Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekcja 8 Prawo miznarodnych organizacji.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
100.35 Кб
Скачать

Тема V. Право міжнародних організацій (4 год.) Лекція 7.

  1. Оон та організації, які входять до складу оон

  • система органів ООН;

  • цілі і принципи ООН;

  • спеціалізовані установи ООН;

  • проблема підвищення ефективності ООН.

  1. Регіональні і міжрегіональні організації. Їх міжнародно-правовий статус.

  2. Міжнародні позаурядові організації. Їх міжнародно-правовий статус.

  1. Оон та організації, які входять до складу оон

  • система органів ООН;

  • цілі і принципи ООН;

  • спеціалізовані установи ООН;

  • проблема підвищення ефективності ООН.

Першим кроком до створення ООН стала союзницька декларація, що була підписана в Лондоні 12 червня 1941 р. В ній говорилося про зобов’язання союзників працювати разом. 14 серпня 1941 р. президентом США Ф.Д.Рузвельтом та прем’єр-міністром Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії Уїнстоном Черчиллем був підписаний документ знаний як Атлантична хартія. 1 січня 1942 р. представники 26 союзних держав, які воювали проти країн „осі”, була підписана Декларація Об’єднаних Націй, в якій вони заявили про підтримку Атлантичної хартії. В цьому документі вперше було офіційно використано термін „Об’єднані Нації”, який був запропонований президентом Рузвельтом. Потім була Московська конференція 30 жовтня 1943 р., Тегеран 1 грудня 1943 р., конференція в Думбартон-Оксі під Вашингтоном 21 вересня і 4 жовтня 1944 р. 11 лютого 1945 р. після зустрічі в Ялті Рузвельт, Черчілль та Сталін заявили про свою рішучість заснувати „всезагальну міжнародну організацію для підтримання миру і безпеки”.

25 квітня 1945 р. делегати від 50 країн зібралися на Нараді Об’єднаних Націй з питань міжнародних організацій. Делегати підготовили Статут з 19 розділів і 111 статей. Він був одноголосно прийнятий 25 червня 1945 р. Невід’ємною частиною Статуту ООН вважається Статут Міжнародного суду. 25 жовтня 1945 р. Статут ООН був ратифікований п’ятьма постійними членами Ради Безпеки, більшістю країн, що підписали його й вступив в силу.

З початку 1946 р. починають створюватися і активно діяти основні органи ООН. За Статутом ООН до числа головних органів відносяться Генеральна Асамблея, Рада Безпеки, Економічна та Соціальна Рада, Рада з опіки, Міжнародний Суд і Секретаріат.

Генеральна Асамблея – сесійний орган ООН – складається з представників всіх країн-членів. Станом на 1 травня 2000 р. членами ООН 188 країн світу ( у вересні 1999 р. в члени ООН були прийняті острівні країни Кирибати, Науру и Тонго). Генеральна Асамблея має право обговорювати будь-які питання, що входять в компетенцію ООН. Чергові сесії ГА проводяться 1 раз в рік. У разі необхідності можуть проводитися також спеціальні сесії ГА, які скликаються Генеральним секретарем на вимогу Ради Безпеки або більшості членів ООН.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]