Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Концепція інформаційної війни в різних країнах.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
151.04 Кб
Скачать

Радикальні мусульманські організації Близького Сходу

Керівники ряду радикальних мусульманських організацій Близького Сходу приділяють велике значення використанню в своїй діяльності сучасних інформаційних технологій, розглядаючи їх в якості ефективного зброї в боротьбі з режимами Ізраїлю, Саудівської Аравії та західними країнами, що їх підтримують.

Найбільш активно застосовують методи інформаційного впливу терористичний рух «Хезбалла», керівництво якого розраховує нанести Ізраїлю таким чином більший збиток, ніж при проведенні бойових операцій.

1. В структурі «Хезбалла» виділена група програмістів, в задачі якої входить побудова та оновлення WEB-сайтів в Інтернеті для пропаганди акцій, які проводяться організацією, та доведення спрямованої інформації до ізраїльтян.

2. Планують активно впливати на комп’ютерні мережі Ізраїлю. Передбачається проникнення в них з метою зняття закритої інформації, внесення помилок та перекручувань, блокування роботи інформаційних систем та їх повного відключення.

Дії Ізраїлю: Для протидії ізраїльський уряд залучає кваліфікованих хакерів, які вже неодноразово повністю знищували WEB-сторінку або змінювали дані, які в ній містилися.

«Хезбалла» застосувала заходи по обмеженню доступу до сервера, встановлений захист від несанкціонованого проникнення та внесення в систему комп’ютерних вірусів.

3. «Хезбалла» застосовує радіо перехват та радіоперешкоди. Завдяки перехвату переговорів ізраїльських військовослужбовців по сотовим телефонам ісламісти отримали можливість відслідковувати пересування військ у Південному Лівані та здійснили ряд успішних терористичних актів. Керівництво ЗС Ізраїлю заборонило використовувати сотові телефони армійськими підрозділами у зазначеній зоні.

4. Велику увагу «Хезбалла» надає таким традиційним методам, як вплив на аудиторію через ЗМІ. Для віщання на територію Південного Лівану та Північного Ізраїлю застосовуються радіо та теле – канали, які належать організації. На них регулярно демонструються як матеріали агітаційного характеру, так і записи бойових операцій проти ізраїльських військ та армії Південного Лівану. За оцінками спеціалістів «Хезбалли» трансляція таких передач сприяє зниженню бойового духу військовослужбовців противника.

Найбільш впливові фундаменталістські організації, опозиційні уряду Саудівської Аравії, а саме «Комітет захисту законних прав», «Рух ісламістських реформ в Аравії», «Комітет проти корупції в Саудівській Аравії», також активно використовують переваги сучасних інформаційних технологій при здійсненні пропагандистських операцій та зборі фінансових засобів.

Штаб-квартири цих організацій розташовані в США та Англії. Вони мають WEB-сторінки, що регулярно оновлюються, надають інформацію в інтерактивні конференції в Інтернеті, розповсюджують в Суадівській Аравії агітаційні матеріали за допомогою факсимільного зв’язку. Керівники руху заявляють про свої плани задіяти з цією метою супутникове телебачення.

Висновок. Перехід екстремістських організацій від традиційних психологічних операцій до застосування більш агресивних методів інформаційного впливу, у тому числі на поліцейські бази даних, комп’ютерні системи соціального страхування, медичні мережі, фінансові та транспортні структури, може представляти серйозну загрозу для урядів як країн регіону, так і інших держав.