Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технология1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
32.82 Кб
Скачать

1.Учитель укр.нац. школи має палко любити рідну землю, укр.народ , свою Батьківщину Укр.Однією з важливих рис вчителя має бути його пед. вираж. яка прояв. Не тільки в його пед.діял.але й у різних жит. Ситуаціях:Розумна любов до дітей; Знання свого предмета; Уміння передавати знання іншим; Знати суміжні предмети; Володіти держ.укр. мовою; Мова і мислення повинні бути педагог; Має бути різнобіч.ерудованою людиною; Постійно вчитися; Володіти моральними якостями; Пед..спостереж. і уважність

2.Пед.діяльність-це особливий вид сусп. Корисної діялн. Дорослих людей, свідомо спрямованої на підготовку підростаючого покоління до жит. відповідно до економ.,пол.,морал,естет. цілей. Передбачає ціле спрям.діялн.дорослих, батьків, учителів, школи.

Включ.такі компоненти:

-цілеспрямов.діялн.- навч. і вихов. підрост. покоління формув. у нього певних люд. якостей.

-предмет праці-це люд.істота з неповторними індивід.якостями

-засоби праці- інструмент.вплив на предмет праці і особист.вчителя,його знання і вміння, його культ. І морал. Обличчя.

3. Структура реферату містить такі елементи:титульна сторінка, план, вступ, основна частина (розділи, пункти і підпункти), висновки, список використаних джерел, додатки.

План–це точний і короткий перелік положень у тому порядку, в якому вони розташовуватимуться в рефераті протягом розкриття теми. Чернетка плану під час роботи доповнюватиметься і змінюватиметься. Існує два основні типи плану: простий і складний (розгорнутий). У простому плані зміст реферату поділяють на пункти, а в складному – на розділи і пункти та підпункти.

Вступ обсягом 1-2 сторінки – важлива частина реферату. У вступі обґрунтовується актуальність теми, її теоретичне і практичне значення. Мета, завдання, об*єкт, предмет. Теоретичне і практичне значення.

Основна частина складається з 2-3 розділів. Кожен розділ нумерується і має назву. Передбачається вивчення та виклад існуючих точок зору з досліджуваної теми у науковій літературі, а також аналіз опрацьованого матеріалу. Зміст реферату має відповідати його темі, меті і завданням. ).Поля повинні залишатися на всіх чотирьох сторонах листа: верхнє поле — 20—25 мм, нижнє — 20 мм, ліве — 25— ЗО мм, праве — 5 мм.

Висновки за обсягом повинні бути меншими, аніж вступ.Висновки відображають результати виконаної роботи і мають відображати наслідки поставленої у вступі мети і завдань.

До списку використаних джерел заносяться використані під час роботи над рефератом першоджерела, оформлені відповідно до вимог.

Додатки.У розділі розміщується цифровий матеріал у вигляді таблиць, креслення, діаграми, схеми, графіки, фотографії і т.п., який повинен доповнювати і пояснювати текст, робити його більш наочним і дохідливим.

4. Технології-сукупність знань про способи і засоби оброблення матеріалів, мистецтво володіння процесом.

Види технологій

Промислові. До них належать технології перероблення природної сировини (нафти, деревини, руди тощо) або одержаних з неї напівфабрикатів (металів, деталей і вузлів будь-яких виробів). Вони вимагають неухильного дотримання послідовності передбачених технологічних процесів і операцій.

Соціальні. Для таких технологій вихідним і кінцевим результатом є людина, а основним параметром змін - одна чи кілька її властивостей. Соціальні технології гнучкіші за промислові.

-Освітня технологія. Вона відображає загальну стратегію розвитку освіти, єдиного освітнього простору.

-Педагогічна технологія. Відображає тактику реалізації освітніх технологій у навчально-виховному процесі за наявності певних умов.

Технологія навчання (виховання, уnравління). Цей тип технології моделює шлях освоєння конкретного навчального матеріалу (поняття) в межах відповідного навчального предмета, теми, питання.

5. Проектце сукупність певних дій, документів, попередніх текстів, задум чи план створення матеріального об'єкта, предмета, різного роду теоретичних продуктів. Проект неможливо створити й реалізувати без творчої діяльності. До основних ознак технології належить стандартизація, уніфікація процесу, можливість його ефективного та економічного відтворення відповідно до заданих умов.

Діяльність, під час якої обґрунтовується й розробляється проект називається проектуванням. Проектування як творча, інноваційна діяльність завжди націлене на створення якісно нового продукту, що має суттєве значення чи для людини, чи для суспільства. проектування — це діяльність, за якої матеріальні, фінансові та людські ресурси організовано новаторським шляхом для виконання унікальної роботи з обмеженнями у витратах і строках виконання, щоб досягти позитивних змін, визначених кількісними та якісними параметрами.Здійснювати таку організацію починають з мети проекту й безпосереднього обґрунтування власне проблеми чи ідеї, яку реалізують у майбутньому.

6) Класифікація проектів

1. За домінуючою діяльністю:

Дослідницькі проекти. Під час виконання цього проекту необхідно структурувати його за логікою наукового дослідження, аргументувати і його актуальність чи актуальність проблеми, яка досліджується в проекті, чітко визначити об'єкт і предмет дослідження, визначити цілі та завдання роботи над проектом, сформулювати гіпотезу (припущення) дослідження, визначити методи дослідження та джерела інформації, скласти план вирішення проблеми

Практико-орієнтовані проекти. (Особливістю цього проекту є чітко визначений практичний результат, якого досягають його учасники, — виготовлення практично значущого продукту, що має практичне значення для учасників проекту і може бути корисним для вирішення проблем школи тощо. Він орієнтований на їхні соціальні інтереси (документ, рекомендації, проект шкільного саду

Інформаційні проекти — спрямовані на збір інформації про який-небудь об'єкт, на ознайомлення учасників проекту з цією інформацією, її аналіз і узагальнення. Ці проекти вимагають добре продуманої структури, можливості систематичної корекції в ході роботи над проектом. Структуру цього проекту можна позначити так: мета проекту, його актуальність, методи отримання (літературні джерела, засоби масової інформації, бази даних, Інтернет) та обробки інформації

Творчі проекти, які не мають детально опрацьованої структури спільної діяльності учасників. Структура і процес реалізації запланованих робіт у такому проекті підпорядковуються кінцевому результату, прийнятій групою логіці спільної діяльності, інтересам учасників проекту.

За галуззю виконання:

предметні — виконуються в рамках одного навчального предмета; інтегровані, у процесі виконання яких використовуються знання, з інших дисциплін.

3а змістом: інтелектуальні, матеріальні, екологічні, сервісні, комплексні.

3а складом учасників: учні одного класу, однієї школи, міста, регіону, країни, різних країн світу.

За кількістю учасників: індивідуальні, групові й колективні (у разі виконання групових і колективних проектів між учнями розподіляються обов'язки та визначається відповідальність кожного за виконання проекту в цілому).

7) Етапи навчального проектування-Зміст проектування складається з таких етапів, які взаємопов'язані між собою й найефективніше розкривають послідовність розроблення та виконання проекту, а саме: організаційно-підготовчий, конструкторський, технологічний, завершальний.

Перший етап проектування — організаційно-підготовчий, на якому постає важливе завдання — правильно вибрати об'єкт проектування, адже від цього залежить успіх подальшої роботи. На цьому етапі необхідно обрати і поставити проблему, усвідомити значення майбутнього виробу як для самого себе, так і загалом для суспільства, тобто визначитись у доцільності виконання проекту. Збирають інформацію стосовно обраної проблеми чи виробу, який проектуватимуть, використовуючи довідники, книги, журнали, каталоги, мережу Інтернет. Результатом роботи на цьому етапі може бути реферат з тієї проблеми, яка досліджується в обраному проекті. Проектувальники формують і пропонують різноманітні ідеї, а згодом і варіанти конструкції, визначають та обговорюють оптимальний варіант запропонованої конструкції, найвдаліші параметри своєї майбутньої конструкції з огляду на умови використання, з власного досвіду та досвіду інших; аналізують різні варіанти конструкцій з метою виявлення параметрів і граничних вимог до об'єкта проектування. Отже, цей етап проектування складається з таких стадій: пошук проблеми, усвідомлення проблемної сфери, вироблення ідей та варіантів, формування основних параметрів, обґрунтування проекту, аналіз майбутньої діяльності, прогнозування майбутніх результатів. Засобами діяльності (співпраці) є власний досвід, досвід учителя та однокласників, а також засоби масової інформації — журнали, книги, Інтернет тощо.

Другий етап проектування — конструкторський. На цьому етапі проектувальники складають ескізи можливих варіантів майбутнього виробу, здійснюють функціональний і композиційний аналіз, на основі чого вибирають оптимальну форму чи конструкцію виробу, добирають матеріали та інструменти, визначають найдоцільнішу технологію виготовлення обраної конструкції, виконують економічні, екологічні та міні-маркетингові дослідження і вносять відповідні зміни (пошук недорогих матеріалів чи зменшення кількості виконуваних операцій під час планування технологічного процесу). На цьому етапі також розробляють робоче креслення чи ескіз, на основі якого буде виготовлено виріб. Засобами діяльності є всі робочі інструменти і пристрої, якими користуються під час розроблення проекту.

8) Мозковий штурм. Численна кількість нестандартних проблем, що періодично постають перед суспільством, з одного боку, і вічне прагнення людини до інновацій, з іншого, пояснюють багато чисельні розробки методів творчого мислення.

Мозковий штурм — груповий метод творчої діяльності за відсутності будь-яких критеріїв оцінювання й напрямків пошуку ідей. Метод є практично універсальним, тому що дозволяє розглядати майже будь-яку проблему у сфері людської діяльності. Це можуть бути завдання з галузі організації виробництва, сфери обслуговування, бізнесу, економіки, соціології, карного розшуку, військових операцій тощо. Головна умова: завдання мають бути просто й зрозуміло сформульовані. Метод мозкового штурму створив у 30-ті pp. XX ст. Алекс Осборн, співробітник рекламного агентства BBD&0. У наш час існує понад 50 модифікацій цього методу.

Для проведення мозкової атаки обирається ведучий мозкового штурму й створюються дві групи:

  • генератори ідей — учасники, які пропонують нові варіанти вирішення завдання;

  • критики-аналітики — члени комісії, які обробляють запропоновані варіанти.

У ці групи слід відбирати людей, які мають певні якості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]