Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломная (2).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
275.97 Кб
Скачать

Розділ іі. Дослідження образу реального та ідеального я підлітків

Для проходження практики за моєю темою я обрала Миколаївський економічний ліцей №1. В ліцеї навчаються підлітки-школярі (13-17 років) адже цей учбовий заклад приймає тільки учнів 8-11 класів.

Методом дослідження того,як суб’єкти спілкування людини впливають на формування її особистості, та як сама людина оцінює себе, я обрала медотику Тімоті Лірі.

Методика створена Т. Лірі, Р. Лефоржем, Р. Сазеком в 1954 р. і призначена для дослідження представлень суб'єкта про себе і ідеальному "Я", а також для вивчення взаємин в малих групах. За допомогою даної методики виявляється переважаючий тип стосунків до людей в самооцінці і взаїмооценке.

При дослідженні міжособових стосунків найчастіше виділяються два чинники: домінування-підпорядкування і дружелюбність-агресивність. Саме ці чинники визначають загальне враження про людину в процесах міжособового сприйняття. Вони названі М. Аргайлом в числі головних компонентів при аналізі стилю міжособової поведінки і за змістом можуть бути співвіднесені з двома з трьох головних осей семантичного диференціала Ч. Осгуда: оцінка і сила. У багатолітньому дослідженні, що проводиться американськими психологами під керівництвом Би. Бейлза, поведінка члена групи оцінюється по двох змінним, аналіз яких здійснюється в поведінка члена групи оцінюється по двох змінним, аналіз яких здійснюється в тривимірному просторі, утвореному трьома осями: домінування-підпорядкування, дружелюбність-агресивність, емоційність-аналітична.

Для представлення основних соціальних орієнтацій Т. Лірі розробив умовну схему у вигляді круга( Додаток 3), розділеного на сектори. У цьому крузі по горизонтальній і вертикальній осях позначено чотири орієнтації: домінування-підпорядкування, дружелюбність-ворожість. У свою чергу ці сектори розділені на вісім – відповідно більш приватним стосункам. Для ще тоншого опису круг ділять на 16 секторів, але частіше використовуються октанти, певним чином орієнтовані відносно двох головних осей.

Схема Т. Лірі заснована на припущенні, що чим ближче виявляються результати випробовуваного до центру кола, тим сильніше взаємозв'язок цих два змінних. Сума балів кожної орієнтації переводиться в індекс, де домінують вертикальна (домінування-підпорядкування) і горизонтальна (дружелюбність-ворожість) осі. Відстань отриманих показників від центру кола вказує на адаптивність або екстремальность інтерперсонального поведінку.

Опитувальник містить 128 оцінних думок (Додаток 4), з яких в кожному з 8 типів стосунків утворюються 16 пунктів, впорядкованих по висхідній інтенсивності. Методика побудована так, що думки, направлені на з'ясування якого-небудь типа стосунків, розташовані не підряд, а особливим чином: вони групуються по 4 і повторюються через рівну кількість визначень. При обробці підраховується кількість стосунків кожного типа.

Т. Лірі пропонував використовувати методику для оцінки спостережуваної поведінки людей, тобто поведінка в оцінці тих, що оточують ("с сторони"), для самооцінки, оцінки близьких людей, для опису ідеального "Я". Відповідно до цих рівнів діагностики міняється інструкція для відповіді.

Різні напрями діагностики дозволяють визначити типа особи, а також зіставляти дані по окремих аспектах. Наприклад, "соціальне "Я", "реальне "Я"", "мої партнери" і так далі.

Методика може бути представлена списком (за абеткою або у випадковому порядку), або на окремих картках. Йому пропонується вказати ті твердження, які відповідають його уявленню про себе, відносяться до іншої людини або його ідеалу.

Максимальна оцінка рівня – 16 балів, але вона розділена на чотири міри вираженості відношення. (Додаток 5)

Перейдемо до розшифровки:

І Авторитарний:

13-16 – диктаторський, владний, деспотичний характер, сильна особістість, яка лідирує в усіх проявах груповоїй діяльності. Усіх наставляє, повчає, в усьому прагне покладатися на власну думку, не вміє прийматі пораді інших. Оточуючі відзначають цю владність, але візнають її.

9-12 – домінантний, енергійний, компетентний, авторітетний лідер, успішний на ділі, любить давати поради, вимагає собі пошану.

0-8 – впевнена в собі людина, але лідер, завзятий і наполегливий.

ІІ Егоїстичний:

13-16 – прагне бутіи з усіх сторін осторонь всіх, самозакоханий, розважливий, незалежний, самозакоханий. Труднощі перекладає на оточуючих, хвалькуватий, самовдоволений.

0-12 – егоїстичні межі, орієнтація на себе, схильність до суперництва.

ІІІ Агресивний:

13-16 – різкий, жорсткий і ворожий по відношенню до тих, що оточують.

9-12 –прямолінійний, відвертий, строгий і різкий в оцінці інших, схильний у всьому звинувачувати оточуючих, глузливий, іронічний, дратівливий.

0-8 – упертий, наполегливий і енергійний.

IV Підозрілий :

13-16 – відчужений по відношенню до ворожого і злісного світу, підозрілий, образливий, схильний до сумніву у всьому, злопам'ятний, постійно на всіх скаржиться, всім невдоволений.

9-12 – критичний, нетовариський, зазнає труднощі в контактах із-за невпевненості в собі, підозрілості і боязні поганого відношення, замкнутий, скептичний, розчарований в людях, скритний, свій негативізм проявляє у вербальній агресії.

0-8 – критичний по відношенню до всіх соціальних явищ і навколишніх людей.

V Підпорядковуваний:

13-16 – покірний, схильний до самоприниження, слабовільний, схильний поступатися всім і у всьому, завжди ставить себе на останнє місце і засуджує себе, приписує собі провину, пасивний, прагне знайти опору в кому-небудь сильнішому.

9-12 –застенчивий, покірливий, легко бентежиться, схильний підкорятися сильнішому без врахування ситуації.

0-8 – скромний, боязкий, поступливий, емоційно стриманий, здатний підкорятися, не має власної думки, слухняно і чесно виконує свої обов’язки.

VI Залежний:

13-16 –невпевнений в собі, має нав'язливі страхи, побоювання, турбується по будь-якому приводу, тому залежний від інших, від чужої думки.

9-12 – слухняний, боязливий, безпорадний, не уміє проявити опір, щиро вважає, що інші завжди мають рацію.

0-8 – конформний, м'який, чекає допомоги, довірливий, схильний до захоплення, що оточують, ввічливий.

VII. Доброзичливий :

9-16 – доброзичливий і люб'язний зі всіма, орієнтований на прийняття і соціальне схвалення, прагне задовольнити вимоги всіх, "бути хорошим" для всіх без врахування ситуації.

0-8 – схильний до співпраці, кооперації, гнучкий і компромісний при вирішенні проблем і в конфліктних ситуаціях, прагне бути у згоді з думкою тих, що оточують, дотримується правил і принципів "хорошого тону" в стосунках з людьми, ініціативний в досягненні цілей, прагне допомагати, відчувати себе в центрі уваги, заслужити на визнання і любов, товариський, проявляє теплоту і дружелюбність в стосунках.

VIII. Альтруїстичний :

9-16 – гіпервідповідальний, завжди приносить в жертву свої інтереси, прагне допомогти і співчувати всім, нав'язливий в своїй допомозі і дуже активний по відношенню до тих, що оточують, переймає на себе відповідальність за інших.

0-8 – відповідальний по відношенню до людей, делікатний, м'який, добрий, до людей проявляє в співчутті, симпатії, турботу, ласку, уміє підбадьорити.