Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дневник 2008г.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
678.91 Кб
Скачать

УКРАЇНА

Міністерство охорони здоров’я

Дніпропетровська державна медична академія

Кафедра терапевтичної стоматології і стоматології інтернів

Поліклініка_______________________________________________

__________________________________________________________

ЩОДЕННИК

обліку усіх видів робіт лікаря – інтерна стоматолога

з________________20 р.

по_______________20 р.

Керівник очної інтернатури

___________________________

Керівник заочної інтернатури

__________________________

м. ДНІПРОПЕТРОВСЬК

2009

«ЗАТВЕРДЖУЮ»

Головний лікар

ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ГРАФІК

проходження інтернатури по відділенням

інтерна _________________________________ з 20 р.

Структурні підрозділи

Термін виконання

Відмітка про виконавця

1. терапевтичне відділення

2. Фізіотерапевтичний кабінет

3. методичний кабінет

4. рентгенологічний кабінет

5. анестезіологічний кабінет

6. пар одонтологічний кабінет

7. дитяче відділення

8. хірургічне відділення

9. ортопедичне відділення

10. кафедри ДДМА 1рік

11.кафедри ДДМА 2 рік

Пояснювальна записка

Відповідно до Закону України «Про вищу освіту», наказу МОЗ України № 291 від 19.09.96р., «Положення про спеціалізацію (інтернатуру) випускників медичних і фармацевтичних закладів освіти» спеціалізація інтернів є обов’язковою формою післядипломної освіти з присвоєнням після закінчення кваліфікації «лікар-спеціаліст».

Спеціалізація (інтернатура) – це оволодіння лікарем однією з передбачених номенклатурою лікарських спеціальностей, затверджених наказом МОЗ України № 81 від 23.02.2005р. «Перелік спеціальностей та строки навчання в інтернатурі випускників медичних та фармацевтичних вищих навчальних закладів, медичних факультетів університетів». Підготовка в інтернатурі проводиться за типовим навчальним планом і програмою, які затверджуються Міністерством охорони здоров’я України.

Головною метою інтернатури для стоматологів є підвищення рівня практичної підготовки випускників, їхньої професійної готовності до самостійної лікарської діяльності за базовим фахом «Стоматології».

Інтернатура проводиться в очно-заочній формі: навчання на кафедрах вищих медичних закладів освіти ІІІ – IV рівнів акредитації та стажування в базових установах лікувально-профілактичних закладів України.

На кафедрах вищих медичних закладів інтерни навчаються 8 місяців: 5 місяців - на першому році, 3 – місяці – на другому році навчання відповідно до типового плану. Він передбачає читання комплексних лекцій, проведення семінарських занять, клінічних розглядів, клінічних конференцій з аналізом важливих питань діагностики та лікування, експертну оцінку історій хвороб. На практичних заняттях удосконалюються методи діагностики, передбачене засвоєння методики роботи новими матеріалами з використанням сучасних технологій, вивчаються та застосовуються «Критерії медико – економічної оцінки надання стоматологічної допомоги на І, ІІ та ІІІ рівнях» (наказ МОЗ України № 507 від 28.12.2002 р.). Державний реєстр лікарських засобів, дозволених до застосування у медичній практиці, доповнений переліком матеріалів і засобів, які використовуються у стоматології. Інтерни залучаються до науково-практичної роботи з використанням особистого досвіду та спеціальної літератури; беруть участь у роботі науково-практичних конференцій, міських, обласних, міжнародних семінарів, працюють з літературою.

Підготовка лікарів – інтернів на базах лікувально – профілактичних закладів охорони здоров’я здійснюється керівниками (лікарями першої та вищої категорії) протягом 14 місяців: перший рік – 6 місяців, другий рік – 8 місяців. На клінічних базах навчання інтерни ведуть прийом хворих, удосконалюють професійну майстерність, упроваджують сучасні методи діагностики, лікування та профілактики в практичну лікарську діяльність, керуються наказом № 566 від 23.11.2004 р. «Про затвердження Протоколів надання медичної допомоги за спеціальностями «ортопедична стоматологія», «терапевтична стоматологія», «хірургічна стоматологія», «ортодонтія», «дитяча терапевтична стоматологія», «дитяча хірургічна стоматологія». На семінарських заняттях лікарі – інтерни на основі досвіду роботи та вивчення спеціальної літератури обговорюють актуальні проблеми діагностики, етіології та патогенезу, лікування, помилки та ускладнення, які виникають під час роботи. Вивчення розділу закінчується заліком. Залік приймають зав.відділення, керівник лікаря-інтерна біля крісла хворого. При цьому інтерн демонструє свої професійні мануальні навички та знання.

Підставою для проходження інтернатури є диплом лікаря, посвідчення про призначення на роботу за персональним розподілом або довідка про самостійне працевлаштування, угода для лікарів, які будуть навчатися за контрактом.

Початок занять – з 1 серпня поточного року. До початку навчального року бази та базові керівники затверджуються спільним наказом вищого медичного закладу та управління охорони здоров’я.

Індивідуальні плани інтерна розробляє керівник лікарів – інтернів за участю головного спеціаліста і викладача вищого медичного закладу на основі типового навчального плану та програми.

До індивідуального плану лікаря-інтерна, крім основної роботи за фахом, додатково вноситься заплановане виконання наукової роботи, самостійна робота з літературою, санітарно-освітня робота, робота в комп’ютерному класі, піврічна та річна атестація. Індивідуальні плани затверджуються головним лікарем базового закладу та завідувачем профільної кафедри, де буде навчатися інтерн.

Головні спеціалісти, викладачі вузів, відповідальні за підготовку лікарів – інтернів надають необхідну методичну та консультативну допомогу керівникам лікарів – інтернів. Адміністративно лікарі – інтерни підпорядковані керівництву базового закладу охорони здоров’я. Під час проходження інтернатури молоді спеціалісти мають усі права і несуть відповідальність за свої дії відповідно до чинного законодавства. Тривалість робочого дня встановлюється відповідно до спеціальності лікаря і регламентується чинним законодавством. Нормативи прийому для лікарів-інтернів за фахом «Стоматологія» плануються відповідно до навчального плану і програми. Облік роботи лікаря-інтерна проводиться згідно з затвердженою обліковою та звітною документацією лікая-стоматолога (наказ № 507 від 28.12.2002 р.).

У період проходження спеціалізації не дозволяється переводити лікаря-інтерна з одного базового закладу охорони здоров’я до іншого і змінювати місце її проведення, за винятком зміни місця призначення на роботу. У такому випадку лікар-інтерн повинен одержати довідку, в якій буде зазначено, які розділи навчального плану та програми виконані до зміни базового закладу. Довідки про обсяг виконаної роботи надаються лікарям-інтернам, які переривають навчання у зв’язку з хворобою або вагітністю. Довідка затверджується головним лікарем та завідувачем кафедри вищого навчального закладу.

Після закінчення навчання в інтернатурі лікарі-інтерни атестуються в Державних атестаційних комісіях для визначення знань та практичних навичок з присвоєнням звання лікаря-спеціаліста за фахом «Стоматологія». Голови атестаційних комісій затверджуються наказом МОЗ України, а склад комісії – ректором вищого навчального закладу. Для атестації на визначення знань та практичних навичок з присвоєнням звання лікаря – спеціаліста до комісії за 2 тижні до початку її засідання подаються такі матеріали: відомості про складання ліцензійного інтегрованого іспиту «Крок 3.Стоматологія», характеристика від адміністрації базового закладу охорони здоров’я, в якому інтерн стажувався, із зазначеними відомостями про виконання навчального плану і програми з оцінкою професійної діяльності та якісних показників практичної роботи, атестаційний листок, індивідуальний план роботи, щоденник обліку роботи, фотографії розміром 3х4 см, залікова книжка.

Лікарям-інтернам, які виконали навчальний план і програму, склали ліцензійний інтегрований іспит «Крок 3.Стоматологія», одержали позитивні оцінки на Державній атестації, видається сертифікат установленого зразка про присвоєння звання «лікар-спеціаліст» за фахом «Стоматологія».

КВАЛІФІКАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА ФАХІВЦЯ ЗІ

СПЕЦІАЛЬНОСТІ "СТОМАТОЛОГІЯ"

Відповідно до вимог фаху лікар-стоматолог повинен знати і вміти

ЗАГАЛЬНІ ЗНАННЯ:

  • державні законодавчі акти з охорони здоров'я населення та інші директивні документи, що регламентують діяльність закладів охорони здоров'я;

  • правові питання;

  • питання, що стосуються стану здоров'я населення України, стан та перспективи розвитку охорони здоров'я в Україні та за кордоном;

  • принципи організації стоматологічної допомоги в Україні на різних рівнях її надання, організацію невідкладної стоматологічної допомоги;

  • основи медичної статистики та ведення медичної обліково-звітної документації;

  • питання тимчасової і стійкої непрацездатності, лікарсько-трудової експертизи;

  • принципи диспансеризації населення;

  • основи базових медико-біологічних наук в об'ємі, необхідному і достатньому для вирішення професійних питань профілактики і лікування стоматологічних захворювань;

  • основи нормальної і патологічної анатомії та фізіології, ембріології зубощелепного апарату;

  • прояви загальних захворювань у ротовій порожнині, особливості лікування стоматологічних захворювань у хворих на загальні та системні захворювання;

  • необхідність госпіталізації та можливості лікування хворих удома; питання взаємодії з СЕС щодо контролю за екологічними умовами, промисловими шкідливостями, вмістом фтору, хлору, йоду в питній воді та продуктах харчування і ін.;

  • особливості надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях;

  • прояви СНІДу та шкірно-венеричних хвороб у ротовій порожнині та щелепно- лицевій ділянці;

  • основи інтенсивної терапії та реанімації;

  • основи деонтології та етики лікаря.