Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛМВ_лек_Опорний конспект лекцiй_ч1.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
543.23 Кб
Скачать

36 Засоби опису діалогу

Традиційний метод представлення діалогу полягає у визначенні макетів екрана, тобто форм, які ілюструє можливі позиції і формати полів екрана.

Але таке представлення є статичне і не дає уяви проте як діалог переходить з одного стану в інший, тобто необхідно апарат, який може виразити динаміку діалогу точно і стисло, і це буде перший крок до автоматичної генерації діалогу.

37 Сітка переходів

Розвиток діалогу можна розглядати як послідовність переходів від одного стану до іншого. Діалог може знаходитись в особливому стані очікування вводу від корисної і буде переходити в один із декілька можливих станів в залежності від характеру прийняття інформації. Відповідно з цим діалог можна представити у вигляді сітки переходів або діаграми станів:

Якщо діалог знаходиться в стані N1 і виконується умова «а», то діалог переходить в стан N2.

Вершина діалогу N – це деяка точка, якій діалог виводить повідомлення користувачу або вимагає вхідного повідомлення від користувача.

Мітка на дузі – це умова при виконанні якої можливий перехід.

Перехід, який має місце в графі, може викликати більше ніж одна умова.

38 Згортка сітки переходів

Приклад. Сітка переходів для діалогу Q&A.

Рисунок – Приклад Q&A структури діалогу

В стані 1 висвітлюється підказка, яка представляє можливі типи потрібної дії, тобто може перейти в стан 2, в стан 6 і т.д.

Користувач може відповісти кінець в довільному стані, для того щоб повернутися в попередній стан або відповісти допомога, щоб отримати додаткове повідомлення від системи.

Неправильна відповідь в довільному стані викликає повідомлення про помилку, яка висвічується на екрані і автоматичне повернення в попередній стан.

Оскільки, сітки переходів для реального діалогу швидко роблять громісткими 2

1) Існування більш ніж 1 дуги між однією і тією самою парою вершин у вих.. сітці показує наявність синонімів. В згорнутій сітці ця пара вершин зв’язується 1 дугою з множинною міткою, яка показує a i b – це синоніми.

2) Можливість переходу по замовчуванню у вихідній сітці вказується підкреслюванням мітки в згорнутій сітці.

3) Вершини, які представляють додаткові повідомлення та повідомлення про помилки не показуються як окремі вершини, мається на увазі, що вони автоматично доступні в довільній вершині згорнутої сітки.

В структурі Q&A діалог розвивається шляхом висвячування підказки у вигляді питання і далі шляхом виводу дуги переходу на основі отриманої відповіді.

39 Обробка сітки переходів у вершинах

Можна виділити 3 типи вершин (рис.):

1) Це вершина, в якій виводиться повідомлення користувачу із запитом на ввід. Передача на сусідню вершину залежить від контексту введеного повідомлення.

2) Це вершина, в якій виводиться повідомлення користувачу без запиту на вхідне повідомлення. Виконується автоматична передача на сусідню вершину.

3) Вершина, в якій виводиться повідомлення користувачу із запитом ввід після якого виконується безумовний перехід на сусідню вершину.

Вершини 2 і 3 типу відрізняються наступним:

а) У вершині 2-го типу перехід виконується автоматично не вимагаючи ніякого повідомлення.

б) У вершині 3-го типу переходу не буде до того моменту, доки не буде зроблено ввід, але завжди буде мати місце однаковий перехід незалежно від контексту введених даних.

Кожна вершина всіх цих переходів представляє собою стан діалогу. Вона створює точку переключення діалогу. Переключення можна керувати шляхом встановлення відповідності між призначення наступної вершини і кожним елементом із набором умов.

Рисунок