Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаба No. 5 ПЕРЕЛІК документів необхідних для м...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
117.76 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 6 Перелік документів, необхідних для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України

Мета роботи – розглянути основні моменти митного контролю, ознайомитись із переліком документів, необхідних для здійснення митного контролю і митного оформлення товарів, та охарактеризувати ці товаросупровідні документи.

Структура заняття:

  • ознайомлення з теоретичними відомостями;

  • відповідь на контрольні запитання;

  • оформлення і захист роботи.

    1. Теоретичні відомості.

Метою митного контролю є забезпечення дотримання норм Митного кодексу, інших законодавчих актів і підзаконних нормативних документів, а також міжнародних договорів, до яких приєдналася Україна, з питань регулювання зовнішньої торгівлі, зовнішньоекономічної діяльності в цілому, а також багатьох інших питань, із якими працюють працівники митних органів при здійсненні своїх основних функцій.

Об'єктами митного контролю є:

- товари і транспортні засоби, що переміщуються через митний кордон;

- документи і відомості про них;

- фізичні і юридичні особи, що мають відношення до цих товарів – власники товарів, особи, що діють за їхнім дорученням (митні брокери, декларанти, митні перевізники та ін.), їх документи;

- відповідність фактичних обставин установленому порядку переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон;

- можливість надання і дотримання митних режимів, обраних декларантами за згодою митних органів стосовно товарів і транспортних засобів.

Митний контроль товарів і транспортних засобів організується і здійснюється на всій митній території країни, насамперед у зонах митного контролю, а також у вільних зонах і на вільних складах.

Митне законодавство передбачає проведення митного контролю в таких основних формах:

1) перевірка документів і відомостей, необхідних для митних цілей;

2) митний огляд (огляд товарів і транспортних засобів, особистий огляд);

3) облік товарів і транспортних засобів;

4) усне опитування фізичних і посадових осіб;

5) перевірка обліку і звітності;

6) огляд територій і приміщень складів тимчасового зберігання, митних складів, вільних складів, магазинів безмитної торгівлі, вільних зон, інших місць, де можуть заходитися товари і транспортні засоби, що підлягають митному контролю, або здійснюється діяльність, контроль за якою покладено на митні органи.

Перевірка документів і відомостей, необхідних для митних цілей, полягає у вивченні документів, установленні відповідності їх оформлення і заповнення встановленим правилам і нормам. Ця форма митного контролю може передувати іншим формам митного контролю: огляду, обліку і т.д. В окремих випадках митний контроль може обмежитися тільки перевіркою документів.

За своїм призначенням документи, необхідні для митних цілей, як правило, діляться на такі групи: транспортні; торгові; митні; інші.

До транспортних, документів належать: накладні, коносаменти, декларації, дорожні відомості, передатні відомості, багажні та ін.

До торгових документів належать: контракти, договори, рахунки-фактури, специфікації, інвойси, пакувальні аркуші та ін.

До митних документів належать документи, що видаються митними органами або оформляються за їх участю, наприклад: ліцензії на відкриття митного складу, складу тимчасового зберігання, магазину безмитної торгівлі; кваліфікаційний атестат фахівця з митного оформлення; документ контролю доставки, декларація митної вартості; вантажна митна декларація; свідчення про допущення транспортних засобів (контейнерів) для перевезення під митним контролем і т. п.

До інших документів належать установчі документи осіб, що підтверджують їх права на здійснення зовнішньоторговельної діяльності, дозволи різноманітних державних органів, наприклад: дозволи органів, що здійснюють ветеринарний і фітосанітарний контроль; дозволи Міністерства культури і т. д.