Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабор пищев1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
4 Mб
Скачать

Хід виконання роботи

Встановити на робочому столі мікроскоп. Дослідити будову тканини цибулі ріпчастої. Від цибулини відокремити од­ну м’ясисту луску, розрізати її навпіл, одну половинку покласти в стакан з холодною водою, другу - в стакан з кип’ячої водою і варити 15 хвилин.

Зі свіжої і вареної луски зняти препарувальною голкою тонку плівку з внутрішньої сторони луски, що складається з одного шару клітин. Отримані плівки розпрямити, з найбільш тонких ділянок вирізати по два препарати розміром 2x2 мм і розмістити їх на два предметних скла, як вказано раніше, додавши до кожного препарату по каплі дистильованої води.

Препарати на першому предметному склі накрити покрівним склом і розглянути під мікроскопом. Звернути увагу на товщину і стан клітинних стінок, щільність прилягання їх друг до друга, ступінь прозорості умісту клітин, наявність ядер.

Відмітити різницю у будові тканини свіжої і вареної цибулі. Зробити замальовки препаратів. Ці ж препарати використати для вивчення змін цитоплазми в процесі теплової обробки цибулі. З пре­паратів зняти покривні скельця, фільтровальним папером видалити воду і замість неї додати декілька крапель 10%-ного розчину повареної солі. Витримати препарати у такому стані протягом 10-15 хвилин. Обробка препаратів розчином повареної солі спричиняє плазмоліз клітин - відокремлення цитоплазми від клітинних стінок, внаслідок переходу води з клітинного соку в оточуюче середовище під дією осмотичного тиску.

Витримані у розчині повареної солі препарати накрити покривним склом і знову розглянути під мікроскопом. Знайти в полі зору мікроскопу плазмолізовані клітини у препарату зі свіжої цибулі. Пояснити відсутність таких клітин у препараті з вареної цибулі. Зробити замальовки.

Взяти друге предметне скло з розміщеними на ньому препаратами і забарвити їх сафраніном. Сафранін зафарбовує пектинові речовини у оранжево-жовтий колір, клітковину і денатуровані білки у вишнево-червоний.

З препаратів видалити вологу, нанести на них по краплі барвника і витримати протягом 2 хвилин. Потім фільтровальним папером зняти надлишок барвника, додати до препаратів по краплі води, покрити покривними скельцями і розглянути під мікроскопом. Звернути увагу на різницю у забарвленні структурних елементів клітин у препаратах свіжої і вареної цибулі. Замалювати забарвлені препарати, на малюнках позначити елементи структури клітин.

Вивчити будову тканини картоплі. З середини очищеної бульби вирізати скибочку товщиною 5 мм і розрізати її навпіл. Одну половину скибочки покласти у холодну воду, другу - у киплячу і варити 10-15хвилин. Зі свіжої і вареної половинок скибочки вирізати, дотримуючись симмет­рії, по одному брусочку з поперечним перерізом 5 x 5 мм2. За допомогою леза бритви з торцевої сторони кожного брусочка зробити по три тонких прозорих зрізи розміром 2-4 мм2, перенести їх препарувальною голкою на три предметних скла і додати по краплі води.

Препарати на одному склі залишити незабарвленими, на другому забарвленими сафраніном, на третьому - сафраніном та іодом. Іод зафарбовує крахмальні зерна у синій колір.

Із забарвлених препаратів зняти надлишок барвника, замінивши його водою.

Всі препарати покрити покривними скельцями і розглянути під мікроскопом. Звернути увагу на форму клітин, щільність прилягання їх одна до одної, стан клітинних стінок і зерен крохмалю. Відмітити різницю у будові тканин свіжої і вареної картоплі.

При дослідженні будови тканин корнеплодів препарати готують аналогічно картоплі. Буряк варять 40 - 45 хвилин, моркву 20-25 хвилин, петрушку 15 хвилин. Препарати буряка і моркви забарвлюють сафраніном, петрушки - сафраніном і йодом.

Дослідити будову тканини попередньо замочених сирих і варе­них зерен квасолі. Зерно квасолі розділити на дві сім’ядолі, одну з яких варити протягом 1 години. З кожної сім’ядолі зробити зрізи та підготувати препарати незабарвлені і забарвлені іодом. Іод фарбує крохмальні зерна у синьо-чорний колір, а білкову матрицю і клі­тинні стінки у золотисто-жовтий колір.

Підготовлені препарати розглянути під мікроскопом. Звернути увагу на різницю у структурі тканин сирої і вареної квасолі. Порівняти стан крохмальних зерен у квасолі і картоплі після варіння. Зробити замальовки.

Висновки. Зробити висновки про вплив теплової обробки на зміни структури тканин овочів і квасолі в цілому і стан клітинних стінок, цитоплазми і крохмальних зерен.