгенівські промені;

  • гамма-проміння.

Сьогодні при проведенні цього коро­тенького підсумку-семінару ми ще раз пригадаємо властивості електро­магнітних випромінювань, способи їх добування та галузі застосування, по­чуємо цікаві історичні факти.

Оскільки питань для висвітлення більше десяти, то кожне з них готували окремі групи учнів.

Виступи та повідомлення учнів про електромагнітні випромінювання в по­рядку збільшення частоти (зменшення довжини хвилі).

Коментарі вчителя (у разі потреби та наявністю часу).

Підсумок. Із всього набору електро­магнітних хвиль ми не розглянули ли­ше так званого гамма-проміння, тому що цього матеріалу ми ще не вивчали. При вивченні ядерної фізики розгляд шкали електромагнітних випроміню­вань буде овнено гамма-мпроменями. Сьогодні ми прослухали кілька повідомлень про характеристики, спосо­би добування, застосування електро­магнітних хвиль. Навіть з цих повідом­лень видно, як людина ставить фізичні закони, явища собі на службу, як не­обхідні їй ґрунтовні знання в різних га­лузях, зокрема в галузі фізики.

Виставлення оцінок, коментарі до них.

Домашнє завдання.

Повторити за підручником. «Відносність руху», «Додавання переміщень. Додавання швидкостей», «Принцип відносності Галілея».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]