Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekciya_N_S.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
133.63 Кб
Скачать

3. Доходи від операцій з капіталом, які включають:

  • надходження від продажу основного капіталу (кошти від реалізації скарбів, майна, одержаного державою або територіальною громадою в порядку спадкування чи дарування, безхазяйного майна, знахідок, а також валютних цінностей і грошових коштів, власники яких невідомі, кошти від відчуження майна, що належить Автономній Республіці Крим та майна, що перебуває в комунальній власності )

  • надходження від реалізації державних запасів товарів (включають надходження від реалізації матеріальних цінностей державного резерву, надходження від реалізації розброньованих матеріальних цінностей мобілізаційного резерву).

  • надходження від продажу землі і нематеріальних активів — це надходження від продажу землі; надходження від продажу нематеріальних активів.

  • податки на фінансові операції та операції з капіталом. до такої групи відносяться: податок на передання капіталу в спадщину, за заповітом,; податок на дарування.

4. Трансферти — кошти, одержані від інших органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших держав або міжнародних організацій на безоплатній та безповоротній основі.

Офіційні трансферти можуть надходити:

  • від органів державного управління (кошти, що надходять з інших бюджетів, дотації, субвенції);

  • від зарубіжних країн та міжнародних організацій;

  • офіційні трансферти з іншої частини бюджету (кошти, одержані із загального фонду бюджету до бюджету розвитку (спеціального фонду).

II. Класифікація видатків та кредитування бюджету.

Видатки та кредитування бюджету класифікуються за:

  1. функціями, з виконанням яких пов'язані видатки та кредитування бюджету (функціональна класифікація видатків та кредитування бюджету).

  2. економічною характеристикою операцій, що здійснюються при їх проведенні (економічна класифікація);

  3. ознакою головного розпорядника коштів (відомча класифікація видатків та кредитування бюджету);

  4. бюджетними програмами (програмна класифікація видатків та кредитування бюджету);

1. Функціональна класифікація видатків та кредитування бюджету відображає напрямки використання бюджетних коштів для реалізації функцій держави в цілому (загальнодержавних функцій), а також функцій Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування.

  1. Економічна класифікація видатків бюджету визначає групування видатків бюджетів усіх рівнів за їх економічним змістом. Економічна класифікація видатків деталізує використання коштів за їх предметними ознаками — заробітна плата, нарахування на заробітну плату, оплата комунальних послуг, усі види господарської діяльності, виплати населенню).

За економічною класифікацією видатки бюджету поділяються на :

1) поточні видатки (код 1000)- платежі з бюджету, що направляються на поточне фінансування органів влади і бюджетних установ. Поточні видатки включають:

а) видатки на товари і послуги (оплата праці працівників бюджетних установ; нарахування на заробітну плату, придбання товарів і послуг; видатки на відрядження;матеріали, інвентар, будівництво, капітальний ремонт та заходи спеціального призначення, що мають загальнодержавне значення; оплата комунальних послуг та енергоносіїв; дослідження і розробки, видатки державного (регіонального) значення);

б) виплата процентів (доходу) за зобов'язаннями;

в) субсидії і поточні трансферти (субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям); поточні трансферти органам державного управління інших рівнів; поточні трансферти населенню; поточні трансферти за кордон).

2) капітальні видатки (код 2000) – платежі, призначені для придбання основного капіталу, створення державних запасів і резервів, придбання землі та нематеріальних активів і капітальні трансферти.

До складу капітальних видатків входять:

а) придбання основного капіталу (придбання обладнання і предметів довгострокового користування; капітальне будівництво (придбання); капітальний ремонт, реконструкція та реставрація);

б) створення державних запасів і резервів;

в) придбання землі і нематеріальних активів;

г) капітальні трансферти (капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям); капітальні трансферти органам державного управління інших рівнів; капітальні трансферти населенню; капітальні трансферти за кордон, капітальні трансферти до бюджету розвитку);

д) нерозподілені видатки.

3) нерозподілені видатки (код 3000) Склад нерозподілених видатків визначає закон про державний бюджет чи рішення відповідної місцевої ради. До них належать видатки з резервних фондів державного та місцевих бюджетів.

3. Відомча класифікація видатків та кредитування бюджету містить перелік головних розпорядників бюджетних коштів, яким спрямовуються платежі з бюджету. Відомча класифікація видатків та кредитування бюджету дає можливість:

- здійснювати економічний аналіз і контроль за витрачанням бюджетних коштів;

- засвідчує, якому міністерству, відомству спрямовуються кошти, тобто визначає перелік головних розпорядників бюджетних коштів.

4. Програмна класифікація видатків бюджету та кредитування бюджету використовується у разі застосування програмно-цільового методу у бюджетному процесі. Програмна класифікація видатків передбачає розподіл бюджетних призначень за бюджетними програмами.

Бюджетна програма - сукупність заходів, спрямованих на досягнення єдиної мети, завдань та очікуваного результату, визначення та реалізацію яких здійснює розпорядник бюджетних коштів відповідно до покладених на нього функцій.

Програмна класифікація видатків та кредитування державного бюджету відповідно до вимог Бюджетного кодексу щорічно визначається у законі про ДБУ.

3. Кредитування бюджету - це операції з надання коштів з бюджету на умовах повернення, платності та строковості, внаслідок чого виникають зобов'язання перед бюджетом (надання кредитів з бюджету), та операції з повернення таких коштів до бюджету (повернення кредитів до бюджету). До кредитів з бюджету також належать бюджетні позички та фінансова допомога з бюджету на поворотній основі.

Класифікація кредитування бюджету систематизує кредитування бюджету за типом позичальника та поділяє операції з кредитування на надання кредитів з бюджету і повернення кредитів до бюджету.

4. Класифікація фінансування бюджету містить джерела отримання фінансових ресурсів, необхідних для покриття дефіциту бюджету, і напрями витрачання фінансових ресурсів, що утворилися в результаті профіциту бюджету. Витрати на погашення боргу належать до складу фінансування бюджету.

Фінансування бюджету класифікується за: 1) типом кредитора (за категоріями кредиторів або власників боргових зобов'язань); 2) типом боргового зобов'язання (за засобами, що використовуються для фінансування бюджету).

5. Класифікація боргу систематизує інформацію про всі боргові зобов'язання держави, Автономної Республіки Крим, територіальної громади міста.

Борг класифікується за типом кредитора та за типом боргового зобов'язання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]