Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekciya_N_S.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
133.63 Кб
Скачать

Тема 1: Бюджетна система та її принципи Лекція 1: Програмна анотація

  1. Сутність та структура бюджетної системи України.

  2. Принципи побудови бюджетної системи України.

  3. Складові частини бюджетної класифікації, їх зміст.

  4. Бюджетні правовідносини: об’єкти, суб’єкти, норми бюджетного права.

  1. Сутність та складові бюджетної системи України.

Бюджетна система України - сукупність державного бюджету та місцевих бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного і адміністративно-територіальних устроїв і врегульована нормами права. Основою побудови бюджетної системи є адміністративно - територіальний поділ.

Місцевими бюджетами є:

  • бюджет Автономної Республіки Крим,

  • обласні,

  • районні бюджети

  • бюджети місцевого самоврядування.

Бюджетами місцевого самоврядування є бюджети територіальних громад сіл, їх об'єднань, селищ, міст (у тому числі районів у містах).

Показники державного та місцевих бюджетів у своїй сукупності виступають як зведений бюджет України та використовуються для аналізу та прогнозування соціально-економічного розвитку держави.

Зведений бюджет України включає показники

  • Державного бюджету України,

  • зведеного бюджету Автономної Республіки Крим

  • зведених бюджетів областей,

  • міст Києва та Севастополя.

Зведені бюджети не мають правової форми, тобто вони не затверджуються у формі закону. Їх показники мають статистичний характер і використовуються для проведення розрахунків можливості бюджетної системи забезпечити фінансування завдань і функцій держави і органів місцевого самоврядування.

Зведений бюджет Автономної Республіки Крим включає показники бюджету Автономної Республіки Крим, зведених бюджетів її районів та бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим значення.

Зведений бюджет області включає показники обласного бюджету, зведених бюджетів районів і бюджетів міст обласного значення цієї області.

Зведений бюджет району включає показники районного бюджету, бюджетів міст районного значення, селищних та сільських бюджетів цього району.

Зведений бюджет міста з районним поділом включає показники міського бюджету та бюджетів районів, що входять до його складу.

Якщо місту або району у місті адміністративно підпорядковані інші міста, селища чи села, зведений бюджет міста або району у місті включає показники бюджетів цих міст, селищ та сіл.

Показники бюджетів об'єднань територіальних громад, що створюються згідно із законом, включаються до відповідних зведених бюджетів

  1. Складові частини бюджетної класифікації, їх зміст.

Бюджетна класифікація - єдине систематизоване згрупування доходів, видатків, кредитування, фінансування бюджету, боргу відповідно до законодавства України та міжнародних стандартів;

Бюджетна класифікація використовується для:

  • складання і виконання державного та місцевих бюджетів, звітування про їх виконання;

  • здійснення контролю за фінансовою діяльністю органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших розпорядників бюджетних коштів;

  • проведення фінансового аналізу в розрізі доходів та різних категорій видатків, кредитування, фінансування і боргу;

  • забезпечення загальнодержавної і міжнародної порівнянності бюджетних показників.

Міністр фінансів України затверджує бюджетну класифікацію, а також зміни до неї та інформує про це в обов'язковому порядку Вер­ховну Раду України.

Бюджетна класифікація має такі складові частини:

1) класифікація доходів бюджету;

2) класифікація видатків та кредитування бюджету;

3) класифікація фінансування бюджету;

4) класифікація боргу.

I. Доходи бюджету класифікуються за такими розділами:

Доходи бюджету класифікуються за такими розділами: 1) податкові надходження; 2) неподаткові надходження; 3) доходи від операцій з капіталом; 4) трансферти.

1. Податкові надходження. Податковими надходженнями визнаються встановлені законами України про оподаткування загальнодержавні податки і збори (обов'язкові платежі) та місцеві податки і збори (обов'язкові платежі).

Вони поділяються на:

  • податки на доходи, на прибуток, на збільшення ринкової вартості(податок на доходи фізичних осіб, податок на прибуток підприємств).

  • податки на власність (податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений юридичними особами, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений фізичними особами, а також податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів).

  • збори за спеціальне використання природних ресурсів (збір за спеціальне використання лісових ресурсів, збір за спеціальне використання води, плата за користування надрами, плата за землю та плата за використання інших природних ресурсів).

  • внутрішні податки на товари та послуги (податок на додану вартість, акцизний збір із вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції), акцизний податок з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції), податки на окремі категорії послуг).

  • податки на міжнародну торгівлю та зовнішні операції (ввізне мито, вивізне мито, кошти, отримані за вчинення консульських дій, інші надходження від зовнішньоекономічної діяльності).

  • інші податки (місцеві податки і збори, фіксований сільськогосподарський податок, збір за забруднення навколишнього природного середовища)

2. Неподаткові надходження. Неподатковими надходженнями визнаються:

1) доходи від власності та підприємницької діяльності (частина чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств та їх об'єднань, що вилучається до бюджету, та дивіденди (доход), нараховані на акції (частки, паї) господарських товариств, у статутних капіталах яких є державна власність, надходження від орендної плати за користування цілісним майновим комплексом та іншим державним майном, плата за розміщення тимчасово вільних коштів державного бюджету та місцевих бюджетів, надходження коштів від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва).

2) адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційної господарської діяльності (плата за ліцензії, плату за утримання дітей у школах-інтернатах, державне мито)

3) інші неподаткові надходження (надходження коштів від реалізації конфіскованого майна, надходження сум кредиторської та депонентської заборгованості підприємств, організацій та установ, щодо яких минув строк позовної давності)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]