Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия ПЕ№12.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
119.81 Кб
Скачать

Тема 12. Суспільне відтворення. Суспільний продукт і його основні форми.

1. Суспільне відтворення та його типи.

2. Сутність суспільного продукту та методи його обчислення.

3. Національний доход і національне багатство.

1. Процес виробництва як основа забезпечення існування людини має постійно відновлюватися.

Процес суспільного відтворення це постійне й безперервне відновлення результату суспільного виробництва — продукту, а також робочої сили, засобів виробництва, природних ресурсів, інформації, форм та методів організації праці.

Найважливішим у відтворенні всіх елементів економічної системи є постійне відтворення робочої сили з високим рівнем освіти, кваліфікації, інтелекту І культури. Відтворення робочої сили полягає в безперервному відновленні та підтриманні фізичних сил і розумових здібностей людини, підвищенні кваліфікації працівників. На процес відтворення робочої сили впливає низка чинників, серед них — рівень економічного розвитку країни, культурні традиції, тривалість життя тощо.

Відтворення виробничих відносин полягає в їхньому вдосконаленні, що проявляється як:

  • розширення товарно-грошових відносин на основі розвитку різноманітних форм власності;

  • удосконалення економічних методів управління;

— розвиток кооперації в усіх галузях економіки. Удосконалення виробничих відносин сприяє прискоренню

процесу відтворення елементів усієї економічної системи.

Важливою складовою процесу відтворення є відтворення природних ресурсів та навколишнього середовища.

Відтворення природних ресурсів передбачає відновлення природних умов економічного зростання, збереження довкілля тощо. Актуальність цієї проблеми посилюється з огляду на різке зростання обсягів споживання сировини та природних ресурсів суб'єктами господарювання.

Особлива роль в умовах постіндустріального суспільства належить відтворенню інформації на основі використання найновіших досягнень НТП, серед яких особливе місце займає всесвітня мережа Інтернет.

Процес відтворення потребує дотримування певних, кількісних та якісних співвідношень між усіма елементами економічної системи.

Просте, розширене і звужене відтворення

Залежно від результатів процесу відтворення розрізняють просте, розширене і звужене відтворення (рис. 1).

Рис. 1. Форми суспільного відтворення

При простому відтворенні в кожному наступному циклі відбувається відновлення суспільного продукту в незмінних обсягах і такої самої якості. Відповідно і фактори виробництва не змінюються, а увесь додатковий продукт, якщо він виробляється, цілком використовується самими виробниками для особистого споживання. Таке відтворення було характерним для традиційних суспільств з неринковою економікою.

Розширене відтворення передбачає, що виробництво відновлюється у зростаючих масштабах щодо кількості і якості виготовленого продукту. Для того, щоб розширене відтворення відбулося треба щоб до початку нового виробничого циклу (року) були додаткові, або більш якісні ресурси, з яких можна виробляти більше продуктів. Джерелом розширеного відтворення є додатковий продукт, який тут не весь використовується для особистого споживання. Частина його йде на розширення виробництва, тобто придбання додаткових засобів виробництва, додаткової робочої сили, розширення виробництв тощо.