Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТРУДОВЕ ВИХ..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
173.06 Кб
Скачать

Трудове навчання.

Трудове навчання (як процес) - це спеціально організований процес, спрямований на вироблення в учнів трудових умінь і навичок, оволодіння практичними прийомами трудової діяльності.

Трудове навчання (як урок) - навчальний предмет, який є однією із найважливіших складових частин системи політехнічного навчання і трудового виховання учнів.

Його зміст визначається навчальною програмою з трудового навчання для кожного класу.

На першому етапі ( 1-4 класи) на уроках пра­ці, які нерідко об'єднуються з уроками образотворчого мистецтва і стають уроками художньої праці, учні на­бувають елементарних навичок роботи з папером, кар­тоном, пластиліном, природними матеріалами. Вони бе­руть участь у вирощуванні сільськогосподарських рос­лин на пришкільній ділянці, доглядають домашніх тва­рин, квіти, ремонтують наочні посібники, виготовля­ють корисні речі, подарунки й іграшки для підшефно­го дитячого садка, оволодівають елементарними навичками вишивання, плетіння, діти виготовляють годівниці та інш. Учнів знайомлять з деякими професіями.

. Така посильна суспільно корисна праця закладає основи любові до праці, вміння й бажання працювати власними руками, сприяє розвитку інтересів і захоплень, організації корисних занять у вільний час.

На другому етапі (59 класи), спираючись на на­бутий у початкових класах досвід, учні здобувають знан­ня і вміння з обробки металу,дерева, основ електротехніки, металознавства, графічної грамоти, ( дівчатка - шиття, домогосподарства), отримують поняття про головні галузі народного господарства. У міських школах вони вивчають технічну і обслуговую­чу працю, а в сільських — сільськогосподарську, об­слуговуючу й технічну.

На третьому етапі (912 класи) трудове навчання має професійно орієнтований характер. Програми тру­дового навчання старшокласників передбачають оволо­діння багатьма професіями. Профілі трудової підготов­ки визначають на місці, з урахуванням потреб регіону і наявної навчально-технічної та виробничої бази.

Трудове і початкове професійне навчання не визна­чають однозначно професійного спрямування юнаків і дівчат. Вони мають загальноосвітній, загальнорозвиваючий і політехнічний характер. Набутий учнями по­чатковий практичний виробничий досвід допомагає їм краще зрозуміти свої здібності, нахили, інтереси й ос­таточно визначитись у виборі професії.

В організації трудового навчання вагома роль нале­жить особистому прикладу вчителя праці, його майстер­ності та культурі праці.

На уроках трудового навчання вчителю необхідно формувати:

Моральну готовність до праці - це усвідомлення обов'язку і бажання працювати на користь інших і собі, товариська взаємодопомога, колективізм повага до людей праці.

Психологічну готовність до праці - бажання працювати, проявляти ініціативу, творчість, розуміння, що без праці неможливо повноцінно жити.

Практичну готовність - вміння працювати, планувати свою роботу, організовувати свою роботу в колективі, використовувати засоби праці.

Враховуючи вікові особливості дітей вчитель повинен уміло поєднувати працю з елементами гри, поступово ускладнювати трудовий процес і наближати його до продуктивної праці.

Політехнічний принцип трудового навчання визначає ознайомлення школярів з предметами праці, знаряддями праці, діяльністю людини в праці і продуктами праці, процесом виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]