Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломная (2).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
275.97 Кб
Скачать

Висновок

Таким чином, проаналізувавши психологічну літературу з проблеми

образу реального та ідеального «Я» підлітків- школярів, ми можемо зробити

висновок, що образ Я ґрунтується на оцінці дитини оточуючими.

Самооцінка є складним особистісним утворенням, в якому знаходять

свій вираз знання дитини про себе, її активність, направлена на відкриття свого Я в спілкуванні і діяльності.

Прояв і розвиток вищих здібностей людини стимулюються рядом чинників: це психологічна безпека, психологічна свобода в розумінні К.Роджерса, емфатичне розуміння і свобода від оцінок, ухвалення, створюване атмосферою любові і довір'я. Саме ці умови лежать в основі здорової Я-концепції особистості, здібної до саморозвитку, творення, реалізації своїх творчих можливостей.

Постійна критика і недоброзичливе відношення з боку близьких людей,

порівняння дитини з більш успішними однолітками пригнічує і губить

потенціал особистості; веде до появи негативізму, заперечення, байдужості,

внутрішньої напруги.

Правильна самооцінка стимулює навчальну активність школярів, їхнє прагнення поліпшувати досягнуті результати, бути на рівні вимог учителя. Внаслідок створення сприятливої моральної атмосфери у школі, чуйного і водночас вимогливого ставлення до дитини вчителів і батьків, позитивного досвіду школяра у навчальній діяльності у структурі його Я-образу закріплюються суспільно значущі властивості, зростає роль мотивації, спрямованої на підвищення рівня поваги до себе як суб'єкта навчання, встановлюється узгодженість між його домаганнями та можливостями. Завдяки цьому він сам починає змінювати зовнішні обставини свого розвитку. За позитивного спрямування дитячої активності це є тією психологічною основою становлення особистості, яка сприяє формуванню потреби у постійному самовдосконаленні

1. "Я-концепція" є динамічною системою усвідомлюваних та неусвідомлюваних уявлень особистості про власне "Я" в поєднанні з емоційно-забарвленою оцінкою та поведінковою реакцією, чинником яких виступають уявлення про себе та їх оцінка. За змістом розрізняється позитивна і негативна "Я-концепція".

2. До структури "Я-концепції" як установки належать такі компоненти: 1) когнітивна складова (або "Я-образ"); 2) емоційно-оцінна складова (самооцінка, самоставлення, самоповага, тривожність та ін.); 3) поведінкова складова (саморегуляція та самоконтроль в поведінковій діяльності).

3. У складі "Я-концепції" виділяються такі основні модальності: Реальне «Я», Ідеальне «Я», Дзеркальне «Я», що містять соціальні, фізичні, емоційні та інтелектуальні характеристики.

4. Основними механізмами формування «Я-образу» виступають: аналіз власного внутрішнього світу, порівняння себе з іншими, приписування бажаних якостей, привласнення думки інших про себе, аналіз власних вчинків.

5. Юнацький вік охоплює період розвитку дитини з 15 до 25 р. Основними новоутвореннями даного вікового періоду виступають: відкриття „Я", розвиток рефлексії, усвідомлення власної індивідуальності і її властивостей; поява життєвого плану, установка на свідому побудову власного життя, професійне самовизначення. Провідним видом діяльності стає навчально-професійна діяльність.

6. Центральний психічний процес юнацького віку – розвиток самосвідомості. З'ясовано, що негативна „Я-концепція" особистості юнака характеризується замкнутістю, невпевненістю, низьким самоконтролем, підвищеною тривожністю, емоційною чуттєвістю, заниженою самооцінкою.

7. Виявлено, що основними детермінантами формування "Я-концепції" особистості є спілкування з друзями, коханою людиною та батьками.