Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4. Методичка РЭ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
376.83 Кб
Скачать

Контрольні питання

1. Проаналізуйте закономірності розміщення продуктивних сил.

2. Визначте сутність методу ключових індикаторів.

3. Охарактеризуйте основні індикатори та етапи аналізу.

4. Наведіть характеристику типів фінансових індикаторів.

Практична робота № 4

Ефективність інвестиційного проекту розвитку логістичної системи у заданому сегменті територіально-виробничого комплексу

Мета роботи: придбання практичних навичок студентами щодо оцінки ефективності інвестиційного проекту та доцільності його реалізації.

Теоретичні відомості

У сучасних умовах розвитку територіальної організації продуктивних сил основною проблемою є вдосконалення методів формування та управління територіально-виробничими комплексами. Для обґрунтування основних напрямів розвитку нових територіально-виробничих комплексів потрібно вирішити ряд принципових науково-методичних питань. Різні підходи до створення цих комплексів повинні мати основний напрямок-вдосконалення структури виробництва та досягнення більш високої продуктивності праці на основі інтенсифікації виробничих процесів; залучення до трудової діяльності важливих джерел ресурсів, які можна використовувати для прогресивних економічних і соціальних перетворень.

Прискорене зростання інтенсифікації виробництва породжує якісно нові тенденції в розміщенні продуктивних сил і висуває відповідні територіальні економічні та соціальні проблеми. Щоб перевести економіку на переважно інтенсивний шлях розвитку, необхідно значно збільшити частку капіталовкладень на реконструкцію і технічне переоснащення діючих підприємств, а також на устаткування, оснащення, інструменти при зниженні частки цих витрат на будівельно-монтажні роботи.

Процес реконструкції і технічного переоснащення може відбуватися прискореними темпами, в першу чергу, у розвинутих регіонах, де створені і функціонують виробничі комплекси з потужним потенціалом. Це сприяє прискореному зростанню територіальної концентрації виробництва. Але соціальна спрямованість розміщення продуктивних сил вимагає інтенсивного розвитку соціальної інфраструктури, особливо у промислових містах, створенні сприятливих умов праці, формування раціональної системи розселення, збільшення ринків праці, товарів і капіталу.

Хід виконання роботи

Відповідно до вихідних даних визначити доцільність реалізації інвестиційного проекту щодо розвитку логістичної системи у заданому сегменті територіально-виробничого комплексу.

Порядок виконання роботи

Одним з ключових моментів при прийнятті інвестиційних рішень з фінансування розвитку логістичної системи є оцінка ефективності вкладених капіталовкладень. В основі такої оцінки відображається розрахунок і порівняння обсягу передбачених інвестицій та майбутніх доходів (грошових надходжень) а також порівняння ефективності інвестицій у різноманітні логістичні проекти.

З метою збільшення обсягів продажу фірма передбачає вкладення коштів у створення регіональної логістичної системи оптової торгівлі. Сукупні доходи складають 100 000 тис. ум.од. очікується, що створення такої системи забезпечить отримання протягом перших п'яти років чистих доходів у розмірі 27000, 31000, 35000, 39000 і 44000 тис. у.г.од., первинні витрати дорівнюють 18 000, 12000, 9000, 5000, 4000 тис. у.г.од. Прийнята норма дискону дорівнює 20, 22, 25, 30 %.

Відповідно до вихідних даних повний розрахунок чистої сучасної вартості (NPV) визначено в табл. 4.1.

Таблиця 4.1.- Розрахунок NPV проекту

t

l0

CF

(1+r)t

PVt (гр.3:гр.4)

NPV

0

-100000

1

27000

2

31000

3

35000

4

39000

5

44000

Всього

Використання критерію NPV теоретично обґрунтовано і у цілому він є найбільш коректним показником оцінки ефективності інвестицій. Разом з тим застосування абсолютних показників при аналізі логістичних проектів з різними вихідними умовами може призвести до неповноти урахування дії факторів при прийнятті рішень щодо реалізації проекту.

2. Індекс рентабельності характеризує скільки одиниць сучасної величини грошового потоку приходиться на одиницю передбачуваних витрат. Для розрахунку цього показника використовується наступна формула:

РІ= РV/I0 (4.1)

Якщо величина критерію РІ > 1, то сучасна вартість грошового потоку проекту перевищує вкладені інвестиції, забезпечуючи отримання позитивної величини NPV. При цьому норма рентабельності перевищує задану і проект слід прийняти. При РІ=1 величина NPV =0 інвестиції не приносять доходу. Якщо РІ <1, проект не забезпечує заданого рівня рентабельності та його слід відхилити.

3. Внутрішня норма доходу найбільш широко розповсюджений критерій ефективності інвестицій. Під внутрішньою нормою дохідності розуміють відсоткову ставку, при якої чиста сучасна вартість інвестиційного проекту дорівнює 0.

(4.2)

В таблиці 4.2 наведено процедуру розрахунку показника ІRR щодо вибору інвестиційного проекту для розвитку логістичної системи у заданому сегменті територіально-виробничого комплексу.

Таблиця 4.2. Процес розрахунку показника ІRR

Рік

Потік

r= 20%

r= 22%

r= 25%

r= 30%

(1+r)t

PV

(1+r)t

PV

(1+r)t

PV

(1+r)t

PV

1

2

3

4

5

NPV

Відповідно до вихідних даних зробіть відповідні висновки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]