Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаба No. 6 документи.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
91.14 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 7 Перелік документів, необхідних для здійснення митного оформлення товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України у режимі імпорту

Мета роботи – розглянути основні моменти митного оформлення, ознайомитись із переліком документів, необхідних для здійснення митного оформлення товарів, та охарактеризувати ці документи.

Структура заняття:

  • ознайомлення з теоретичними відомостями;

  • відповідь на контрольні запитання;

  • оформлення і захист роботи.

    1. Теоретичні відомості.

Переміщення через митний кордон України товарів та інших предметів підлягає митному оформленню. Суб’єкт зовнішньоекономічної діяльності у разі необхідності здійснювати митне оформлення будь-яких вантажів до моменту здійснення такого оформлення повинен звернутись до митного органу (вантажного відділу або митного поста) за місцем своєї державної реєстрації і стати на облік. Відсутність облікової картки суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності є підставою для відмови у митному оформленні вантажів.

Порядок митного оформлення товарів працівниками митних органів такий:

1. Перевіряється наявність усіх документів, необхідних для митного оформлення товарів.

2. Перевіряється відповідність заповнення декларації вимогам, передбаченим у чинних нормативних актах, що регулюють порядок заповнення вантажної митної декларації.

3. Перевіряється правильність нарахування і сплати митних платежів і податків.

4. При перевірці правильності заповнення декларації використовуються відомості, що містяться в супровідних, транспортних, комерційних та інших документах, а також результати митного огляду.

5. По закінченні митного оформлення митний орган реєструє декларацію та додаткові аркуші і присвоює їй відповідний номер, який проставляється в декларації.

6. За результатами митного оформлення працівник митного органу проставляє штамп у декларації і засвідчує її особистою номерною печаткою.

Митне оформлення відбувається після декларування товарів і майна та їх пред’явлення декларантом або транспортною організацією до митного оформлення. Декларування товарів підприємствами здійснюється самостійно або на договірній основі через організації, визнані митницями як декларанти. Для митного оформлення товарів необхідні такі документи:

- декларація;

- належним чином посвідчені копії ліцензій;

- дозволи інших державних органів, якщо товари підлягають контролю цих органів;

- зовнішньоекономічні контракти;

- документи, що підтверджують внесення відповідних митних платежів;

- супровідні документи (транспортні накладні, рахунки-фактури тощо);

- інші документи, зазначені в декларації.

Усю сукупність зовнішньоторговельних документів, що використовуються під час митного оформлення, можна поділити на: митні, транспортні, комерційні та оперативно-зовнішньоторговельні, різноманітні дозволи державних органів та інші.

Митні документи

Вантажна митна декларація. Основним документом, на підставі якого здійснюється митне оформлення експортно-імпортних операцій, є вантажна митна декларація. Вантажна митна декларація (ВМД) – це письмова заява, що містить у собі відомості про товари та інші предмети та транспортні засоби, мету їх переміщення через митний кордон України або відомості про зміну митного режиму відносно цих товарів, а також інформацію, необхідну для здійснення митного контролю, митного оформлення, ведення митної статистики, нарахування митних платежів. Оформлюється на бланках форми МД-2, МД-3 та МД-8.

Вантажна митна декларація є уніфікованим документом, сформованим відповідно до міжнародних стандартів та аналогічних документів інших країн.

Даний документ заповнюється на кожну партію товару або яких-небудь предметів (майна) за умови, якщо стосовно цих товарів або предметів встановлено один і той самий митний режим.

Крім класичної вантажної митної декларації існують інші різ­новиди вантажної митної декларації: тимчасова (неповна), періодична та попередня. Якщо на момент надходження транспортних засобів, товарів та інших предметів подання належним чином оформленої вантажної митної декларації з об'єктивних причин неможливе, оформлюється тимчасова або неповна митна декларація та здійснюється випуск вантажів до вільного обігу під зобов'язання керівника підприємства про подання вантажної митної декларації, оформленої за правилами, у термін до 30 днів з дня випуску товарів у вільний обіг. Після закінчення цього терміну подається належним чином оформлена ВМД на вантаж, випущений для вільного обігу за повний період.

При регулярному переміщенні через митний кордон однією особою однорідних товарів, на одних і тих самих умовах та підставах, за одним контрактом в незмінному режимі митний орган може дозволити такій особі подавати періодичну митну декларацію, яка оформлюється на переміщення товарів за певний погоджений з митним органом період.

Перед застосуванням до транспортних засобів і товарів відпо­відного митного режиму може подаватися попередня митна декларація. Вона подається перевізником одночасно з пред'явленням транспортних засобів і товарів або з дозволу митних органів не пізніше наступного робочого дня після пред'явлення товарів.

Товари або майно, вартість яких перевищує 100 доларів США, декла­руються митницею за умови наявності відомостей про них у ван­тажній митній декларації. На товари, вартість яких нижча за 100 доларів США, ВМД не заповнюється. Такий товар, крім підакцизних товарів, декларується на підставі відомостей про них у супровідних та інших документах.

ВМД застосовується при експорті, імпорті та транзиті товарів.

 Облікова картка суб'єкта ЗЕД (картка реєстрації) – документ, що підтверджує реєстрацію суб'єкта ЗЕД в митних органах України. Вимагається при здійсненні будь-яких операцій у митних органах.

 Лист-узгодження є підставою для здійснення декларування товарів та митного оформлення поза місцем державної реєстрації суб'єкта ЗЕД.

Договір про декларування на договірній основі вимагається при зверненні до митного органу підприємства, що здійснює декларування на договірній основі.

Свідоцтво на право здійснення декларування на договірній основі підтверджує повноваження підприємства, що здійснює декларування на договірній основі.

Кваліфікаційне свідоцтво особи, уповноваженої на декларування. У разі декларування на договірній основі підтверджує повноваження особи, яка безпосередньо декларує товари митному органу. 

Попередня декларація – документ, що містить у собі відомості про товари, які ввозяться в Україну (з будь-якою метою, крім транзиту). Заповнюється на бланку уніфікованого адміністративного документа форми МД-2 (МД-3). При оформленні попередньої декларації сплачуються всі платежі як при імпорті товарів (мито, митні збори, ПДВ).

Попереднє повідомленнядокумент, що використовується для здійснення контролю за доставкою товарів, що ввозяться на митну територію України та на які не складаються акцизна або попередня декларації.

Оформлюється на аркушах формату А4. При оформленні попереднього повідомлення митні та інші обов'язкові платежі не нараховуються і не сплачуються. 

Довідка-розрахунок митної вартості – документ, який надається митниці при митному оформленні товарів, що входять до переліку, зазначеного в додатку 3 до наказу ДМСУ від 02.12.99 N 782, та використовується для перевірки правильності заявленої митної вартості й формування бази даних цінової інформації Держмитслужби. Подається декларантом одночасно з вантажною митною декларацією щодо кожного найменування (виду, марки) товару. Заповнюється декларантом та завіряється печаткою організації-декларанта. 

Наряд-замовлення є підтвердженням проведеного обліку експорт­но-імпортних операцій суб'єктів ЗЕД України всіх форм власності.

Фондове повідомлення видається Міністерством економіки та його уповноважени­ми підрозділами. Воно є підтвердженням проведеного обліку експортно-імпортних операцій суб'єктів ЗЕД України всіх форм власності, які здійсню­ються відповідно до міжнародних договорів України про торговельно-економічне співробіт­ництво, укладених від імені Уряду та централь­них органів державної виконавчої влади України.