Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц я 4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
141.31 Кб
Скачать

3. Методика використання телебачення в навчально-виховному процесі з учнями.

Ефективність телевізійної передачі залежить від вміння вчителя використовувати зміст цієї передачі. Він повинен чітко знати особливості телевізійного викладу матеріалу і своє місце, свої дії на такому уроці.

Особливості телеуроку.

1. Телеурок характеризується великим обсягом навчальної інформації. Збільшення її обсягу вимагає нових форм організації роботи з класом.

2. Урок ведуть дві особи: вчитель і диктор. У зв'язку з цим, інформація, яку повідомляє вчитель, повинна узгоджуватись з тією інформацією, яку подає телеекран. Це вимагає від вчителя спеціальної, організаційної, навчальної і психологічної підготовки учнів до сприймання екранного матеріалу.

3. На уроці вчитель не може змінювати швидкість подання інформації з екрану. У зв'язку з цим він повинен підготувати учнів до сприйняття телеінформації.

4. На телеуроці відсутній безпосередній зв'язок між вчителем та учнями, що змушує вчителя використовувати телепаузи. З врахуванням цих особливостей вчитель, який проводить телеурок, повинен мати добру методичну підготовку.

Методична підготовка вчителя до телеуроку здійснюється за такими етапами:

Перший етап. Визначення доцільності використання телепередач Навчальне телебачення використовується на уроці в таких випадках:

  1. Якщо телепередача присвячена предмету або темам, які введено до програми недавно і ще не розроблено у підручниках і методичній літературі.

  2. Якщо при вивченні теми потрібно провести екскурсію на важкодоступний об'єкт.

3. Якщо на повторно-узагальнюючих уроках виникає потреба закріпити протягом короткого проміжку часу значний за обсягом матеріал.

4. Якщо при викладанні складних тем вчитель потребує кваліфікованої методичної допомоги від телепередач.

5. Якщо потрібно формувати в учнів навички спостереження, розширювати межі демонстраційного експерименту.

Другий етап. Попереднє ознайомлення зі змістом телепередачі. Включаючи телепередачу в урок або пропонуючи її для самостійного перегляду, вчитель повинен знати її зміст і структуру, хід телеінформації, знати на який попередній досвід спирається телепередача та кожна її частина.

Анотації на навчальні телепередачі друкуються двічі на рік в таких друкованих виданнях: збірник наказів та інструкцій Міністерства освіти і науки України; фахові журнали з шкільних навчальних дисциплін. Ці видання отримує кожна загальноосвітня школа.

Із змістом телепередач вчитель може ознайомитись, переглянувши спеціальні телепередачі під рубриками: «Година вчителя», «Екран вчителю», «Для Вас, вчителі». Спеціальні семінари, присвячені методиці роботи з телеекраном, зокрема, з навчальними телепередачами систематично проводить обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників.

Третій етап. Визначення навчальної, виховної і розвиваючої мети уроку.

Як відомо, вчитель на кожному уроці визначає навчальну, виховну і розвиваючу мету уроку. На телеуроці їх визначення має свої особливості, які полягають у наступному. Ознайомитись із змістом телепередачі при визначенні триєдиної мети, вчитель повинен враховувати матеріал, який містить телепередача для досягнення навчальної мети, матеріал, який здійснить найбільший виховний вплив на учнів, і матеріал, який найбільше сприятиме розвитку загальнонавчальних і спеціальних вмінь і навичок, рис особистості.

Четвертий етап. Визначення типу і структури уроку.

Тип і структура уроку залежить від характеру телепередачі. Насамперед, від того, чи проводиться телебесіда, телелекція, телевставка, показ кінофільму.

Якщо телепередача повністю розкриває зміст теми уроку і займає майже увесь його час, то такий урок - це урок вивчення нового матеріалу.

Якщо телепередача містить новий матеріал і матеріал для його закріплення, то такий урок називається комбінованим.

Якщо телепередача узагальнює матеріал з усієї теми, яка вивчалася протягом декількох уроків, то такий урок - це урок узагальнення знань з своєю структурою.

П’ятий етап. Визначення місця телепередачі в структурі уроку.

Місце телепередачі в структурі уроку визначається типом уроку, якщо тип уроку - це урок вивчення нового матеріалу, то телепередача використовується на етапі вивчення (викладу) нового матеріалу.

На уроках, де відбувається узагальнення матеріалу, телепередачу вводять на етапі повторення, закріплення і узагальнення. На звичайних комбінованих уроках, де використовуються телевставки, телепередача може бути введена на різних етапах уроку.

Шостий етап. Визначення способів активізації пізнавальної діяльності учнів.

Якість уроку, на якому використовується телепередача, в значній мірі залежить від того, як вчитель підготує учнів до сприймання телевізійного матеріалу.

Готуючи учнів до сприймання телематеріалу, необхідно створити відповідну психологічну настроєність, організувати пізнавальну діяльність учнів в процесі перегляду передачі, домогтися виконання поставлених перед учнями завдань. Види таких завдань вміщені в параграфі 1.1.6.

Використання відеомагнітофона. Наявність відеомагнітофона дає можливість при використанні телебачення, як засобу навчання, застосувати такі:

1. Проведення відеозапису прямих телевізійних навчальних, науково-популярних, художніх, політичних, економічних, публіцистичних та інших видів передач для наступного демонстрування при вивченні шкільних предметів.

2. Проведення відеозапису відповідей учнів на уроках для наступного обговорення в класі.

3. Проведення відеозапису конкурсів, виставок, змагань, концертів, випускних вечорів, українських вечорниць, дитячих ранків, свят, екскурсій, дитячих ранків, бесід, зустрічей з наступним використанням у виховній роботі в позанавчальний час.

4. Проведення відеозапису уроків досвідчених вчителів з наступним обговоренням на засіданнях методичних об'єднань і курсах підвищення кваліфікації.

Підготовка вчителя до телеуроку, де використовується відеозапис, передбачає такі його дії:

1. Запис на відеомагнітну стрічку телепередачі.

2. Перегляд записаної на відеострічку телепередачі, аналіз змісту.

3. Підготовку до етапів телеуроку, де відбувається актуалізація опорних знань.

4. Визначення питань для учнів, над якими вони будуть працювати під час телепередачі.

5. Детальну розробку методики телеуроку, на якому учні переглядатимуть відеозапис навчальної телепередачі.

6. Підготовка до етапів телеуроку, де відбуватиметься закріплення і повторення матеріалу.

7. Підготовка індивідуальних домашніх завдань з врахуванням рівня знань, вмінь і навичок учнів.

На етапі телеуроку, де відбувається перегляд навчальної телепередачі, вчитель повинен уважно спостерігати за учнями, за тим, як вони сприймають телеінформацію. В разі необхідності вчитель зупиняє урок і вносить необхідні корективи. В подальшому матеріал телеуроку використовується при вивченні наступних тем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]